Με δύο σακουλίτσες ζελίνια Haribo στα χέρια και ένα πλατύ χαμόγελο, φωτογραφήθηκε ο κυβερνήτης της Πολιτείας Γουισκόνσιν Σκοτ Γουόκερ στην ειδική συνέντευξη Τύπου με αφορμή την απόφαση της γερμανικής εταιρείας γλυκισμάτων να κατασκευάσει μονάδα παραγωγής λίγο έξω από το Σικάγο. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη το πρώτο της εργοστάσιο στις ΗΠΑ θα κατασκευαστεί στην μικρή πόλη Κενόσα, σε έκταση 40 εκταρίων και με συνολικό κόστος 242 εκ. δολάρια.
Η απόφαση της γερμανικής βιομηχανίας συμπίπτει με τις πιέσεις που ασκεί ο αμερικανός πρόεδρος στις ξένες εταιρείες να παρασκευάζουν τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ. Όμως η απόφαση της Haribo ήταν αποτέλεσμα σχεδιασμού αρκετών ετών. Οι σημαντικότεροι λόγοι που οδήγησαν την εταιρεία να επιδιώξει παραγωγή στην Αμερική είναι η σύντομη ημερομηνία λήξης των προϊόντων της, αλλά και το υψηλό κόστος μεταφοράς τους.
Εδώ και χρόνια η Haribo ακολουθεί στρατηγική διεθνοποίησης και διαθέτει εκτός από τα πέντε εργοστάσια στη Γερμανία, μονάδες παραγωγής σε Γαλλία, Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία, Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Ουγγαρία, Τουρκία και στη Βραζιλία.
Ανταγωνισμός με αμερικανικού κολοσσούς
Η παρουσία της Haribo στις ΗΠΑ ανάγεται στο 1982. Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ΄80 η γερμανική επιχείρηση ανταγωνίζεται με αξιώσεις κολοσσούς της βιομηχανίας γλυκισμάτων, όπως η Mars, η Montelez και η Hershley. Εδώ και χρόνια τα «χρυσά αρκουδάκια», τα «στρουμφάκια», και τα «Twin Snakes» («δίδυμα φιδάκια», ειδικά για την αμερικανική αγορά) βρίσκονται στην κορυφή των πωλήσεων στις ΗΠΑ.
Η “Haribo of America” ανήκει στις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες βιομηχανίες γλυκισμάτων στις ΗΠΑ. «Εξ ου και η απόφαση για την μονάδα παραγωγή έξω από το Σικάγο», λέει ο διευθύνων σύμβουλος Γκίντο Ρίγκελ. Κι αυτά παρά τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της αμερικανικής αγοράς γλυκισμάτων, που οφείλεται εν πολλοίς στη «μείωση της ζήτησης από καταναλωτές που αποφεύγουν όλο και συχνότερα συνειδητά προϊόντα με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη», τονίζεται σε έκθεση της εταιρείας αναλύσεων IBISWorld.
Και άλλα σχέδια για την αμερικανική αγορά
Για τον κυβερνήτη Σκοτ Γούκερ η επένδυση της Haribo αποτελεί μεγάλη επιτυχία, μιας και η γερμανική εταιρία θα δημιουργήσει 400 νέες θέσεις εργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τοπική κυβέρνηση έδωσε σημαντικά φορολογικά κίνητρα στους Γερμανούς.
Το συνολικό πακέτο προσφορών από πλευράς της αμερικανικής πολιτείας δεν έχει γίνει γνωστό σε κάθε του λεπτομέρεια, διότι, όπως λέει ο Μαρκ Χόγκαν από την υπηρεσία προσέλκυσης επενδύσεων του Γουισκόνσιν, δεν έχει ακόμα κλείσει. Από ότι όλα δείχνουν πάντως η Haribo είναι αποφασισμένη να επεκτείνει την παρουσία της στη βόρεια Αμερική. Η μονάδα παραγωγής στην Κενόσα θα ίσως μόνο η αρχή!
Πηγή: DW