Με τη συμμετοχή τρανταχτών ονομάτων όπως ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αλλά και με ηχηρές απουσίες (π.χ. Άγκελα Μέρκελ) ανοίγει τις πύλες του την ερχόμενη Τρίτη στο χιονισμένο Νταβός της Ελβετίας το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), με φόντο την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και το «χαστούκι» που δέχτηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση με την απόφαση του Brexit.
Στη φετινή ετήσια σύνοδο (17-20/1) όπου αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 3.000 προσωπικότητες με υψηλή επιρροή απ’ όλα τα μήκη και πλάτη της γης, ηγέτες, αξιωματούχοι και στελέχη από το χώρο της πολιτικής, της οικονομίας, των επιχειρήσεων και της επιστήμης θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους εστιάζοντας στην αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας και την κοινωνική πόλωση με τη συνεπακόλουθη ραγδαία άνοδο του λαϊκισμού, τάσεις που εκτιμάται ότι θα διαμορφώσουν τις παγκόσμιες εξελίξεις την επόμενη δεκαετία.
Η κλιματική αλλαγή με τα ακραία καιρικά φαινόμενα υπογραμμίζεται από το WEF ως η τρίτη σημαντική παγκόσμια τάση στην ετήσια αξιολόγηση των παγκόσμιων κινδύνων, ενώ έντονες ανησυχίες διατυπώνονται για τις μεταναστευτικές – προσφυγικές ροές, τις τρομοκρατικές επιθέσεις και τις οικονομικές απάτες.
Παγκοσμιοποίηση
Λίγα 24ωρα πριν την έλευση στο Νταβός της «αφρόκρεμας» του οικονομικού γίγνεσθαι διεθνώς, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση παρουσίας στο χειμερινό θέρετρο Κινέζου ηγέτη για πρώτη φορά, του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος θα παρουσιάσει την Κίνα ως υπερασπιστή της παγκοσμιοποιημένης αγοράς, ενώ η Δύση σαρώνεται από κύμα λαϊκής οργής κατά της παγκοσμιοποίησης.
Ο εκτελεστικός πρόεδρος του WEF Κλάους Σβαμπ δήλωσε στο Reuters ότι ο κ. Σι θα μιλήσει για το πώς η Κίνα θα αναλάβει «υπεύθυνο ηγετικό ρόλο» σε μια κρίσιμη καμπή για την ιστορία των διεθνών σχέσεων μετά την ανάληψη της αμερικανικής προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Τον περασμένο Νοέμβριο, λίγες ημέρες μετά την εκλογική νίκη Τραμπ, στο φόρουμ ηγετών Ασίας – Ειρηνικού, που είχε πραγματοποιηθεί στο Περού, ο κ. Σι είχε δεσμευθεί να πολεμήσει τον προστατευτισμό.
Ωστόσο, ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα παραπονούνται εδώ και χρόνια ότι η Κίνα καθιστά δύσκολη την πρόσβασή τους στην αγορά της και ότι εφαρμόζει προστατευτική πολιτική.
Αντιθέτως, θα λείψουν από το Νταβός άλλοι σημαντικοί ηγέτες, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.
Η απουσία της κ. Μέρκελ είναι ασυνήθιστη, δεδομένου ότι έχει συμμετάσχει στο Φόρουμ του Νταβός επτά φορές στη διάρκεια των 11 χρόνων που είναι καγκελάριος της Γερμανίας. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που θα λείψει από το Νταβός δύο συνεχόμενες χρονιές.
Εκπρόσωπος Τύπου της καγκελαρίου αρνήθηκε να κατονομάσει τους λόγους για τους οποίους δεν θα παρευρεθεί η καγκελάριος στο Νταβός, ωστόσο εικάζεται ότι η απουσία της θα μπορούσε να συνδέεται με την αντίδραση προς την παγκοσμιοποίηση που παρατηρείται σε αρκετές χώρες της Δύσης. Εξίσου πιθανό είναι να μην ήθελε να βρεθεί στην άβολη θέση να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τον Τραμπ και την πολιτική του, κυριολεκτικά στο παρά ένα της ορκωμοσίας του.
