Η συνάντηση Σι-Τραμπ θα δώσει τον τόνο για τις σινοαμερικανικές σχέσεις

Η επικείμενη συνάντηση μεταξύ του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ και του Αμερικανού ομολόγου Ντόναλντ Τραμπ, η πρώτη μεταξύ τους, αναμένεται να δώσει τον τόνο για τη μελλοντική εξέλιξη των σινοαμερικανικών σχέσεων, που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού και του κόσμου συνολικά, αναφέρει σε άρθρο γνώμης το πρακτορείο Νέα Κίνα (Xinhua).

Η συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς οι σινο-αμερικανικές σχέσεις βρίσκονται μπροστά σε μεγάλες ευκαιρίες ύστερα από τους ελιγμούς και την αλλαγή στάσης των περασμένων μηνών.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ ανέκαθεν είχαν τη δυνατότητα να επιδιώξουν κοινό έδαφος περιορίζοντας τις διαφορές τους, και έχουν επιδείξει προθυμία να διαχειριστούν τις διαφωνίες τους και από κοινού να διατηρήσουν τη σταθερότητα στις διμερείς σχέσεις καθώς και την ειρήνη στην περιοχή και όχι μόνο.

Σε τηλεφωνική τους επικοινωνία στις 10 Φεβρουαρίου, οι δύο ηγέτες δεσμεύθηκαν να δημιουργήσουν μια εποικοδομητική διμερή σχέση. Ο Τραμπ αντέστρεψε την προηγούμενη στάση του και διαβεβαίωσε τον Κινέζο ομόλογό του ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα τιμήσει την πολιτική της «μίας Κίνας», που είναι θεμελιώδης για τις πλέον σημαντικές παγκόσμιες διμερείς σχέσεις.

Στο μεταξύ, οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει να δημιουργήσουν σχέσεις με βάση τις αρχές της μη αντιπαράθεσης, της μη σύγκρουσης, του αμοιβαίου σεβασμού και της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, αρχές τις οποίες ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον επανάλαβε πολλές φορές σε διαφορετικές περιπτώσεις και οι οποίες αρχικά προτάθηκαν από την Κίνα το 2013.

Και οι δύο πλευρές έχουν επίσης αναγνωρίσει ότι η συνεργασία είναι η μόνη σωστή επιλογή και ότι από τις ομαλές σινοαμερικανικές σχέσεις θα προκύψουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες.

Η επικείμενη κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο προέδρων είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα ο ένας τον άλλο σε προσωπικό επίπεδο και να ενισχυθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη. Μια ισχυρή προσωπική σχέση μεταξύ των αρχηγών κρατών συχνά διαδραματίζει κρίσιμο και κάποιες φορές ουσιαστικό ρόλο στην προώθηση των σχέσεων των δύο χωρών.

Η διμερής συνάντηση αναμένεται να θέσει τις κατευθυντήριες γραμμές για τις μελλοντικές διμερείς σχέσεις και οι δύο ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις για περιφερειακά και παγκόσμια θέματα, όπως το διμερές εμπόριο και οι επενδύσεις, η συναλλαγματική ισοτιμία και η σταθερότητα στη Νότια Σινική Θάλασσα, μεταξύ άλλων.

Φυσικά, θα ήταν αφελές να πιστεύει κανείς ότι οι δύο πλευρές μπορούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους σε μία μόνο διπλωματική συνάντηση. Ωστόσο, όσο τα δύο κράτη μπορούν να διατηρήσουν την καλή πίστη, την οποία επέδειξαν πρόσφατα, να μιλήσουν και να κάνουν παραχωρήσεις βάσει του αμοιβαίου σεβασμού, τότε καμία διαφορά δεν θα είναι υπερβολικά δύσκολο να ξεπεραστεί.

Επίσης, η Κίνα και οι ΗΠΑ είναι τώρα κομμάτια ενός ιδιαίτερα παγκοσμιοποιημένου πλανήτη. Για την κυβέρνηση του Τραμπ, πολλά από τα πιο πιεστικά της ζητήματα, όπως η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η ενίσχυση των υποδομών, βρίσκονται στην αρένα των θεμάτων εσωτερικού ενδιαφέροντος. Στην πραγματικότητα, οι ισχυρές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ μπορεί να προσφέρουν ιδιαίτερη βοήθεια και όχι να αποτελέσουν εμπόδιο στην κυβέρνηση του Τραμπ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Τα κίνητρα για τις δυο πλευρές να καταστρέψουν τη σημαντική τους σχέση είναι στην καλύτερη περίπτωση ελάχιστα.

Σε όλο τον κόσμο, οι δύο χώρες χρειάζονται επίσης η μία την άλλη περισσότερο από ποτέ για να αντιμετωπίσουν τόσο ακανθώδη προβλήματα, όπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η τρομοκρατία, τα διεθνικά εγκλήματα και το εμπόριο ναρκωτικών και να διατηρήσουν την παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη. Το κόστος της μη συνεργασίας τους θα είναι πράγματι πολύ υψηλό.

Η θεωρία της Παγίδας του Θουκυδίδη περιγράφει το τρομερό σενάριο του να οδηγηθούν η Κίνα και οι ΗΠΑ σε πόλεμο προκειμένου να ανταγωνιστούν για την κυριαρχία του κόσμου. Ωστόσο, η θεωρία παραβλέπει το γεγονός ότι σε ένα κόσμο αλληλεξάρτησης, η συνεργασία είναι ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για κράτη όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ να επιτύχουν τα κοινά τους συμφέροντα. Όσο οι δύο χώρες μπορούν να επιδιώξουν τα κοινά τους συμφέροντα καθώς και να διαχειριστούν τις διαφορές τους με ρεαλισμό και σύνεση, τότε, καταλήγει ο αρθογράφος του Xinhua, σίγουρα μπορούν να αποφύγουν την παγίδα.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Exit mobile version