Η πορεία της Χίλαρι Κλίντον προς τον Λευκό Οίκο

Η υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, κέρδισε τον προκριματικό εκλογικό κύκλο στην περιφέρεια της Κολούμπια στην Ουάσιγκτον, ολοκληρώνοντας τους προκριματικούς για το Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ ο κομματικός μηχανισμός προετοιμάζεται για ν’ αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η Χίλαρι Κλίντον και ο συνυποψήφιος της Μπέρνι Σάντερς φαίνεται ν’ αναζητούν πλέον κοινό έδαφος ενόψει των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.

Χάθηκε πολύτιμος χρόνος

Ο Σάντερς δέχεται πιέσεις να εγκαταλείψει την προεκλογική εκστρατεία, προκειμένου να ενισχύσει την ενότητα του Δημοκρατικού Κόμματος. Ωστόσο, ο γερουσιαστής από το Βερμόντ επιθυμεί να ενισχύσει πολιτικά το ρόλο του στο εσωτερικό του κόμματος. Ο Σάντερς ενδιαφέρεται να προωθήσει τα ζητήματα της μείωσης των ανισοτήτων στα εισοδήματα, αλλά και της επιρροής που ασκεί η Wall Street στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ, ώστε οι θέσεις του να ενσωματχθούν στην πλατφόρμα ιδεολογίας και δράσης των Δημοκρατικών, κατά την κεντρική διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα.

Σε συνέντευξη που έδωσε χθες στην Ουάσιγκτον, ο Σάντερς δήλωσε ότι θ’ απαιτήσει αλλαγές και στον τρόπο εκλογής των προεδρικών υποψηφίων, ώστε η επιλογή να είναι πιο αξιοκρατική, ενώ θα ζητήσει και την αντικατάσταση της ηγεσίας στην Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών. Παράλληλα, προωθεί θέσεις ώστε να επιτραπεί η συμμετοχή ανεξάρτητων ψηφοφόρων στις ψηφοφορίες των προκριματικών, αλλά και να καταργηθούν οι υπερεκλέκτορες που είναι ελεύθεροι να υποστηρίξουν τον οποιοδήποτε υποψήφιο επιθυμούν.

“Έχει χαθεί πολίτιμος χρόνος για την ουσιαστική αναδιοργάνωση του Δημοκρατικού Κόμματος,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σάντερς που είχε υποσχεθεί ότι θα παρέμεινε στην προεκλογική εκστρατεία μέχρι τον τελικό κύκλο των προκριματικών στην Ουάσιγκτον. Στις τοποθετήσεις του, δε μιλάει πλέον για τη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος, αλλά ενδιαφέρεται άμεσα για την προώθηση της πολιτικής του ατζέντας στο εσωτερικό του κόμματος, ώστε να δικαιωθούν οι υποστηρικτές του. Την Πέμπτη το βράδυ, έχει προγραμματίσει τη μετάδοση βιντεοσκοπημένου μηνύματος, με το οποίο θ’ απευθυνθεί στους υποστηρικτές του.

Εύκολη νίκη

Η Χίλαρι Κλίντον επικράτησε εύκολα στην περιφέρεια της Ουάσιγκτον κερδίζοντας 79% των ψήφων έναντι 21% του Σάντερς, στα 2/3 επί του συνόλου των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί. Οι προκριματικοί για τους Δημοκρατικούς ολοκληρώθηκαν μετά από μια τετράμηνη προεκλογική εκστρατεία που άρχισε την 1η Φεβρουαρίου στην Αϊόβα.

Στη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψής του, στο Καπιτώλιο, ο Μπέρνι Σάντερς δήλωσε στους γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος ότι θα μεταφέρει ηχηρά το μήνυμά του για την υιοθέτηση προοδευτικών αξιών, αλλά και για τις αναγκαίες κομματικές μεταρρυθμίσεις, στην κεντρική διάσκεψη των Δημοκρατικών. “Είμαι ανοιχτός σε αυτό. Νομίζω ότι όλοι μας, θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε αυτό,” δήλωσε ο Γερουσιαστής Ντικ Ντάρμπιν από το Ιλινόι. “Δεν είναι έκπληξη που οι Αμερικανοί είναι σκεπτικοί για όλους εμάς που συμμετέχουμε στην πολιτική ζωή. Είναι αναγκαίο να σταθούμε και να εξετάσουμε το γιατί, αλλά και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να διορθώσουμε την κατάσταση,” είπε ο ίδιος.