Μ. Ρέντσι
Εκτός από την Γερμανίδα πολιτικό, δεν θα μεταβεί στο Νταβός ούτε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, που στις αρχές Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για το αξίωμα στις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Οι οργανωτές ήλπιζαν ότι θα τους τιμούσε με την παρουσία του ο Ματέο Ρέντσι, όμως παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία της Ιταλίας πριν από λίγες εβδομάδες.
Από τους Ευρωπαίους ηγέτες, αναμένεται να μεταβούν στο Νταβός οι πρωθυπουργοί της Ολλανδίας και της Ιρλανδίας, Μαρκ Ρούτε και Έντα Κένι, καθώς και η Βρετανίδα ομόλογός τους Τερέζα Μέι. Τις ΗΠΑ θα εκπροσωπήσουν στο Νταβός ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ενώ θα παρευρεθεί και εκπρόσωπος του κ. Τραμπ.
Οι κίνδυνοι που εγκυμονούν το 2017
Στην ετήσια αξιολόγηση των παγκόσμιων κινδύνων για το 2017 που δημοσιοποίησε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αναφέρεται ότι οι ηγέτες του κόσμου πρέπει να συνεργασθούν για να αποφύγουν «νέα δεινά και αστάθεια την επόμενη εβδομάδα».
«Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα πιθανών κινδύνων: Μία αύξηση της κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής, πιθανές διακοπές στη λειτουργία επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να προκύψουν από διακρατικές συγκρούσεις, από κοινωνική αστάθεια, τρομοκρατικές επιθέσεις», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Τζον Ντριζκ, πρόεδρος της Marsh USA που ασχολείται με τους παγκόσμιους κινδύνους, ο οποίος συνέβαλε στη μελέτη. «Το συνολικό αυτό κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο δημιουργεί την προοπτική της αποδιάρθρωσης», πρόσθεσε.
Η ασθενής οικονομική ανάκαμψη μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έχει διευρύνει το χάσμα μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών, προκαλώντας ένα αίσθημα «οικονομικής δυσφορίας» που έχει οδηγήσει στην άνοδο λαϊκιστικών κομμάτων, σύμφωνα με την έκθεση. Το Brexit και ο Τραμπ αποτελούν τις πιο διακεκριμένες περιπτώσεις της αντίδρασης κατά του κατεστημένου στις δυτικές δημοκρατίες, αλλά οι ενδείξεις είναι πολύ ευρύτερες, καθώς αυξάνεται η στήριξη σε ακροδεξιά κόμματα στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία, μεταξύ άλλων χωρών.
«Η συνεχιζόμενη χαμηλή ανάπτυξη, σε συνδυασμό με το υψηλό χρέος και τις δημογραφικές αλλαγές δημιουργεί ένα περιβάλλον που ευνοεί τις οικονομικές κρίσεις και την αύξηση της ανισότητας», αναφέρεται στον πρόλογο της έκθεσης. «Η διάχυτη διαφθορά, ο βραχυπρόθεσμος ορίζοντας και η άνιση κατανομή των ωφελειών της ανάπτυξης υποδηλώνουν ότι το καπιταλιστικό οικονομικό μοντέλο πιθανόν να μην είναι επιτυχημένο για τους ανθρώπους», τονίζει.
Στην έκθεση συμμετείχαν 750 ειδικοί που αξιολόγησαν 30 παγκόσμιους κινδύνους, από τον αποπληθωρισμό και τις φούσκες στα περιουσιακά στοιχεία έως τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τις τρομοκρατικές επιθέσεις, τις διατροφικές κρίσεις και τις κυβερνοεπιθέσεις. Οι ειδικοί εντόπισαν τάσεις, όπως τη γήρανση του πληθυσμού, την κλιματική αλλαγή, την κοινωνική πόλωση και την εισοδηματική ανισότητα που μπορεί να μεγεθύνουν τους κινδύνους αυτούς. Το Φόρουμ κατέταξε τους κινδύνους ανάλογα με την επίπτωσή τους και την πιθανότητα να υλοποιηθούν. Τα όπλα μαζικής καταστροφής θεωρήθηκαν ο κίνδυνος με τις μεγαλύτερες επιπτώσεις, αλλά θεωρήθηκαν επίσης ένα απίθανο ενδεχόμενο.
