Η ιταλική Λέγκα δεν θέλει τον Βάιντμαν επόμενο πρόεδρο της ΕΚΤ: “Θα οδηγούσε σε αποσύνθεση την Ε.Ε.”

Κορυφαίο στέλεχος της Λέγκας, του ακροδεξιού κόμματος που αποτελεί ήσσονα εταίρο της κυβέρνησης συμμαχίας της Ιταλίας, εξέφρασε την Πέμπτη την αντίθεση της Ρώμης στο ενδεχόμενο ο Γενς Βάιντμαν να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), προειδοποιώντας πως ο διορισμός του επικεφαλής της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Μπούντεσμπανκ), στον θώκο θα οδηγούσε στη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο νυν πρόεδρος της ΕΚΤ, ο Μάριο Ντράγκι, θα αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της ΕΕ τον Οκτώβριο του 2019, αφού ολοκληρωθεί η οκταετής θητεία του.

Η Γερμανία πιστεύεται πως θα διεκδικήσει για πρώτη φορά την προεδρία αυτού του θεσμού, δύο δεκαετίες μετά την εγκαθίδρυση της ΕΚΤ. Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ δεν έχει προταθεί επισήμως για το αξίωμα, αλλά ο Βάιντμαν θεωρείται από πολλούς αυτονόητος υποψήφιος.

Όμως ο Κλαούντιο Μπόργκι, βουλευτής της Λέγκας, τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι «ο Βάιντμαν δεν θα ήταν καλή επιλογή για την Ιταλία».

Ο Βάιντμαν χαρακτηρίζεται ιέραξ σε ζητήματα νομισματικής πολιτικής και «οι απόψεις του», δηλαδή η εφαρμογή «περιοριστικής νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ευρώπη σε αποσύνθεση. Απεναντίας, η απόφαση του Ντράγκι να αγοράσει κρατικά ομόλογα χωρών μελών της ΕΕ με το λεγόμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κράτησε τη νομισματική ένωση μαζί», εξήγησε.

Ο Μπόργκι θεωρείται πως διαδραματίζει καίριο ρόλο στη χάραξη της πολιτικής της Λέγκας, που συγκυβερνά με το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S), παρά το γεγονός ότι δεν ανέλαβε κάποιο κυβερνητικό αξίωμα.

Αν και η Ιταλία δεν μπορεί να προβάλει βέτο, παραδοσιακά οι μεγάλες χώρες της ευρωζώνης συναποφασίζουν για τις υποψηφιότητες, κατά συνέπεια η αντίθεση της Ιταλίας θα αποτελούσε μεγάλο εμπόδιο.

Ο Βάιντμαν έχει αποξενώσει αρκετούς στην Ευρώπη διότι εναντιώνεται στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, που πιστώθηκε την αναζωογόνηση της ανάπτυξης. Ορισμένοι δεν δίστασαν να του καταλογίσουν κακοπιστία σε μια περίοδο κρίσης.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ επικρίνει συχνά τη Ρώμη διότι δεν έχει μειώσει το χρέος της και είχε συγκρουστεί με τον κεντροαριστερό πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Exit mobile version