Υποστήριξη στην Κλίντον

Η ηγετικοί κύκλοι των Δημοκρατικών ανέλαβαν πολιτική δράση την προηγούμενη εβδομάδα προκειμένου να συνταχθούν πίσω σπό την προεδρική υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον, αλλά και να πείσουν τον Σάντερς να εγκαταλείψει την προεκλογική εκστρατεία χωρίς ωστόσο να προκαλέσουν σύγχυση στους υποστηρικτές του.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα της Κλίντον την Πέμπτη, λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον Μπέρνι Σάντερς στο Λευκό Οίκο. Ο Σάντερς από την πλευρά του, επισκέφτηκε το Καπιτώλιο, προκειμένου να συναντηθεί με τον Γερουσιαστή Χάρι Ρέιντ, ένα από τα πιο επίλεκτα στελέχη των Δημοκρατικών στη Γερουσία. Ο Ρέιντ δήλωσε αργότερα ότι ο Σάντερς έχει αποδεχτεί την προεδρική υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον.

Παράλληλα, η Κλίντον εξασφάλισε την αποδοχή της υποψηφιότητάς της από τη Γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν που εκλέγεται στη Μασαχουσέτη, και ηγείται της αριστερής πτέτυγας των Δημοκρατικών. Η Γουόρεν τήρησε ουδέτερη στάση στην προεκλογική εκστρατεία, μέχρι τη στιγμή που διαφάνηκε ότι η Χίλαρι Κλίντον θα είναι η προεδρική υποψήφιος των Δημοκρατικών. Οι πολιτικές θέσεις που έχει διατυπώσει η Γουόρεν βρίσκονται κοντά σε αυτές του Μπέρνι Σάντερς και έτσι η Κλίντον εκτιμά ότι θα μπορέσει να κερδίσει τις ψήφους των υποστηρικτών του.

Χωρίς δαιμονοποίηση…

Από την πλευρά της, η Χίλαρι Κλίντον μετατοπίζει πλέον το πολιτικό βάρος της προεκλογικής της εκστρατείας στις γενικές εκλογές, με κεντρικό αντίπαλο τον Ντόναλντ Τραμπ. Έτσι, επιτέθηκε στον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο απορρίπτοντας τις εξαγγελίες του για την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ, των μουσουλμάνων που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό, μετά την αιματηρή επίθεση στο Ορλάντο.

“Έχω ξεκαθαρίσει ότι είμαστε αντιμέτωποι με τρομοκράτες που χρησιμοποιούν μια διεστραμμένη άποψη για το Ισλάμ, προκειμένου να δικαιολογήσουν τη σφαγή αθώων ανθρώπων. Πρέπει να το σταματήσουμε αυτό και θα το κάνουμε. Ωστόσο, δε δαιμονοποιώ και δεν κηρύσσω τον πόλεμο σε μια ολόκληρη θρησκεία,” τόνισε η Κλίντον.

Ηλεκτρονική υποκλοπή

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι χάκερς παραβίασαν τους υπολογιστές της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος, προκειμένου να υποκλέψουν θέσεις και απόψεις των Δημοκρατικών για τον Ντόναλντ Τραμπ, μεταδίδει το BBC.

Η υπόθεση αυτή, επιβεβαιώθηκε από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος, Ντέμπι Βάσερμαν τονίζοντας ότι προσλήφθηκε εταιρία προκειμένου να βοηθήσει στο “να εκδιωχθούν οι εισβολείς και να διασφαλιστεί η ασφάλεια του δικτύου των υπολογιστών μας” δήλωσε η Βάσερμαν.

Από την άλλη μεριά, η Ρωσία αρνείται κάθε εμπλοκή στην υπόθεση αυτή. “Αποκλείω κάθε πιθανότητα η ρωσική κυβέρνηση ή άλλες υπηρεσίες να έχουν συμμετοχή σε αυτό,” δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο πρακτορείο Reuters από τη Μόσχα.

Η υπόθεση αυτή, έγινε αρχικά γνωστή από δημοσίευμα της εφημερίδας “The Washington Post,” ενώ η επίθεση εντοπίστηκε τον Απρίλιο. Οι αξιωματούχοι του Δημοκρατικού Κόμματος τόνισαν ότι από την ηλεκτρονική αυτή επίθεση δε τέθηκαν σε κίνδυνο προσωπικά δεδομένα ή πληροφορίες οικονομικού περιεχομένου, ενώ από την άλλη μεριά, οι χάκερς υπέκλεψαν ηλεκτρονικά μηνύματα και ψηφιακές συνομιλίες.

