Του Χρηστου Μαζανίτη
Κατά πολλούς, το ταξίδι τουΠρωθυπουργού στονΛευκό Οίκο ίσως φέρει και νέα καράβια για το Πολεμικό Ναυτικό.
Ήδη, η αμερικανική πλευρά, που έχει δει το κόστος των 1,7 δις ευρώ για κάθε Belhara, έχει καταθέσει την δική της πρώτη προσφορά. Με τα 3,4 δις ευρώ που ζητούν συνολικά οι Γάλλοι για δύο φρεγάτες με όπλα, ανταλλακτικά και εκπαίδευση, η αμερικανική πλευρά προσφέρει… σχεδόν τέσσερα πλοία, με τα όπλα τους, έτοιμα.
Θα αναρωτηθείτε, είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό;
Θα το πούμε με λίγα και απλά λόγια. Έχουν μαζική παραγωγή σε ένα πλοίο, που το έχουν δοκιμάσει και ήδη βρίσκεται σε υπηρεσία στο πολεμικό ναυτικο των ΗΠΑ ενώ είναι στην διαδικασία ναυπήγησης, με ειδική διαμόρφωση, για το ναυτικό και της Σαουδικής Αραβίας.
Τοπλοίο,εκτός από δοκιμασμένα οπλικά συστήματα, που έρχονται και κουμπώνουν στο ελληνικό οπλοστάσιο, προσφέρει κι ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Την ταχύτητα, που μπορεί να ξεπεράσει τους 40 κόμβους και υπό προϋποθέσεις να αγγίξει τους 50.
Το μεγάλο μειονέκτημα, που αντιπροβάλλουν οι λάτρεις της γαλλικής πρότασης, είναι η ανυπαρξία θόλου στην καρίνα, κάτι που αφαιρεί την δυνατότητα ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων. Οι Belhara το έχουν, ωστόσο αυτή η σχεδίαση δεν επιτρέπει να ανατπύξει ταχύτητες άνω των 27 κόμβων, στην καλύτερη περίπτωση.
Μόνο που αυτό φαίνεται ότι είναι ένας μύθος που καταρρίπτεται αφού στις δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις ο συνδυασμός VDS με Towed Array Sonar συν το ελικόπτερο φαίνεται ότι είναι περισσότερο αποδοτικά στο δύσκολο περιβάλλον του Αιγαίου, που περιλαμβάνει θερμοκλινή και νησιδες.
Επιπλέον, το ερώτημα που τίθεται από τους υποστηρικτές της αμερικανικής πρότασης είναι το εξης, ποιος θα μπορεί να παράσχει άμεση και γρήγορη υποστήριξη σε ανταλλακτικά, όποτε χρειαστεί με λογικό κόστος; Όπως επίσης, ότι αυτή τη στιγμή παρεχεται ένα πλήρως δοκιμασμένο και αξιόπιστο πλοίο με δυνατότητα ναυπήγησης κατά 100% στην Ελλάδα, με ότι συνεπάγεται αυτό για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ακόμη και εξαγωγών ή συντηρήσεων όλων των πλοίων του τύπου της ευρύτερης λεκάνης της Μεσογείου.
Πηγή φωτογραφίας: Lockheed Martin