Την εκτίμηση ότι θα κορυφωθεί η ζήτηση για όλες τις ορυκτές πηγές ενέργειας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα) τα επόμενα χρόνια της δεκαετίας αυτής εκφράζει για πρώτη φορά ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ( International Energy Agency, IEA). Αυτό δηλώνει ο εκτελεστικός διευθυντής του θεσμού αυτού του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ),Φάτιχ Μπιρόλ βασιζόμενος στις νέες προβλέψεις.
«Ακόμη και χωρίς καμία νέα κλιματική πολιτική, η ζήτηση για κάθε ένα από τα τρία ορυκτά καύσιμα θα πρέπει να φθάσει σε κορύφωση τα επόμενα χρόνια», γράφει ο Φάτιχ Μπιρόλ σε άρθρο του στους Financial Times, τονίζοντας ότι είναι «η πρώτη φορά που είναι ορατή μια κορύφωση της ζήτησης για κάθε ένα από τα καύσιμα αυτά κατά την διάρκεια αυτής της δεκαετίας», νωρίτερα από αυτό «που προέβλεπαν πολλοί».
Οι νέες προοπτικές
Οι νέες αυτές προοπτικές βασίζονται στις προβλέψεις της επόμενης ετήσιας έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας που θα δημοσιευθεί τον επόμενο μήνα.
Μέχρι σήμερα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας με έδρα το Παρίσι, προέβλεπε κορύφωση της παγκόσμιας ζήτησης πριν από το τέλος της δεκαετίας, αλλά πλέον περιλαμβάνει εκτός του άνθρακα και το φυσικό αέριο.
Ο οργανισμός εκτιμούσε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται, αλλά η αύξηση της ζήτησης αυτής «θα πρέπει να επιβραδυνθεί σημαντικά μέχρι τ0 2028», χάρη στην αύξηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σύμφωνα με την έκθεσή του για το 2023 για το πετρέλαιο που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο με θέμα την εξέλιξη της αγοράς την επόμενη πενταετία.
Στην προηγούμενη από αυτήν έκθεση με τίτλο «World Energy Outlook» του 2022, ο Οργανισμός προέβλεπε «ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου παρά τις αυξημένες τιμές θα κορυφωθεί και θα σταθεροποιηθεί περί το 2035».
Οι προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας αναδεικνύουν την επιτυχία της ευνοϊκής νομοθεσίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», σχολιάζουν οι αναλυτές της τράπεζας RBC (Royal Bank of Canada). «Παρά ταύτα, οι πολιτικοί διαθέτουν ακόμη περιθώρια για να επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση και την σταδιακή εξάλειψη των ορυκτών καυσίμων».