Νόμικο Κώλυμα

Η πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ για την αναστολή της υποδοχής μεταναστών από περιοχές του κόσμου που έχουν ιστορικό τρομοκρατίας μπορεί να έχει μία νομική βάση, αλλά η υπόθεση ότι θα εντάσσεται σε ευρύτερο περιορισμό έναντι των μουσουλμάνων μεταναστών, την καθιστά νομικά μη εφαρμόσιμη σύμφωνα με τις απόψεις νομικών κύκλων. Η νέα στροφή του Τραμπ στη ρητορική του κατά των μουσουλμάνων έγινε μετά την αιματηρή επίθεση του Σαββατοκύριακου στη Φλόριντα. Στη διάρκεια μιας έντονης προεκλογικής του ομιλίας τη Δευτέρα, πρότεινε την προσωρινή άρση της εισόδου στις ΗΠΑ για τους μουσουλμάνους που προέρχονται από περιοχές όπου υπάρχει “αποδεδειγμένη δράση τρομοκρατίας” κατά των ΗΠΑ, αλλά και των συμμάχων τους.

Παράλληλα, επιτέθηκε κατά της κοινότητας των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ καταλογίζοντας συνέργεια για επιθέσεις όπως αυτή, που έγινε στο Ορλάντο, ενώ προανήγγειλε σοβαρές συνέπειες γι’ αυτούς που δεν ενημερώνουν για τη δράση των γειτόνων τους.

Ωστόσο, νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι η πρόταση του Τραμπ για απαγόρευση εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ επί τη βάσει της θρησκείας στην οποία πιστεύουν δε θα περάσει από τα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ, καθώς προσκρούει στην αρχή της θρησκευτικής ελευθερίας επί της αρχής της ισότιμης μεταχείρισης. Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι η πρόταση αυτή θα εκπέσει και στα δικαστήρια, στην περίπτωση που ο Τραμπ αποφασίσει να την εφαρμόσει με προεδρική απόφαση.

Από την άλλη μεριά, η επιβολή περιορισμού στην είσοδο μεταναστών από συγκεκτριμένες χώρες έχει εφαρμοστεί προηγούμενα και μπορεί να γίνει δεκτή κατά πλειοψηφία. Πολλοί θεωρούν την πρόταση αυτή, ως “απομεινάρι” της απόφασης του Κογκρέσου του 1882. Η απόφαση αυτή, εφαρμόστηκε για χρόνια προκειμένου να σταματήσει τις παράνομες εισροές Κινέζων εργατών στις ΗΠΑ, ενώ θεωρείται “μελανό σημείο” στη μεταναστευτική ιστορία των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η απαγόρευση του Τραμπ θα έχει ευρεία εφαρμογή στοχεύοντας όχι μόνο συγκεκριμένες χώρες εκτός των ΗΠΑ, αλλά μια θρησκεία, σηματοδοτώντας μια πρωτόγνωρη ενέργεια για τις αποφάσεις σύγχρονων προέδρων των ΗΠΑ.

“Πρόκειται για μια περίεργη πρόταση, που θα καταστήσει την Αμερική φρούριο, ενώ θα κόψει τις γέφυρες επικοινωνίας,” τονίζει ο Τζον Μπέλινγκερ, πρώην νομικός σύμβουλος στη διακυβέρνηση Μπους.

Επικίνδυνο σκεπτικό

Η πρόταση του Τραμπ βρέθηκε στο επίκεντρο της άσκησης κριτικής από τον πρόεδρο Ομπάμα, ο οποίος δήλωσε ότι αυτή αντιπροσωπεύει ένα “επικίνδυνο σκεπτικό.”

Από την άλλη μεριά, οι Αμερικανοί πρόεδροι έχουν ένα ευέλικτο ιστορικό εφαρμογής αποφάσεων αναφορικά με την είσοδο προσφύγων και μεταναστών στις ΗΠΑ, ενώ πολλοί νομικοί εκτιμούν ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τον τρόπο και το πλαίσιο με το οποίο θα παρουσιάσει την πρότασή του, ο Τραμπ. Έτσι, φέρνουν ως παράδειγμα την απόφαση του προέδρου Τζιμι Κάρτερ ν’ απαγορεύσει την είσοδο πολιτών από το Ιράν στις ΗΠΑ, στη διάρκεια της κρίσης των ομήρων στην Τεχεράνη, το 1979.

