Το 80% των Γερμανών εργοδοτών δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι από την εργατικότητα των προσφύγων και μεταναστών που απασχολούν. Σε έκθεση που συνέταξαν από κοινού ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη με το ομοσπονδιακό υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων σημειώνεται ότι στη Γερμανία πληρούνται οι προϋποθέσεις για την ενσωμάτωση προσφύγων στην κοινωνία.
Σε αυτό συμβάλουν η κοινωνία των πολιτών, με το 11% των πολιτών να δραστηριοποιούνται ενεργά στην ενσωμάτωση, αλλά και η χαμηλή ανεργία και η εύρωστη γερμανική οικονομία, αναφέρεται στην έκθεση.
Στην παρουσίαση της έκθεσης η εντεταλμένη του ΟΟΣΑ Γκαμπριέλα Ράμος τόνισε ότι η αγορά εργασίας είναι το κλειδί για μια γρήγορη και σωστή ενσωμάτωση:
«Οι πρόσφυγες και μετανάστες μπορούν και θέλουν να είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας και να ζουν χωρίς εξαρτήσεις από οικονομικά βοηθήματα. Η Γερμανία έκανε τους τελευταίους μήνες πολλά σημαντικά βήματα για να διευκολύνει τους πρόσφυγες να βρουν θέση εργασίας». Η εντεταλμένη του ΟΟΣΑ εξήρε ότι το γερμανικό δημόσιο προσφέρει σε όσους έχουν πιθανότητες να τους χορηγηθεί άσυλο, πρόσβαση σε 600 ώρες εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας, καθώς και 100 ώρες ενημέρωσης γύρω από την καθημερινότητα, τα ήθη και έθιμα στη Γερμανία.
Καθοριστική η εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας
Οι συντάκτες της έκθεσης θεωρούν ότι η εκμάθηση της γλώσσας αποτελεί προϋπόθεση για την είσοδο των προσφύγων στην γερμανική αγορά εργασίας. Περισσότεροι από τους μισούς εργοδότες θεωρούν ότι η γνώση γερμανικών είναι απαραίτητη ακόμα και για εργασίες που απαιτούν βασική επαγγελματική κατάρτιση. Για το 60% των 2.200 εργοδοτών που ρωτήθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας του ΟΟΣΑ, η γνώση γερμανικών αποτελεί το κύριο εμπόδιο ενσωμάτωσης προσφύγων και μεταναστών στην αγορά εργασίας, ενώ μόλις το 25% δίνει βάρος στην επαγγελματική κατάρτιση.
Την ίδια στιγμή η έκθεση του διεθνούς οργανισμού κατακρίνει την απουσία ασφάλειας δικαίου, η οποία αποτελεί εμπόδιο στην πρόσληψη ενός πρόσφυγα με αβέβαιο στάτους ως προ της χορήγηση ασύλου. Για το λόγο αυτό στη Γερμανία εφαρμόζεται ο νόμος 3 + 2, σύμφωνα με τον οποίο ο μετανάστης αποκτά τη δυνατότητα παραμονής στη Γερμανία για τριετή επαγγελματική κατάρτιση και διετή εργασία. Ο ΟΟΣΑ ωστόσο επικρίνει ότι ο κανόνας αυτός δεν εφαρμόζεται σε αρκετές περιπτώσεις.
Σύμφωνα με την έκθεση μόλις το 9% των καταγεγραμμένων ανέργων είναι πρόσφυγες στους οποίους έχει χορηγηθεί ή έχουν ζητήσει άσυλο. Το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί όταν ολοκληρωθεί η μακρόχρονη εξέταση αιτημάτων ασύλου. Θα είναι μακρύς ο δρόμος της ενσωμάτωσης στην κοινωνία και την οικονομία συμπεραίνει η έκθεση του ΟΟΣΑ με βάση την εμπειρία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα πρώτα χρόνια τα ποσοστά απασχόλησης αυξάνονται κατακόρυφα, μετά η διαδικασία επιβραδύνεται. Όπως όμως δηλώνει η υπουργός Απασχόλησης Αντρέα Νάλες: «Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή».
Πηγή: DW