Οι ακραίες εκδηλώσεις του καιρού ήταν ο επόμενος κίνδυνος με τις σοβαρότερες επιπτώσεις, που χαρακτηρίσθηκε και ο πιο πιθανός. Οι τέσσερις επόμενοι πιο πιθανοί κίνδυνοι είναι μία μεγάλης κλίμακας ακούσια μετανάστευση, μεγάλες φυσικές καταστροφές, μεγάλης κλίμακας τρομοκρατικές επιθέσεις και μαζικές περιπτώσεις κλοπής στοιχείων ή απατών.
Κριστίν Λαγκάρντ
«Πιστή οπαδός» του Νταβός, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα μιλήσει για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του φόρουμ, η κα Λαγκάρντ θα συμμετάσχει σε τουλάχιστον τρία πάνελ, καλύπτοντας τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, τους ρόλους των φύλων και την αντιμετώπιση της «κρίσης της μεσαίας τάξης». Θεωρείται βέβαιο ότι θα της ζητηθεί να σχολιάσει το Brexit, την ευρωπαϊκή οικονομία και την παγκοσμιοποίηση.
Χαλίντ αλ-Φαλίχ
Μετά τη συμφωνία του ΟΠΕΚ και των παραγωγών εκτός του Οργανισμού στα τέλη του 2016 για μείωση της παραγωγής αργού, το ενδιαφέρον στρέφεται στο κατά πόσο οι χώρες θα τηρήσουν τη συμφωνία και θα καταφέρουν να περιορίσουν την υπερβάλλουσα προσφορά στην αγορά. Στο φόρουμ του Νταβός θα βρίσκεται ο Χαλίντ αλ-Φαλίχ, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας. Η χώρα του, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αργού στον κόσμο, θα αποτελέσει βασικό αντικείμενο συζήτησης.
Τζο Μπάιντεν
Μπορεί να είναι η εβδομάδα κατά την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίζεται νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά η ετήσια συνάντηση του Νταβός είναι ένα γεγονός που δεν πρόκειται να χάσει ο απερχόμενος Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Πέρυσι, ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στη θεραπεία του καρκίνου και τα επιδόματα της απασχόλησης.
Σέριλ Σάντμπεργκ
Η «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση» μπορεί να ήταν το περυσινό θέμα του Νταβός αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η δύναμη της τεχνολογίας δεν θα είναι σημαντικό θέμα συζήτησης για το 2017. Οι ψευδείς ειδήσεις, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και οι νέες τεχνολογικές καινοτομίες θα αποτελέσουν αντικείμενα συζήτησης στο Νταβός. Μια από τις ηγετικές προσωπικές στον τομέα της τεχνολογίας είναι η Σέριλ Σάντμπεργκ, γενική διευθύντρια του Facebook.
Μπενουά Κερέ
Στο επίκεντρο θα βρεθεί φέτος και η πολιτική των κεντρικών τραπεζών, κυρίως το πώς αυτές θα αντιδράσουν σε γεγονότα όπως το Brexit και η προεδρία του Τραμπ. Ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συμμετάσχει στο Φόρουμ. Στο Νταβός θα βρεθούν επίσης αξιωματούχοι και άλλων κεντρικών τραπεζών, όπως της Γαλλίας, της Βραζιλίας, της Κένυας, της Ιαπωνίας και της Βρετανίας.
Τζόζεφ Στίγκλιτς
Ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς αναμένεται να παρουσιάσει τις τελευταίες του σκέψεις για την οικονομία. Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ, ο Στίγκλιτς θα συμμετάσχει σε τέσσερα πάνελ που θα αφορούν μεταξύ άλλων τη διαφθορά, την οικονομία και την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον κόσμο.
Σι Τζινπίνγκ
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα παρευρεθεί στη φετινή συνάντηση του Νταβός – είναι η πρώτη φορά που ένας Κινέζος ηγέτης θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Το ενδιαφέρον στρέφεται στις δηλώσεις του και στο κατά πόσο θα αναφερθεί στην παγκοσμιοποίηση, το γιουάν ή τον Τραμπ.
