Είναι διακηρυγμένος στόχος της προσφυγικής πολιτικής της Ε.Ε. η αποτροπή της φυγής ανθρώπων προς την Ευρώπη για οικονομικούς λόγους. Για το λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προτείνει να διατεθούν στα επόμενα πέντε χρόνια έξι δις. ευρώ επιπλέον για σχολεία κλινικές και ύδρευση κυρίως στην Ιορδανία, την Αίγυπτο και τις χώρες του Μάγρεμπ, δήλωσε ο πρόεδρός της Βέρνερ Χόιερ σε κοινή συνέντευξή του σε έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων και η εφημερίδα του Μονάχου Süddeutsche Zeitung.
Η Ε.Ε σκοπεύει να περιορίσει τις ροές των προσφύγων προς την Ευρώπη επενδύοντας δισεκατομμύρια ευρώ. Η ΕΤΕπ προτείνει να διπλασιασθεί το σημερινό ποσό κατά έξι δις. στα επόμενα πέντε χρόνια, ώστε να καταπολεμηθούν οι αιτίες της μαζικής φυγής επί τόπου. «Είναι αποφασιστικής σημασίας να υποστηριχθούν από την Ευρώπη οι χώρες εκείνες οι οποίες υποδέχθηκαν ένα μεγάλο αριθμό προσφύγων», είπε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόιερ στη συνέντευξή του.
Τα χρήματα θα διατεθούν κυρίως στην Ιορδανία, την Αίγυπτο και στις χώρες του Μάγρεμπ . Αλλά και χώρες των δυτικών Βαλκανίων, όπως η Αλβανία και η Σερβία, θα επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό. Κυρίως πρόκειται για την χρηματοδότηση της κατασκευής σχολείων, τη βελτίωση του συστήματος υγείας ή την υδροδότηση. Είναι σαφές ότι η Ε.Ε. θέλει να βελτιώσει την κατάσταση επί τόπου, ώστε να προσπαθούν λιγότεροι άνθρωποι να παίρνουν το δρόμο για την Ευρώπη. Είναι διακηρυγμένος στοχος της προσφυγικής πολιτικής της Ε.Ε. να κρατήσει μακριά ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να έλθουν για οικονομικούς λόγους, επισήμανε ο Χόιερ.
Οι αρχηγοί των κρατών της Ε.Ε. είχαν δώσει εντολή στην ΕΤΕπ το Μάρτιο να κάνει μια ανάλογη πρόταση. Η ΕΤΕπ θα επιμείνει στη προσεχή συνάντηση κορυφής την επόμενη βδομάδα να αποδεσμευθούν τεράστια ποσά για την καταπολέμηση των αιτίων της φυγής. Εως τώρα είχαν προβλεφθεί 7,5 δις ευρώ για τα πέντε επόμενα χρόνια . «Τα επιπλέον έξι δις. των δανείων θα μπορούσαν να φέρουν νέες επενδύσεις ύψους 15 δις. ευρώ», είπε ο Χόιερ. Για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα και οι ανθρωπιστικές του συνέπειες η Ε.Ε. πρέπει να προσφέρει λύσεις όχι μόνο ιδέες. «Εάν γίνει δεκτή η πρότασή μας, μπορούμε να ξεκινήσουμε σε μερικές βδομάδες», πρόσθεσε. «Γι αυτό όμως χρειαζόμαστε επιχορηγήσεις και εγγυήσεις», όπως είπε. Αυτές μπορούν δοθούν απ΄ευθείας από τα κράτη μέλη ή με τη διεύρυνση της εντολής χορήγησης δανείων της ΕΤΕπ. Τα 7,8 δις ευρώ είναι το 10% του συνολικού ποσού που μπορεί να δοθεί για δάνεια. «Δεδομένης της προσφυγικής κρίσης και των απαιτήσεων της κλιματικής αλλαγής πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας. Κάτι τέτοιο όμως δεν πρέπει να γίνει σε βάρος των αναγκών της ίδιας της Ευρώπης», τόνισε ο Χόιερ.
Οι πιθανότητες να γίνει δεκτή η πρόταση αυτή κατά τη σύνοδο κορυφής είναι μεγάλες σύμφωνα με διπλωμάτες της Ε.Ε. Ηδη στο σχέδιο συμπερασμάτων αναφέρεται ότι «Η πρωτοβουλία της ΕΤΕπ στις νότιες γειτονικές χώρες και τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων θα βοηθήσει την προώθηση επενδύσεων στις χώρες εταίρους της Ε.Ε», όπως γράφει η Süddeutsche Zeitung.