Η πρόταση για αύξηση του ΦΠΑ στο κρέας πυροδοτεί έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία

Κάθε Γερμανός καταναλώνει κατά μέσο όρο περίπου 60 κιλά κρέας το χρόνο. Υπερβολικά πολύ, σχολιάζουν περιβαλλοντολόγοι παραπέμποντας στις τεράστιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που συνεπάγεται η παραγωγή κρέατος. Αφετέρου όμως η μεγάλη κατανάλωση κρέατος θεωρείται επιβλαβής και για την ανθρώπινη υγεία. Το Γερμανικό Ίδρυμα Διατροφής συμβουλεύει να μην καταναλώνονται ετησίως περισσότερα από 31 κιλά κρέατος ανά άτομο.

Φιλοζωικές οργανώσεις από την πλευρά τους στηλιτεύουν τις συνθήκες εκτροφής των ζώων οι οποίες επιτρέπουν τόσο χαμηλές τιμές κρέατος στη Γερμανία (κοτόπουλο/μπούτι 1,90€/κιλό, χοιρινή μπριζόλα 5,41€/κιλό), ευνοώντας εν τέλει την υπέρμετρη κατανάλωση. Στα συμφραζόμενα αυτά επανήλθε τις τελευταίες μέρες η πρόταση αύξησης του ΦΠΑ στο κρέας, πυροδοτώντας πολιτικές κόντρες αλλά και έναν έντονο δημόσιο διάλογο στη Γερμανία.

ΦΠΑ από το 7% στο 19%;


Η πρόταση που στηρίζεται από περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και μεμονωμένους πολιτικούς προβλέπει να εξαιρεθεί το κρέας αλλά και όλα τα παράγωγά του όπως γάλα και αυγά από το καθεστώς του μειωμένου συντελεστή 7% και να υπαχθεί στον κανονικό ΦΠΑ ύψους 19%. Τα επιπρόσθετα κόστη για τους καταναλωτές θα μπορούσαν να εξισορροπηθούν με αντίστοιχη μείωση του φορολογικού συντελεστή σε φρούτα και λαχανικά, λένε οι υποστηρικτές της πρότασης.

Και ενώ η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κλέκνερ χαιρετίζει τη συζήτηση που «αναδεικνύει ότι η προστασία των ζώων δεν μπορεί να έχει μηδενικό κόστος», κορυφαίοι πολιτικοί των Χριστιανοδημοκρατών, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων καθώς και αγρότες και οργανώσεις προστασίας των καταναλωτών απορρίπτουν την πρόταση αύξησης του ΦΠΑ.

Την πλήρη αντίθεσή του εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της CDU για θέματα προϋπολογισμού Έκχαρντ ενώ ο διευθυντής της Κ.Ο. του SPD Σνάιντερ επισημαίνει σε σημερινή του συνέντευξη, «δεν θέλουμε αύξηση του ΦΠΑ, πόσο μάλλον για τρόφιμα». Αντίθετος και ο αρχηγός των Πρασίνων Χάμπεκ που τονίζει ότι η μεμονωμένη αλλαγή φορολογικών συντελεστών δεν έχει νόημα εάν δεν αποκτήσει όλο το φορολογικό σύστημα ένα περιβαλλοντικό-οικολογικό πρόσημο.

Διαφωνούν οι αγρότες


Πιο ανοιχτοί στην πρόταση εμφανίζονται μεμονωμένοι βουλευτές των κομμάτων. Ο ειδικός της CDU σε θέματα αγροτικής ανάπτυξης Στέγκεμαν εκτιμά ότι η αύξηση του ΦΠΑ στο κρέας ενδέχεται να είναι μια «εποικοδομητική πρόταση» εφόσον όμως «τα πρόσθετα έσοδα διατεθούν στην καλύτερη μεταχείριση των ζώων και την οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων ώστε να προχωρήσουν στις δέουσες αλλαγές». Υπέρ της αύξησης και ο βουλευτής των Πρασίνων Όστενντορφ που υπογραμμίζει όμως τα χρήματα θα πρέπει να διατεθούν στοχευμένα στην καλύτερη μεταχείριση των ζώων.

Η Ομοσπονδία Προστασίας των Ζώων διαφωνεί όμως με την πρόταση αύξησης του ΦΠΑ καθώς με τον τρόπο αυτό τα πρόσθετα έσοδα θα ενσωματώνονταν απλώς στον προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα να μπορούν να διατεθούν για ο,τιδήποτε. Αντιπροτείνει έναν ειδικό «φόρο κρέατος» που θα προορίζεται αποκλειστικά και μόνον για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων. Με το επιχείρημα ότι τα χρήματα δεν θα καταλήξουν στους κτηνοτρόφους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη τάσσεται κατά της αύξησης και ο Σύνδεσμος Αγροτών.

Υπέρ της άμεσης κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στο κρέας και στα προϊόντα γάλακτος τάσσεται την ίδια ώρα η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace ενώ η Foodwatch εκτιμά ότι μεγαλύτερη συμβολή σε μια πιο υγιή διατροφή θα είχε η πλήρης κατάργηση του ΦΠΑ σε φρούτα και λαχανικά.


Πηγή: Deutsche Welle

Exit mobile version