Quantcast
Ιορδανοί κατά του ΔΝΤ - enikonomia.gr
share

Ιορδανοί κατά του ΔΝΤ

δημοσιεύτηκε:

Οι πρωτοφανείς διαδηλώσεις στην Ιορδανία που συνεχίστηκαν και χθες παρά την παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας Χάνι αλ Μούλκι, φαίνεται να οδηγούν σε νέα δεδομένα. Εδώ και μέρες χιλιάδες Ιορδανοί διαμαρτύρονται εναντίον των μέτρων λιτότητας που θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση σύμφωνα με τις οδηγίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τα μέτρα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αύξηση του φόρου εισοδήματος κατά 5% και του φόρου επιχειρήσεων κατά 20%.

Υψηλό το κόστος διαβίωσης


Η οργή των κατοίκων είναι εύλογη και έχει τις ρίζες της πολύ βαθύτερα, δηλώνει στην DW ο Τιμ Πετσουλάτ, επικεφαλής του Ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ στο Αμμάν, παραπέμποντας σε μελέτη του Economist, σύμφωνα με την οποία το Αμμάν θεωρείται η πιο ακριβή πρωτεύουσα ολόκληρου του αραβικού κόσμου. «Το κόστος διαβίωσης είναι εξαιρετικά υψηλό. Ένα συνηθισμένο ενοίκιο για διαμέρισμα 4 δωματίων είναι τουλάχιστον 500 ευρώ το μήνα. Όταν το μεσαίο εισόδημα είναι κάτι περισσότερο από 500 ευρώ, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μένει κάτι στην άκρη. Επί πλέον, η υγεία και η εκπαίδευση κοστίζουν. Υπάρχουν βέβαια δημόσια σχολεία αλλά η μεσαία τάξη στέλνει τα παιδιά της σε ιδιωτικά που φυσικά κοστίζουν χρήματα».

Η γεωπολιτική θέση της χώρας επιβαρύνει την κατάσταση. Από τη γειτονική Συρία, η Ιορδανία έχει δεχθεί ένα εκατομμύριο πρόσφυγες χωρίς να της έχει καταβληθεί όλο το ποσό που της αναλογεί από την βοήθεια που της υποσχέθηκε η Διεθνής Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες. Είναι αξιοπερίεργο πάντως ότι ο λαός έχει αποδεχθεί σε γενικές γραμμές την παρουσία των προσφύγων, αντιπαραθέσεις δεν υπάρχουν. Η ιορδανική κυβέρνηση έχει ανοίξει ορισμένους τομείς της αγοράς εργασίας για τους Σύρους, όπως στην γαστρονομία και την οικοδομή, τομείς για τους οποίους οι Ιορδανοί δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα.

«Να τη βοηθήσει η Δύση»


Αλλά ποιοι είναι αυτοί που κατεβαίνουν στους δρόμους; «Είναι η πρώτη φορά που μια νέα τάξη ανθρώπων διαδηλώνει χωρίς να είναι οι ισλαμιστές που επιδιώκουν να κυριαρχούν επί των πάντων», λέει η Ιορδανή δημοσιογράφος Ράνα Σαμπάγκ. «Οι άνθρωποι που διαδηλώνουν ανήκουν σε ό,τι έχει απομείνει από τη μεσαία τάξη. Πρόκειται για νέους Ιορδανούς, με πανεπιστημιακή μόρφωση και δικτυωμένους με τον υπόλοιπο κόσμο μέσω facebook και twitter. Χαίρομαι γιατί έχουμε μια μεσαία τάξη που αρθρώνει λόγο».

Η Ιορδανία είναι μια από τις λίγες χώρες της Μέσης και Εγγύς Ανατολή που δεν έχει εμπλακεί σε πολεμικές συρράξεις και έχει σταθερή κυβέρνηση, γι αυτό καλά θα κάνει η Δύση να βοηθήσει τη χώρα και οικονομικά, συστήνει ο Τιμ Πετσουλάτ. Να της προσφέρει δημοσιονομικά περιθώρια ώστε να μην αυξηθούν οι πιέσεις σε βάρος του λαού. Η Ράνα Σαμπάγκ από την πλευρά της πιστεύει ότι και οι Ιορδανοί πρέπει να συμβάλλουν στην αλλαγή της χώρας και είναι έτοιμοι να αναλάβουν το κόστος.

Πηγή Πληροφοριών: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.