Η Παγκόσμια Τράπεζα επαινεί τις κινεζικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της Κίνας «προχωρούν πραγματικά καλά» εν μέσω αυξανόμενων αβεβαιοτήτων διεθνώς, δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προσθέτοντας ότι ο κόσμος χρειάζεται να σκεφθεί ως μια κοινότητα που έχει κοινή μοίρα.

«Το 2016, ο κόσμος είχε ανάπτυξη 2,3%, πολύ απογοητευτικό. Πάνω από το ένα τρίτο, το 35%, προήλθε από την Κίνα και αυτό είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο διότι η Κίνα βρίσκει μια νέα ισορροπία στην οικονομία της», δήλωσε η Γκεοργκίεβα στο πρακτορείο Νέα Κίνα (Xinhua) σε αποκλειστική συνέντευξη στο περιθώριο του Κινεζικού Αναπτυξιακού Φόρουμ 2017, που ολοκληρώθηκε χθες.

Πρόσθεσε ότι ο οικονομικός μετασχηματισμός της Κίνας και η εξισορρόπησή της προχωρούν καλά, αν και όχι χωρίς κάποιες δυσκολίες, και εξελίσσονται ομαλά.

Επαινώντας τη δέσμευση της Κίνας στη διεθνή συνεργασία, η Γκεοργκίεβα εξέφρασε την ανησυχία της για το κλίμα κατά της παγκοσμιοποίησης που παρατηρείται σε κάποιες οικονομίες.

«Δεν υπάρχει τρόπος να γυρίσουν πίσω οι δείκτες του ρολογιού. Η αλληλεξάρτηση είναι τόσο προχωρημένη, που η προσπάθεια αντιστροφής της θα δημιουργούσε περιττά προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία», δήλωσε, προειδοποιώντας ότι εάν η παγκοσμιοποίηση αντιστρεφόταν, θα ζημιώνονταν όλοι.

Παράλληλα, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να αναγνωριστεί πως η ταχέως μεταβαλλόμενη παγκόσμια οικονομία σημαίνει ότι εκατομμύρια άνθρωποι ανησυχούν για την απώλεια των βιοποριστικών τους μέσων και αυτή η ανησυχία πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Η Βουλγάρα οικονομολόγος χαιρέτισε την πρωτοβουλία «Μια ζώνη, ένας δρόμος», λέγοντας ότι δεν αποτελεί μόνο ευκαιρία για την Κίνα αλλά και για τις χώρες που συνδέονται περισσότερο μεταξύ τους.

«Είναι απλά φυσικό να ενισχύεται ο ρόλος της Κίνας στον κόσμο καθώς αυξάνεται το μέγεθος της κινεζικής οικονομίας και η διασύνδεση της Κίνας με τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε η Γκεοργκίεβα, πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα, επαίνεσε τις προσπάθειες της Κίνας να μειώσει τους φόρους για τις επιχειρήσεις, το οποίο πιστεύει ότι θα ενθαρρύνει περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις και να φέρει περισσότερο επιχειρηματικό πνεύμα στην Κίνα. «Είναι σημαντικό για την Κίνα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που πιέζουν προς την κατεύθυνση περισσότερης καινοτομίας και επιχειρηματικότητας», δήλωσε.

Η Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι η Κίνα έχει καταφέρει «αξιοσημείωτα» επιτεύγματα στη μείωση της φτώχεια. Ως μακροπρόθεσμος εταίρος της Κίνας, η Παγκόσμια Τράπεζα συνεργάζεται με την Κίνα για να στοχεύσει ακριβώς σε αυτούς που χρειάζεται να βγουν από τη φτώχεια. «Τώρα είμαστε σε διαβουλεύσεις με την κινεζική κυβέρνηση για να θεσμοθετήσουμε τη συνεργασία μας από αυτή την άποψη, προκειμένου να μοιραστούμε την κινεζική εμπειρία με άλλες χώρες», δήλωσε.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Exit mobile version