Η Κομισιόν παρουσίασε την τελική κατάσταση της προετοιμασίας της ΕΕ για Brexit χωρίς συμφωνία

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίoυ

H Κομισιόν έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την επικαιροποιημένη και τελευταία, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, έκθεση για την προετοιμασία για μια έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς να έχει επικυρωθεί η Συμφωνία Αποχώρησης ( no-deal Brexit), η οποία εγκρίθηκε από το Κολέγιο των Επιτρόπων, στην πρώτη του συνεδρίαση μετά το διάλειμμα του Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Επικεφαλής Εκπρόσωπο, Μίνα Αντρέεβα, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ενημέρωσε το Κολέγιο για την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και στη συνέχεια ο Μισέλ Μπαρνιέ παρείχε τεχνική ενημέρωση για τις συνεχιζόμενες συζητήσεις με τις ομάδες των Βρετανών.

Σύμφωνα με τη Μίνα Αντρέεβα, η βρετανική πλευρά δεν έχει ακόμα παράσχει μια εναλλακτική στο backstop, ενώ για σήμερα υπάρχουν προγραμματισμένες συζητήσεις με την ομάδα του Ντ.Φροστ, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν ξεκινήσει. Ταυτόχρονα, ερωτηθείσα σχετικά, η Μίνα Αντρέεβα ξεκαθάρισε ότι για τις Βρυξέλλες, ο Μπόρις Τζόνσον είναι ακόμα ο Πρωθυπουργός και η θεσμικά καθορισμένη ομάδα για τη διαπραγμάτευση είναι αυτή του Ντ.Φρόστ, αποφεύγοντας να προβεί σε εικασίες, ή σε σχολιασμό σεναρίων που αφορούν το εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν “σε περίπτωση που επικρατήσει το σενάριο της αποχώρησης χωρίς συμφωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αντιμετωπίσει τρία βασικά ζητήματα σχετικά με την αποχώρηση ως προϋπόθεση για να εξετάσει η ΕΕ το ενδεχόμενο να ξεκινήσει διαβουλεύσεις σχετικά με τη μελλοντική σχέση”. Πρόκειται για τα εξής: 1) προστασία και προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών που έχουν ασκήσει το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας τους πριν από το Brexit, 2) τήρηση των οικονομικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει το Ηνωμένο Βασίλειο ως κράτος μέλος και 3) σεβασμός του γράμματος και του πνεύματος της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής και διαφύλαξη της ειρήνης στη νήσο της Ιρλανδίας, καθώς και της ακεραιότητας της εσωτερικής αγοράς.

Σε γενικές γραμμές η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι έχει υποβάλει 19 νομοθετικές προτάσεις, το σύνολο των οποίων έχει πλέον εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο και έχει εκδώσει 63 μη νομοθετικές πράξεις και έχει δημοσιεύσει 100 ανακοινώσεις ετοιμότητας, ενώ “δεν σχεδιάζει να λάβει νέα μέτρα πριν από τη νέα ημερομηνία αποχώρησης”.

“Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει χωρίς συμφωνία, θα καταστεί τρίτη χώρα χωρίς μεταβατικές ρυθμίσεις. Από τη στιγμή εκείνη, όλο το πρωτογενές και παράγωγο δίκαιο της ΕΕ θα παύσει να ισχύει για το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν θα υπάρξει μεταβατική περίοδος, όπως προβλέπεται στη συμφωνία αποχώρησης. Αυτό θα προκαλέσει προφανώς σημαντικές διαταραχές για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και θα έχει σοβαρό αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο, αναλογικά πολύ μεγαλύτερο για το Ηνωμένο Βασίλειο από ότι για τα κράτη μέλη της ΕΕ των 27”, προειδοποιεί η Κομισιόν.

Σε ό,τι αφορά την νήσο της Ιρλανδίας, η Κομισιόν αναφέρει ότι “η Κομισιόν και η Ιρλανδία εξακολουθούν να συνεργάζονται, στο πλαίσιο της μοναδικής κατάστασης στη νήσο της Ιρλανδίας, καθώς και στο πλαίσιο του διττού στόχου τους που συνίσταται στην προστασία της ακεραιότητας της εσωτερικής αγοράς, αποφεύγοντας παράλληλα τα σκληρά σύνορα, προκειμένου να καθορίσουν ρυθμίσεις για την εξεύρεση αφενός λύσεων έκτακτης ανάγκης κατά το διάστημα που θα ακολουθήσει την αποχώρησης χωρίς συμφωνία και, αφετέρου, για μια πιο σταθερή λύση για την επόμενη περίοδο. Η λύση ασφαλείας που προβλέπει η συμφωνία αποχώρησης είναι η μόνη λύση που έχει διαπιστωθεί ότι διασφαλίζει τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, εξασφαλίζει τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και διαφυλάσσει την ακεραιότητα της εσωτερικής αγοράς.”

Επιπλέον το Κολέγιο πρότεινε σήμερα την επέκταση της προσέγγισης που προβλέπεται στον κανονισμό έκτακτης ανάγκης για το 2019 (κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) 2019/1197 του Συμβουλίου) με την έγκριση παρόμοιου μέτρου για το 2020. Αυτό σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι δικαιούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου θα εξακολουθήσουν να είναι επιλέξιμοι να συμμετέχουν σε προγράμματα στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ και να λαμβάνουν χρηματοδότηση έως το τέλος του 2020, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποδεχθεί και τηρήσει τους όρους που έχουν ήδη καθοριστεί στον κανονισμό έκτακτης ανάγκης του 2019, καταβάλει τις συνεισφορές του στον προϋπολογισμό για το 2020 και επιτρέψει τη διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων.

Σε ό,τι αφορά τον κανονισμό για τη διασφάλιση της βασικής συνδεσιμότητας των οδικών εμπορευματικών και οδικών επιβατικών μεταφορών (κανονισμός (ΕΕ) 2019/501): η Κομισιόν πρότεινε σήμερα την παράταση του εν λόγω κανονισμού έως τις 31 Ιουλίου 2020, λαμβάνοντας υπόψη τη λογική και τη διάρκεια του αρχικού κανονισμού.

Πηγή: real.gr


Exit mobile version