Η βρετανική οικονομία ανέβασε ταχύτητα τους τρεις μήνες πριν το δημοψήφισμα για την παραμονή της στην ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, χάρη στη μεγαλύτερη αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής που καταγράφηκε από το 1999.
Η στερλίνα δεν αντέδρασε ιδιαίτερα στην ανακοίνωση των στοιχείων, ενώ λίγοι είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διατηρηθεί και το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με τους περισσότερους οικονομολόγους να υποστηρίζουν ότι η οικονομία διατρέχει σημαντικό κίνδυνο ύφεσης μετά την ψήφο υπέρ του Bretix.
Όπως ανακοίνωσε η εθνική στατιστική αρχή (ONS), το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο κατά 0,6%, περισσότερο από τις εκτιμήσεις της αγοράς και έναντι 0,4% που ήταν ο ρυθμός ανάπτυξης τους τρεις πρώτους μήνες του έτους.
Το ΑΕΠ για το τρίμηνο έως τον Ιούνιο ήταν κατά 2,2% μεγαλύτερο συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα, ποσοστό που αποτελεί τον ισχυρότερο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης εδώ και ένα χρόνο και ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για αύξηση κατά 2,0%.
Πολλά όμως άλλαξαν με την ψήφο υπέρ του Brexit.
«Η κατάρρευση σε όλες τις έρευνες δραστηριότητας και εμπιστοσύνης που έγιναν μετά το δημοψήφισμα υποδηλώνουν ότι το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί το τρίτο τρίμηνο», σχολίασε ο Σάμιουελ Τουμς, επικεφαλής οικονομολόγος για τη Βρετανία στην Pantheon Macroeconomics.
Ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε μετά τα στοιχεία ότι η κυβέρνηση έχει τα εργαλεία να στηρίξει την οικονομία καθώς αυτή εισέρχεται σε μια «περίοδο προσαρμογής» ενώ η χώρα ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την ΕΕ.
«Παράλληλα με την Τράπεζα της Αγγλίας, αυτή η κυβέρνηση θα λάβει όποια μέτρα είναι απαραίτητα», δήλωσε ο Χάμοντ.
Σύμφωνα με την ONS, η αύξηση του ΑΕΠ ήταν αποτέλεσμα κυρίως του τομέα υπηρεσιών και της βιομηχανικής παραγωγής, με την τελευταία να αυξάνεται με ρυθμό 2,1%, που αποτελεί την καλύτερη επίδοση από το 1999.