Η κινεζική οικονομία σταθεροποιείται, αλλά οι πιέσεις παραμένουν

Η κινεζική οικονομία σταθεροποιείται, αλλά οι προκλήσεις που αυτή αντιμετωπίζει, από τις υποτονικές εγχώριες ιδιωτικές επενδύσεις έως την καχεκτική παγκόσμια οικονομία, δείχνουν ότι είναι απίθανη μία ισχυρή ανάκαμψή της, σύμφωνα με αναλυτές διεθνών χρηματοπιστωτικών εταιρειών.

Η κινεζική βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε σταθερή τον Μάιο και οι λιανικές πωλήσεις ήταν, επίσης, ισχυρές. Η δραστηριότητα στην αγορά ακινήτων επιβραδύνθηκε, αλλά είναι ακόμη εύρωστη.

«Η οικονομία σταθεροποιείται χάρη στις πολιτικές που στηρίζουν την ανάπτυξη και (ελπίζουμε να) ενισχυθεί στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο», δήλωσε η Jing Ulrich, γενική διευθύντρια και αντιπρόεδρος της J.P. Morgan Chase για την Ασία και τον Ειρηνικό. Οι δημοσιονομικές πολιτικές θα διατηρηθούν πιθανότατα ισχυρές, ενώ οι νομισματικές πολιτικές θα γίνουν σταδιακά ουδέτερες, σημείωσε, προβλέποντας ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας θα μειώσει μία φορά φέτος τα επιτόκια.

Αντίστοιχα, ο οικονομολόγος της UBS, Γουάνγκ Τάο, αναμένει ότι η οικονομική δραστηριότητα θα κινηθεί με τον σημερινό ρυθμό για μερικούς ακόμη μήνες, με πιο σταθερή ανάπτυξη στο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου. Ο Γουάνγκ διατήρησε την πρόβλεψή του για ρυθμό ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας 6,6% στο σύνολο του έτους.

«Η οικονομία των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε σημαντικά στο δεύτερο τρίμηνο και τα στοιχεία απασχόλησης ήταν επίσης χαμηλότερα από τις προσδοκίες της αγοράς, κάτι που θα επηρεάσει τις κινεζικές εξαγωγές και τις κινεζικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό», δήλωσε η Ulrich. Η Κίνα πρέπει να βασισθεί στους τομείς των υπηρεσιών και της μεταποίησης υψηλής τεχνολογίας για να έχει δυναμική βιώσιμης ανάπτυξης, πρόσθεσε.

Ο ρυθμός αύξησης των ιδιωτικών επενδύσεων, που αντιστοιχεί σε περίπου δύο τρίτα των συνολικών επενδύσεων στην Κίνα, επιβραδύνθηκε στο 3,9% στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου από 5,2% στο πρώτο τετράμηνο του έτους. Ο τομέας των υπηρεσιών έχει γίνει ένας από τους πιο δυναμικούς οικονομικούς μοχλούς, στον οποίο αντιστοιχούσε το 56,9% του ΑΕΠ της χώρας στο πρώτο τρίμηνο, με ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης στους τομείς του Internet, της διασκέδασης και των σπορ.


Exit mobile version