Σήμερα, Σάββατο, 16 Νοεμβρίου διακόπτει η Gazprom την παροχή του φυσικού αερίου στην ημικρατική εταιρεία ενέργειας της Αυστρίας OMV, όπως ανακοίνωσε ο καγκελάριος της χώρας, Καρλ Νέχαμερ.
Αυτό γίνεται επειδή υπάρχει δικαστική διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών καθώς αυτή κατέληξε με την επιδίκαση προστίμου ύψους 230 εκατομμυρίων ευρώ (συν τόκους και έξοδα) ή αλλιώς 242 εκατομμύρια δολάρια στην OMV. Σημειώνεται δε πως η OMV ανέφερε νωρίτερα σε ανακοίνωση της σύμφωνα με το apnews.com, πως θα σταματήσει να πληρώνει το φυσικό αέριο της Gazprom προς τον αυστριακό της βραχίονα.
Η δήλωση του καγκελάριου της Αυστρίας, Καρλ Νέχαμερ
Για το θέμα αυτό μίλησε σύμφωνα με το apnews.com ο καγκελάριος Καρλ Νέχαμερ. Όπως είπε, η Αυστρία έχει ασφαλή προμήθεια εναλλακτικών καυσίμων και πως «κανείς δεν θα παγώσει τον χειμώνα αυτόν και σε κανένα σπίτι δεν θα κάνει κρύο».
«Οι εγκαταστάσεις μας για την αποθήκευση φυσικού αερίου είναι γεμάτες. Επιπλέον έχουμε επαρκή χωρητικότητα για να προμηθευτούμε φυσικό αέριο από άλλες περιοχές» είπε. Δεν γίνεται κανείς να μας εκβιάζει, τόνισε με έμφαση.
Οι αντιδράσεις
Πάντως παρόλο που η OMV γνωστοποίησε την παραπάνω ενέργεια της ούτε εκπρόσωπος της εταιρείας αλλά ούτε και η Gazprom δεν σχολίασαν το γεγονός αυτό.
Υπενθυμίζεται πως το 2022 η Ρωσία διέκοψε τις περισσότερες προμήθειες φυσικού αερίου σε χώρες της Ευρώπης επικαλούμενη πως υπήρχαν διαφωνίες για την πληρωμή του σε ρούβλια. Μάλιστα οι Ευρωπαίοι ηγέτες χαρακτήρισαν την κίνηση της Ρωσίας ως “ενεργειακό εκβιασμό” .
Η διακοπή αυτή ανέβασε στα ύψη τις τιμές του φυσικού αερίου αλλά και λόγω αυτής το ποσοστό του πληθωρισμού είχε “εκτοξευθεί “απότομα και είχε φτάσει σε διψήφιο αριθμό τον Οκτώβριο του 2022, ωστόσο από το διάστημα αυτό και μετά υποχώρησε. Μάλιστα οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρώπης αναγκάστηκαν να παραγγείλουν από άλλες χώρες εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου σε υψηλότερες τιμές. Το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών αυτών ήταν (LNG) και αυτό προέρχονταν από τις ΗΠΑ και το Κατάρ το οποίο είχε μεταφερθεί με πλοία.
Ωστόσο μόνο τρεις χώρες της Ευρώπης, η Αυστρία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία προμηθεύονται ρωσικό φυσικό αέριο μέσω ενός αγωγού μέσω της Ουκρανίας παρά τον πόλεμο.
Οι χώρες αυτές θα αναγκαστούν να προμηθευτούν φυσικό αέριο από άλλες χώρες και όχι από την Ουκρανία καθώς η τελευταία θα σταματήσει τη διαμετακόμιση του μετά την 1η Ιανουαρίου. Αξιοσημείωτο είναι δε πως η Αυστρία λάμβανε έως και το 98% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία τον Δεκέμβριο του 2023, σύμφωνα με την υπουργό Ενέργειας Lenore Gewessler. Σημειώνεται δε πως παρόλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σταματήσει τις περισσότερες προμήθειες ρωσικού πετρελαίου δεν έχει επιβάλει άμεσα κυρώσεις για αυτό.
Υπενθυμίζεται δε πως το 1968, η Αυστρία έγινε η πρώτη δυτικοευρωπαϊκή χώρα που εισήγαγε φυσικό αέριο από τη Σοβιετική Ένωση ενώ η εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια αυξήθηκε τις επόμενες δεκαετίες.
Το 2018 ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είχε επισκεφθεί την Αυστρία και είχε υπογραφεί από τον επικεφαλής της Gazprom Alexey Miller και τον Rainer Seele, τότε πρόεδρο του Εκτελεστικού Συμβουλίου της OMV συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου στην χώρα έως το 2040. Η σύμβαση υποχρεώνει την Αυστρία να πληρώνει το φυσικό αέριο είτε γίνει παράδοση σε αυτήν είτε όχι. Ο Gewessler συγκάλεσε μια Επιτροπή που θα εξετάσει την συμφωνία αυτή αλλά τις νομικές δυνατότητες που υπάρχουν προκειμένου η Αυστρία να βγει από αυτήν.