“Στην περίπτωση που η διακυβέρνηση Τραμπ προχωρήσει στην απαγόρευση εισόδου των μεταναστών από συγκεκριμένες χώρες, παρά από συγκεκριμένες θρησκείες , δε θα παραβιάσει το σύνταγμα,” τονίζει ο Τζον Γιο καθηγητής Νομικών στο πανεπιστήμιο Berkeley στην Καλιφόρνια και πρώην στέλεχος του υπουργείο Δικαιοσύνης, που είχε συμβουλευτικό έργο στη διακυβέρνηση Μπους για τις μεθόδους που εφαρμόζονταν στις ανακρίσεις υπόπτων για τρομοκρατία.

Από την άλλη μεριά, ο Χέρμαν Σουάρτζ καθηγητής Νομικής στο American University στην Ουάσιγκτον δήλωσε ότι αν ο Τραμπ επιμείνει στην εφαρμογή της πρότασης του για την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στους μουσουλμάνους, τότε εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για την εφαρμογή του συντάγματος των ΗΠΑ”, εξήγησε ο ίδιος.

Οι ψηφοφόροι του Σάντερς

Η ολοκλήρωση των προκριματικών κύκλων για το Δημοκρατικό Κόμμα σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας προσπάθειας επαναπροσέγγισης μεταξύ της Χίλαρι Κλίντον και του Μπέρνι Σάντερς. Ωστόσο, η πορεία των εξελίξεων απέδειξε ότι η Χίλαρι ενδιαφέρεται ουσιαστικά για το Λευκό Οίκο, ενώ ο Μπέρνι έχει από το σημείο αυτό και μετά, άμεσο βασικό ενδιαφέρον για τις μεταρρυθμίσεις στο Δημοκρατικό Κόμμα, ώστε οι θέσεις που επικαλέστηκε, αλλά κι εξήγγειλε, στην προεκλογική εκστρατεία του, να αποκτήσουν ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο στην ιδεολογική πλατφόρμα των Δημοκρατικών.

Ένα άλλο ουσιαστικό σημείο πολιτικού ενδιαφέροντος είναι οι παρατηρήσεις που έκανε ο Σάντερς στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, για τη διεξαγωγή του, αλλά και για τους περιορισμούς που έθεσαν οι κανονισμοί στην περαιτέρω δραστηριοποίηση των υποστηρικτών του, όπως και η δράση των υπερεκλεκτόρων.

Το κοινό σημείο πολιτικού ενδιαφέροντος μεταξύ των δύο υποψηφίων, είναι οι ψηφοφόροι του Σάντερς. Ο ίδιος έχει άμεσο πολιτικό ενδιαφέρον να μην διαψεύσει τις προσδοκίες τους, ώστε να συνεχιστεί η κινητοποίησή τους, τουλάχιστον μέχρι το κεντρικό συνέδριο. Η Χίλαρι Κλίντον από την πλευρά της, θα πρέπει να δώσει περιθώριο πολιτικών κινήσεων στον Σάντερς εντός του κόμματος και ίσως και της διακυβέρνησής της, προκειμένου οι ψηφοφόροι του γερουσιαστή να την ψηφίσουν. Το κοινό σημείο των δύο, εντοπίζεται στο ν’ αποτρέψουν κάθε ενδεχόμενο που θα έκανε τους ψηφοφόρους του Σάντερς να ψηφίσουν τον Τραμπ.

Τραμπ: Προβληματισμός!

Από την άλλη μεριά, η επιμονή του Ντόναλντ Τραμπ στις εξαγγελίες του με σημείο αναφοράς τους περιορισμούς στην είσοδο των μουσουλμάνων, δηλώνουν τη βασική πολιτική επιλογή του να συνεχίσει τις προσωπικές επιθέσεις, αλλά και να προσπαθήσει να κερδίσει τους ψηφοφόρους που ενεργούν εν θερμώ ή είναι ακόμη αναποφάσιστοι, χωρίς ουσιαστικούς πολιτικούς δεσμούς με τα δύο κόμματα.

Παράλληλα, γίνεται ξεκάθαρο ότι ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί πολιτικά οποιοδήποτε γεγονός της δημόσιας ζωής τον εξυπηρετεί ώστε να συντηρήσει την προβολή του στα ΜΜΕ, αλλά και να εξυπηρετήσει τον τελικό στόχο της προεδρικής εκλογής του.

Ο προβληματισμός των νομικών κύκλων γύρω από την υλοποίηση των προτάσεων του, είναι ενδεικτικός των “κλειδωνισμών” που προκαλούν στο πολιτικό σύστημα, αλλά και στο νομικό στερέωμα των ΗΠΑ.


Exit mobile version