Έναν χρόνο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα η Τουρκία εντείνει τις πιέσεις της προς τη Γερμανία και συγκεκριμένα τις διωκτικές της αρχές να συνεχίσουν με πιο συστηματικό τρόπο την δίωξη επικριτών του προέδρου Ερντογάν που βρίσκονται στην επικράτειά της, όπως οπαδών του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Die Welt, οι τουρκικές αρχές στέλνουν επιστολές εκφράζοντας σχετικά αιτήματα.
«Ευαισθητοποίηση» από τις αρμόδιες αρχές
Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσε προς την εφημερίδα ότι το υπουργείο έχει γίνει αποδέκτης ενός «μεσαίου» αριθμού τέτοιων αιτημάτων, μαζί με έγγραφα με πληροφορίες που αφορούν σε άτομα και οργανώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της Welt από κύκλους αρχών ασφαλείας, τον Απρίλιο ήταν η τελευταία φορά που το υπουργείο του υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ έγινε αποδέκτης τέτοιων εγγράφων. Το υπουργείο τα εξέτασε και ενημέρωσε τα ομόσπονδα κρατίδια στην δικαιοδοσία των οποίων εμπίπτουν οι περιπτώσεις. Η εφημερίδα αναφέρεται και σε μιαν άλλη περίπτωση της Υπηρεσίας Δίωξης του Εγκλήματος στο Βερολίνο. Από τις 16 Ιουνίου υπάρχει κατάλογος 40 σελίδων με 72 ονόματα.
Η γενική τακτική που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως έγινε γνωστό από πηγή του συγκεκριμένου υπουργείου, είναι ο εντοπισμός των ατόμων που αναφέρονται στον κατάλογο και η «ευαισθητοποίησή» τους από τις αρμόδιες κατά τόπους Υπηρεσίες Δίωξης του Εγκλήματος. «Σε καμιά περίπτωση δεν έγινε χρήση κατασταλτικών μέτρων» αναφέρεται από την ίδια πηγή. Μέχρι στιγμής τα στοιχεία και οι πληροφορίες που αποστέλλει η Τουρκία για να επιτύχει την ποινική δίωξη των επικριτών του Ερντογάν στη Γερμανία ή την απέλασή τους, δεν έχουν κριθεί ως επαρκή.
«Ακόμη και φωτογραφίες»
Οι γερμανικές διωκτικές αρχές αξιολογούν την αποστολή καταλόγων με ονόματα ως προσπάθεια της Τουρκίας να τις εκμεταλλευτεί για τη δίωξη των αντιπάλων της στο εξωτερικό. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε ότι σε γενικές γραμμές η αξιολόγηση τέτοιων καταλόγων με ονόματα και στοιχεία σταθμίζεται αναλόγως του εάν υπάρχει κίνδυνος για τα συγκεκριμένα άτομα ή εάν πρόκειται για κατηγορίες κατασκοπείας σε βάρος της Τουρκίας. Στην τελευταία περίπτωση ίσως οι κατηγορίες των τουρκικών αρχών να είναι δικαιολογημένες. Πάντως από τις αρχές του χρόνου η Τουρκία απέστειλε δύο καταλόγους με ονόματα φερομένων ως τρομοκρατών του κινήματος Γκιουλέν ή του ΡΚΚ.
Ο ίδιος ο πρόεδρος των Γερμανικών Μυστικών Υπηρεσιών Μπρούνο Καλ, στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφάλειας του Μονάχου, είχε γίνει αποδέκτης καταλόγου με 300 ονόματα Τούρκων, υποτιθέμενων μελών του κινήματος Γκιουλέν που μένουν στη Γερμανία κι άλλων 200 σχολείων, ενώσεων και επιχειρήσεων. Στο ντοσιέ υπήρχαν ακόμη και φωτογραφίες, διευθύνσεις και αριθμοί κινητών. Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών τηρεί επικριτική στάση, επισημαίνοντας ότι «Τούρκοι πολίτες της Γερμανίας δεν γίνονται αντικείμενο κατασκοπείας από ξένες μυστικές υπηρεσίες».
Πηγή: DW