Σακίρα
Στο Νταβός θα πάει και η διάσημη τραγουδίστρια Σακίρα, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων μουσικών, όπως του Μπόνο. Η Σακίρα θα προωθήσει το έργο της οργάνωσής της «Barefoot Organisation» που βοηθά ευπαθή και φτωχά παιδιά μέσω της παροχής δημόσιας εκπαίδευσης.
Τερέζα Μέι
Πριν από έναν χρόνο, το Νταβός σκιαγράφησε το Ηνωμένο Βασίλειο με διαφορετικά χρώματα. Σήμερα, ωστόσο, η σκόνη έχει κατακαθίσει και το Brexit είναι γεγονός. Μια ηγέτης που θα μιλήσει για αυτό είναι η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Μαζί της θα βρίσκονται και άλλοι Βρετανοί πολιτικοί όπως ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ και ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν.
Φόρεστ Γουιτάκερ
Όπως και ο Ματ Ντέιμον, ο Φόρεστ Γουιτάκερ αφιερώνει πολύ από τον ελεύθερο χρόνο του σε σημαντικές δράσεις. Ως κοινωνικός ακτιβιστής, έχει συμβάλει σε μια σειρά από προγράμματα, όπως η Πρωτοβουλία Γουΐτάκερ για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη που προσπαθεί να βοηθήσει κοινότητες από περιοχές που έχουν πληγεί από πολέμους.
Νίκο Ρόσμπεργκ
Ο παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1 Νίκο Ρόσμπεργκ επίσης θα δώσει το «παρών». Ο σταρ της F1 ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι αποσύρεται από τις πίστες, ωστόσο θα μιλήσει για την εμπειρία του στον αθλητισμό παρέα με έναν ακόμα παγκόσμιο πρωταθλητή, τον Μίκα Χάκινεν.
Ματ Ντέιμον
Όταν δεν είναι απασχολημένος στα γυρίσματα μιας ταινίας, ο σταρ του Χόλιγουντ Ματ Ντέιμον αφιερώνει μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου του για ανθρωπιστικές δράσεις. Τα θέματα για τα οποία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα ο ηθοποιός είναι η κρίση στον τομέα των υδάτων, η αντιμετώπιση της πείνας και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στο φετινό Φόρουμ, ο Ντέιμον θα συνεχίσει τη συζήτηση για το νερό, καθώς θα συμμετάσχει με τον έτερο συνιδρυτή της οργάνωσης Water.org Γκάρι Γουάιτ σε πάνελ για την πρόσβαση σε δίκτυα αποχέτευσης και την εξέρευση λύσεων για την παροχή πόσιμου νερού σε όλο τον κόσμο.
Τζακ Μα
Στο χιονισμένο Νταβός θα βρεθεί και ο ηγέτης του ηλεκτρονικού εμπορίου Τζακ Μα. Ο ιδρυτής της Alibaba αναμένεται να αναφερθεί στο μέλλον του ηλεκτρονικού εμπορίου και την παγκοσμιοποίηση.
Μπιλ Γκέιτς
Ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς θα είναι από τα μεγάλα ονόματα στο φετινό Νταβός. Ως ένας από τους επικεφαλής του Ιδρύματος Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς, αναμένεται να μιλήσει για την αντιμετώπιση ασθενειών και επιδημιών. Θα συμμετάσχει επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Σάτια Ναντέλα, ο οποίος αναμένεται να αναφερθεί στην τεχνική νοημοσύνη.
Γερούν Ντάισελμπλουμ
Δεν είναι μόνο οι Βρετανοί που θα μιλήσουν για το Brexit στο Νταβός. Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ -όπως και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες- έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η Βρετανία δεν μπορεί να «επιλέγει» ορισμένες ευνοϊκές πλευρές της Ε.Ε. κατά τη διαπραγμάτευσή της για την αποχώρησή της από αυτή. Ωστόσο, το Brexit ίσως να μην είναι το μοναδικό θέματα συζήτησης. Στο Νταβός θα βρίσκονται επίσης ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσικις.
Πηγή: Ημερησία