Η Τουρκία επιδιώκει τη στήριξη του Βερολίνου

Η άνοδος της τιμής του δολαρίου και η κατακόρυφη πτώση της τουρκικής λίρας ώθησαν την εξουθενωμένη οικονομικά Τουρκία πίσω στη Γερμανία και την ΕΕ.

Στο επίκεντρο αυτής της «επιστροφής» βρίσκεται η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου,Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Μέχρι τότε οι προετοιμασίες κορυφώνονται με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας και γαμπρό του Τούρκου προέδρου, Μπεράτ Αλμπαϊράκ να επισκέπτεται σήμερα το Βερολίνο, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σολτς και τον υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας Πέτερ Αλτμάιερ.

«Τεράστιο κύμα προσφύγων»

Στόχος της Άγκυρας είναι να αποσπάσει πολιτική και οικονομική στήριξη από την ισχυρή οικονομικά Γερμανία και έτσι να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο Εζγκούρ Ουνλουχισαρστικλί, επικεφαλής του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ GMFτονίζει πόσο σημαντική είναι αυτή η στήριξη για την Άγκυρα σε περίπτωση που χρειαστεί να αναχρηματοδοτήσουν τα χρέη τους με δάνεια από το ΔΝΤ. «Υπό αυτό το πρίσμα είναι πρωταρχικής σημασία να δείξει η Τουρκία ότι η Γερμανία βρίσκεται στο πλευρό της», εκτιμά. Από την πλευρά της η Γερμανία περιμένει ως αντάλλαγμα δημοκρατία και σταθερότητα στη χώρα. «Επιθυμούμε να γίνει η Τουρκία μια σταθερή και δημοκρατική χώρα και σε αυτό μπορούν να συμβάλουν καλές οικονομικές σχέσεις» δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας.

Ο Ερντάλ Γιαλσίν από την Οικονομική Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών στην Κωνσταντία υποστηρίζει από την πλευρά του ότι σε περίπτωση που η οικονομική κατάσταση παραμείνει ασταθής, θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστιο κύμα προσφύγων από τη Συρία στην Ευρώπη. Γι’ αυτό την ευθύνη σταθεροποίησης της οικονομίας της έχει η Τουρκία. Θα πρέπει για παράδειγμα να ενισχύσει την ανεξαρτησία της Κεντρικής της Τράπεζας. «Όπως τόνισε η καγκελάριος , Άνγκελα Μέρκελ η Γερμανία μόνο τότε μπορεί να βοηθήσει την Τουρκία, εάν πάρει τις σωστές οικονομικοπολιτικές αποφάσεις».

Πρόβλημα η φυλάκιση 6 Γερμανών πολιτών

Ένας από τους βασικούς λόγους που η Τουρκία στράφηκε στην Ευρώπη είναι η κρίση στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ λόγω της κατ’ οίκον κράτησης του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον. Σε περίπτωση που τελικά η Τουρκία χρειαστεί το ΔΝΤ, η χορήγηση δανείων θα μπορούσε να αποτύχει λόγω αμερικανικής άρνησης, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν τις περισσότερες ψήφους λόγω του οικονομικού τους μεγέθους. Προς το παρόν βέβαια η Τουρκία αναζητεί κεφάλαια εκτός ΔΝΤ. Ελπίζει σε επενδύσεις από γερμανικές επιχειρήσεις στην Τουρκία και στήριξη μέσω εγγυήσεων αυτών των επενδύσεων από τη γερμανική κυβέρνηση. Η γερμανική πλευρά ισχυρίζεται ότι είναι δύσκολο να βρεθούν εξειδικευμένοι Γερμανοί που να θέλουν να εργαστούν στην Τουρκία. Η τάση είναι να φεύγουν Τούρκοι ειδικοί για το εξωτερικό. Ενίσχυση του κράτους δικαίου και δομικές μεταρρυθμίσεις θα επηρέαζαν και τις επενδύσεις.

Γερμανοί επενδυτές προσδοκούν από την τουρκική κυβέρνηση να δώσει ισχυρές εγγυήσεις για την αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης. Ο Κρίστιαν Μπράκελ, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ στην Κωνσταντινούπολη, τονίζει ότι για την αναζωογόνηση της τουρκικής οικονομίας χρειάζεται ομαλοποίηση των πολιτικών σχέσεων, πράγμα που ακόμη δεν έχει επισυμβεί. «Και οι δύο πλευρές θέλουν ομαλοποίηση προς ίδιο συμφέρον» τονίζει, «αλλά στην Τουρκία υπάρχουν ακόμη 6 Γερμανοί πολίτες που για λόγους δήθεν πολιτικούς βρίσκονται στις φυλακές. Η Γερμανία επιδιώκει την απελευθέρωσή τους ζητώντας να μην επαναληφθούν τέτοιες περιπτώσεις».

Πηγή Πληροφοριών: Deutsche Welle


Exit mobile version