Η Πορτογαλία στο στόχαστρο κινέζων επενδυτών

Νοσοκομεία, ασφαλιστικές εταιρείες, εφημερίδες και τράπεζες: όλα τους αντικείμενο της κινεζικής επενδυτικής δραστηριότητας στην Πορτογαλία. Την ώρα που οικονομολόγοι και επενδυτές προειδοποιούν για τους κινδύνους της αυξανόμενης οικονομικής επιρροής της Κίνας εκτός των συνόρων, ο πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα καλωσορίζει τις κινεζικές επενδύσεις ως εργαλείο εξόδου από την κρίση.

«Οι πορτογαλικές τράπεζες προσελκύουν επενδυτές που δεν είναι οπωσδήποτε ευπρόσδεκτοι», προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ο Φερνάντο Φαρία ντε Ολιβέιρα, πρώην υπουργός Οικονομίας και πρόεδρος του συνήθως διακριτικού στις παρεμβάσεις του τραπεζικού συνδέσμου της χώρας. Πριν να γίνουν οι παραπάνω δηλώσεις ο κινεζικός επιχειρηματικός όμιλος Fosun είχε αγοράσει το 16,7% της τράπεζας BCP και είναι πλέον ο μεγαλομέτοχός της. Οι κινέζοι επενδυτές ανακοίνωσαν μάλιστα ότι προτίθενται να αποκτήσουν έως και 30% της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της Πορτογαλίας.

Αγορές αξίας 13 δισ. ευρώ


Από το ξεκίνημα της χρηματοοικονομικής κρίσης στη χώρα το 2011 έχουν γίνει μαζικές κινεζικές επενδύσεις. Επενδυτές από την ασιατική χώρα ελέγχουν ήδη την πορτογαλική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας EDP αλλά και την άλλοτε κρατική εταιρεία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος REN, την ασφαλιστική εταιρεία Fidelidade και σειρά κερδοφόρων ιδιωτικών προμηθευτών στον τομέα της υγείας.

Τον προηγούμενο μήνα έγινε γνωστό ότι ένας επενδυτής από την κινεζική περιφέρεια του Μακάου, που ήταν έως το 1999 πορτογαλική αποικία, αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο του πορτογαλικού μιντιακού ομίλου Global Media. Κινέζοι επενδυτές διέθεσαν ταχύτατα σχεδόν 13 δις ευρώ στη μικρή μεσογειακή χώρα, θέτοντας υπό τον έλεγχό τους μερικές από τις πιο επικερδείς επιχειρήσεις της Πορτογαλίας.

Παρόλα αυτά ο σοσιαλιστής πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα κάθε άλλο παρά ανησυχεί για τις συγκεκριμένες εξελίξεις. Αντ’ αυτού εκφράζει χαρά και ικανοποίηση. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κίνα είχε μόνο καλά λόγια να πει για την ασιατική χώρα, επικαλούμενος τα σχεδόν 500 έτη διμερών οικονομικών σχέσεων. Η επείγουσα ανάγκη της Πορτογαλία για επενδύσεις φαίνεται ότι αφήνει ελάχιστα περιθώρια για άσκηση κριτικής στο κινεζικό καθεστώς σχετικά με την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και για προβληματισμούς που σχετίζονται με την αυξανόμενη οικονομική εξάρτηση από την Κίνα.

Οι πορτογαλικές τράπεζες στο προσκήνιο


Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των κινέζων επενδυτών βρίσκονται αυτό το διάστημα οι πορτογαλικές τράπεζες. Εκτός από την BCP, έχουν ήδη εξαγοράσει και μια μικρότερη, επενδυτική τράπεζα, ενώ έχουν καλές πιθανότητες στη μάχη διεκδίκησης της υπό ιδιωτικοποίηση Novo Banco.

«Οι Κινέζοι δεν εργάζονται οπωσδήποτε μόνο με γνώμονα τα δεδομένα της οικονομίας της αγοράς», προειδοποιεί ο καθηγητής Οικονομικής Επιστήμης Ζοάο Ντούκε. Ο ίδιος ομολογεί ότι η οικονομία και οι τράπεζες της Πορτογαλίας έχουν άμεση ανάγκη χρημάτων, ωστόσο θα ήταν επιθυμητό οι επενδυτές που διαθέτουν αυτά τα χρήματα να μην προέρχονται συλλήβδην από μία και μόνο χώρα.

Πάντως το ευρωπαϊκό επενδυτικός ενδιαφέρον στην Πορτογαλία είναι άκρως περιορισμένο και η Κίνα συνεχίζει απρόσκοπτα τον επενδυτικό της τουρισμό στη χώρα, αυξάνοντας ολοένα περισσότερο την επιρροή και το μερίδιο της Κίνας στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η Πορτογαλία εξελίσσεται σε ένα είδος κινεζικού αεροπλανοφόρου στην Ευρώπη, χωρίς κανείς να κάνει τίποτα για να ανακόψει αυτή την εξέλιξη, είχε προειδοποιήσει ήδη έναν χρόνο πριν ο Φερνάντο Ούλριχ, πρόεδρος της τράπεζας BPI. Προειδοποιήσεις, ωστόσο, που δεν εισακούστηκαν.

Πηγή: DW

Exit mobile version