Η Fed αναμένεται να αυξήσει σήμερα τα επιτόκια

H Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αναμένεται να αυξήσει σήμερα τα επιτόκια, για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες, ενθαρρυμένη από την ισχυρή αύξηση της απασχόλησης το πρώτο δίμηνο του 2017 και την πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός κινείται τελικά προς τον στόχο της. Μία αύξηση των επιτοκίων, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της Fed για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής, έχει ήδη προεξοφληθεί από τις αποδόσεις των ομολόγων και τις χρηματοπιστωτικές αγορές γενικότερα, με τους επενδυτές να θεωρούν ότι υπάρχει πιθανότητα 95% για μία τέτοια κίνηση, σύμφωνα με το πρόγραμμα FedWatch του CME Group.

H προσοχή των επενδυτών εστιάζεται πλέον στο αν η Fed θα στείλει μήνυμα μίας ακόμη ταχύτερης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής φέτος σε σχέση με τις τρεις αυξήσεις επιτοκίων που προέβλεπε κατά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Μία αύξηση των επιτοκίων σήμερα, θα διαμόρφωνε το επιτόκιο δανεισμού της Fed για μία ημέρα στο εύρος από 0,75% έως 1%, που είναι ακόμη χαμηλό, αλλά προσεγγίζει το τυπικό εύρος, εντός του οποίου κινείτο η κεντρική τράπεζα.

Η αμερικανική οικονομία έχει ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες, με τη δημιουργία πάνω από 230.000 θέσεων εργασίας τόσο τον Ιανουάριο όσο και τον Φεβρουάριο. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη αυξήθηκε, επίσης, και ο πληθωρισμός ενισχύεται. Οι αξιωματούχοι της Fed είναι ικανοποιημένοι από τη βελτίωση των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας, με την ανάπτυξη της Ευρωζώνης να βελτιώνεται και την Κίνα να φαίνεται πιο σταθερή σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Την τελευταία διετία, οι αξιωματούχοι ανησυχούσαν ότι μία αδύναμη παγκόσμια οικονομία θα περιόριζε την ανάπτυξη στις ΗΠΑ και θα κρατούσε χαμηλά τον πληθωρισμό και έτσι δεν υπήρχε πειστικός λόγος για να αυξήσουν τα επιτόκια.

Η αυξανόμενη ικανοποίηση της Fed από τις προοπτικές της οικονομίας δεν σημαίνει ότι θα συσφίξει τη νομισματική πολιτική ταχύτερα του προγραμματισμένου. Τα ισχυρά κέρδη στην απασχόληση είχαν μικρή επίδραση στο ποσοστό της ανεργίας, δείχνοντας ότι πιθανόν να υπάρχουν περισσότεροι περιθωριοποιημένοι εργαζόμενοι που είναι έτοιμοι να επανενταχθούν στο εργατικό δυναμικό, καθώς αυξάνονται οι προσφερόμενες θέσεις εργασίας. Αυτό (το ποσοστό ανεργίας) αποτελεί βασικό στόχο της Προέδρου της Fed Τζάνετ Γέλεν και μπορεί να κρατήσει την κεντρική τράπεζα στον δρόμο της «σταδιακής» αύξησης των επιτοκίων, όπως έχει δεσμευθεί με προηγούμενες ανακοινώσεις της, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Ratings στις ΗΠΑ.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Exit mobile version