ΗΠΑ: Επί τάπητος η επιβολή φορολογίας στις εισαγωγές

Κορυφαία στελέχη της ομάδας του νεοεκλεγέντος προέδρου Ντόναλντ Τραμπ συζήτησαν με τον πρόεδρο της Βουλής Πολ Ράιαν το αμφιλεγόμενο σχέδιο για τη φορολογία των εισαγωγών σε συνάντηση που είχαν χθες βράδυ στο Καπιτώλιο.

Ο Στίβεν Μπάνον, ο επικεφαλής στρατηγικής του νέου Προέδρου, δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση εξετάσθηκαν δύο διατάξεις του σχεδίου του Ράιαν για τη φορολογική μεταρρύθμιση, στις οποίες προβλέπεται η συνοριακή προσαρμογή, που αποσκοπεί στην ενίσχυση της μεταποίησης των ΗΠΑ με τη φορολογία των εισαγωγών και την εξαίρεση από τη φορολογία των εσόδων που έχουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις από εξαγωγές.

Η συζήτηση εστιάσθηκε, επίσης, σε μία «εδαφική» φορολογική πρόταση της Βουλής για τον τερματισμό της φορολόγησης των κερδών που έχουν στο εξωτερικό πολυεθνικές επιχειρήσεις, η έδρα των οποίων είναι στις ΗΠΑ, δήλωσε ο Μπάνον σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που διήρκεσε 2,5 ώρες. Ο Μπάνον σημείωσε ότι συζητήθηκε και η επεξεργασία της συνοριακής προσαρμογής, προσθέτοντας ότι το εδαφικό μέτρο ήταν «βασικό στην ατζέντα της συνάντησης. Η αρχή της επεξεργασίας του, η διασφάλιση ότι όλοι το κατανοούν και έχουν την ίδια αντίληψη».

Ορισμένοι ειδικοί σε θέματα φορολογίας πιστεύουν ότι ο Τραμπ σηματοδότησε τη στήριξή του προς τη διάταξη για τη συνοριακή προσαρμογή με πρόσφατα tweets του, προειδοποιώντας ότι οι εταιρίες, περιλαμβανομένων των αυτοκινητοβιομηχανιών, μπορεί να αντιμετωπίσουν την επιβολή δασμών, εάν επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους στο εξωτερικό και στέλνουν τα προϊόντα τους πίσω στην αμερικανική αγορά.

Οι Τραμπ και Ράιαν συμφωνούν ότι η φορολογική μεταρρύθμιση πρέπει να οδηγήσει σε μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, να καταργήσει τα φορολογικά «παράθυρα που υπάρχουν από πολύ καιρό και να διευρύνει τη φορολογική βάση για να στηρίξει την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας».

Οι υποστηρικτές της πολιτικής αυτής αναφέρουν ότι το μέτρο συνοριακής προσαρμογής των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής μπορεί να βοηθήσει τον Τραμπ να υλοποιήσει τη δέσμευσή του για αύξηση των θέσεων απασχόλησης στον αμερικανικό μεταποιητικό τομέα. Αναλυτές σημειώνουν ότι το μέτρο θα φέρει έσοδα πάνω από 1 τρισ. δολάρια σε μία δεκαετία, χρηματοδοτώντας τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Όμως ορισμένοι κλάδοι – όπως του λιανικού εμπορίου, της αυτοκινητοβιομηχανίας και της διύλισης πετρελαίου – υποστηρίζουν ότι το μέτρο θα αυξήσει τις τιμές για τον καταναλωτή. ‘Αλλοι επικριτές του μέτρου σημειώνουν ότι αυτό θα είναι ευάλωτο, καθώς θα υπάρξουν προσφυγές εναντίον του στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής λένε ότι η εδαφική τους διάταξη θα ευθυγραμμίσει τις ΗΠΑ με άλλες χώρες, οι οποίες δεν φορολογούν τα κέρδη των επιχειρήσεων τους στο εξωτερικό. Έως τώρα, ο Τραμπ ευνοούσε τη διατήρηση του ισχύοντος αμερικανικού φορολογικού συστήματος, το οποίο φορολογεί τα κέρδη αμερικανικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, αλλά επιτρέπει στις εταιρείες να αναβάλλουν την καταβολή φόρων μέχρι τον επαναπατρισμό των κερδών. Αμερικανικές εταιρείες επιδιώκουν την αποφυγή της φορολογίας, διατηρώντας κέρδη περίπου 2,6 τρισ. δολαρίων στο εξωτερικό.

Στη συνάντηση που έγινε χθες βράδυ με τον Ράιαν και το επιτελείο του συμμετείχαν και ο γαμπρός του Τραμπ Τζάρεντ Κάσνερ, ο επόμενος υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν καθώς και ο επικεφαλής του επιτελείου του Τραμπ Ράινς Πρίμπους και ο επόμενος Διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Γκάρι Κον.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Exit mobile version