Η ιδέα της «ευέλικτης αλληλεγγύης» στο προσφυγικό, την οποία οι χώρες του Visegrad (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία) παρουσίασαν στη σύνοδο κορυφής της Μπρατισλάβα, δείχνει να γίνεται ευρύτερα αποδεκτή στην ΕΕ.
Η εν λόγω πρόταση για «ευέλικτη αλληλεγγύη» προβλέπει ότι οι χώρες που δεν θέλουν να υποδεχθούν πρόσφυγες θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ με άλλα μέσα, π.χ. οικονομικά, με παροχή εξοπλισμού ή ανθρώπινου δυναμικού. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, σε ομιλία του στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, σημείωσε ότι εάν η Ουγγαρία και η Πολωνία δεν μπορούν να δεχθούν πρόσφυγες, θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα στο θέμα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
Επίσης, η ιδέα της ευελιξίας φαίνεται να έχει υποστήριξη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου μέχρι στιγμής κυρίαρχη τάση ήταν η υποστήριξη των σχεδίων της Επιτροπής περί υποχρεωτικής ποσόστωσης. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine ότι η πρόταση της ομάδας Visegrad πρέπει να ληφθεί υπόψη. Της ίδιας άποψης είναι και ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέρνερ, ο οποίος δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ότι «μία πιο ευέλικτη αλληλεγγύη είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε».