Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, παρότι ήταν αναμενόμενη, έχει σημαντικότερες συνέπειες από ό,τι προβλεπόταν, υπογράμμισε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε σημείωμά του ενόψει της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Άγκυρα.
«Η μετάβαση της Κίνας σε έναν χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, αν και γενικά ανταποκρίνεται στις προβλέψεις (που είχαν γίνει), μοιάζει να έχει διασυνοριακές επιπτώσεις πιο σημαντικές από αυτές που αναμένονταν προηγουμένως, κάτι που αντανακλάται στην πτώση των τιμών των πρώτων υλών και (στις αναταράξεις) στις χρηματαγορές», υπογράμμισε το ΔΝΤ στο σημείωμά του.
Σύμφωνα με τον διεθνή χρηματοοικονομικό οργανισμό, η παγκόσμια ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ήταν βραδύτερη από εκείνη που καταγραφόταν την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς, «αντανακλώντας την επιβράδυνση (της δραστηριότητας) στις αναπτυσσόμενες χώρες και μια ασθενέστερη ανάκαμψη στις ανεπτυγμένες οικονομίες».
Στην περίπτωση των αναπτυσσόμενων οικονομιών, οι οποίες έσυραν την παγκόσμια ανάπτυξη όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση στις ανεπτυγμένες οικονομίες, «οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί», εκτιμά το ΔΝΤ στο σημείωμά του.
Επισημαίνει ως τους σημαντικότερους την περαιτέρω επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα· την περαιτέρω μείωση των τιμών των πρώτων υλών· την άνοδο της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου· και την αντιστροφή των ροών κεφαλαίων ως τους κυριότερους.
Η προοπτική θα είναι ακόμη δυσμενέστερη αν κάποιοι από αυτούς τους κινδύνους πραγματωθούν ταυτόχρονα, πρόσθεσε.
Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (Institute of International Finance, IIF), το οποίο εκπροσωπεί τον τραπεζικό τομέα, είχε τονίσει την περασμένη εβδομάδα ότι οι ροές κεφαλαίων προς τις αναπτυσσόμενες οικονομίες στέρεψαν τον Αύγουστο.
Οι υπουργοί Οικονομικών της G20, στην οποία συμμετέχουν οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, συναντώνται αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο στην Άγκυρα για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής της G20 τον Νοέμβριο στην Αντάλια (Αττάλεια) της Τουρκίας.
Το ΔΝΤ προβλέπει παράλληλα ότι «η οικονομική δραστηριότητα στις ανεπτυγμένες οικονομίες» θα «αναπτυχθεί με μέτριο ρυθμό φέτος και την επόμενη χρονιά», εν μέρει χάρη στην πτώση της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.
Το Ταμείο συστήνει τη συνέχιση της νομισματικής πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζεται στην Ευρώπη, στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ, ενώ στην τελευταία περίπτωση τονίζει ότι η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων πρέπει να βασίζεται σε οικονομικά δεδομένα.
Τον Ιούλιο το G20 είχε αναθεωρήσει επί τα χείρω την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,3% και είχε εκτιμήσει πως η ανάπτυξη στην Κίνα θα επιβραδυνθεί στο 6,8%. Στο σημείωμά του δεν επικαιροποίησε αυτές τις εκτιμήσεις.
Στην Κίνα το ΔΝΤ καλεί στο σημείωμα να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις για το περαιτέρω άνοιγμα της οικονομίας, παρά την αναταραχή στις αγορές.