Quantcast
Η ελβετική δικαιοσύνη ερευνά κατά του Μπεκενμπάουερ - enikonomia.gr
share

Η ελβετική δικαιοσύνη ερευνά κατά του Μπεκενμπάουερ

δημοσιεύτηκε:

Ο «Κάιζερ» του γερμανικού ποδοσφαίρου Φραντς Μπέκενμπάουερ απειλείται για πρώτη φορά με ποινικές κυρώσεις σε σχέση με το σκάνδαλο που αφορά την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2006 στη Γερμανία. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Ελβετίας έχει ξεκινήσει έρευνα κατά του παλαίμαχου άσου με τις κατηγορίες της απιστίας και του ξεπλύματος χρήματος. Εκτός από τον Μπεκενμπάουερ, που ήταν επικεφαλής της γερμανικής υποψηφιότητας για τη διοργάνωσης του Μουντιάλ 2006, αντίστοιχες έρευνες διεξάγονται και κατά των πρώην προέδρων της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Τέο Τσβάντσιγκερ και Βόλφγκανγκ Νίρσμπαχ, αλλά και εναντίον του πρώην γενικού γραμματέα της ομοσπονδίας Χορστ Σμιτ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ελβετική εισαγγελία.

Αιτία για τις έρευνες των ελβετικών αρχών είναι μια σειρά ύποπτων πληρωμών συνολικού ύψους άνω των 10 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, οι οποίες ξεκίνησαν το 2002 και ολοκληρώθηκαν το 2005. Το περιοδικό Spiegel είχε φέρει πέρσι στη δημοσιότητα την υπόθεση, η οποία έγινε κατόπιν γνωστή ως σκάνδαλο του Μουντιάλ. Μετά από σειρά επιβαρυντικών στοιχείων που διέρρευσαν, εξωθήθηκε σε παραίτηση τον Νοέμβριο του 2015 ο πρώην πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Βόλφγκανγκ Νίρσμπαχ.

Το ιστορικό της υπόθεσης


Σύμφωνα με έκθεση του δικηγορικού γραφείου Freshfields, η οποία συντάχθηκε κατ’ εντολή της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου 2002 μεταφέρθηκαν σε τέσσερις δόσεις έξι εκατομμύρια ελβετικά φράγκα από κοινό τραπεζικό λογαριασμό του Μπεκενμπάουερ και του πρώην μάνατζέρ του, Ρόμπερτ Σβαν, σε ένα δικηγορικό γραφείο στην Ελβετία. Τα χρήματα κατέληξαν στον όμιλο KEMCO του Κατάρ, ιδιοκτήτης του οποίου θεωρείται ο Μοχάμεντ Μπιν Χαμάμ, πρόεδρος τότε της Ασιατικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA.

Τον Αύγουστο του 2002 ο πρώην ιδιοκτήτης της εταιρείας Adidas -στο μεταξύ αποβιώσας- Ρομπέρ Λουίς-Ντρεϊφούς μετέφερε 10 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα στο προαναφερθέν δικηγορικό γραφείο στην Ελβετία, το οποίο μεταβίβασε εν συνεχεία σχεδόν έξι εκατομμύρια φράγκα στον Φραντς Μπεκενμπάουερ και το υπολειπόμενο ποσό (σ.σ. από τα 10 εκατομ.) στην εταιρεία KEMCO στο Κατάρ. Τον Απρίλιο του 2005 η Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου μετέφερε 6,7 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 10 εκατομ. ελβετικά φράγκα, συμπεριλαμβανομένων τον τόκων) στην FIFA, προφασιζόμενη ότι προορίζονται για την πληρωμή ενός πολιτιστικού προγράμματος στο πλαίσιο του Μουντιάλ 2006 στη Γερμανία. Η FIFA προώθησε το ποσό στον Λουίς-Ντρεϊφούς. Το πού κατευθύνθηκαν τα υπόλοιπα χρήματα από το Κατάρ παραμένει έως τώρα επισήμως αδιευκρίνιστο.

Οι περισσότεροι όσων ενεπλάκησαν σε αυτή την υπόθεση ισχυρίστηκαν ότι οι πληρωμές ήταν απαραίτητες προκειμένου να εξασφαλιστεί μια επιχορήγηση για την κάλυψη οργανωτικών εξόδων ύψους 250 εκατομμυρίων φράγκων από τη FIFA για το Μουντιάλ της Γερμανίας. Όπως είπαν, δεδομένου ότι η οργανωτική επιτροπή του Μουντιάλ δεν είχε ρευστότητα, δανείστηκε τα χρήματα από τον Λουίς-Ντρεϊφούς και τα επέστρεψε κατόπιν στη Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Όμως, ο τότε επικεφαλής της ομοσπονδίας Τέο Τσβάντσιγκερ δήλωσε στο μεταξύ ότι ο πρώην γερμανός ποδοσφαιριστής Γκύντερ Νέτσερ του αποκάλυψε ότι με τα χρήματα αυτά εξαγοράστηκαν ψήφοι από την Ασία προκειμένου η Γερμανία να εξασφαλίσει τη διοργάνωση του Μουντιάλ. Πάντως, ο ίδιος ο Νέτσερ διαψεύδει τους ισχυρισμούς του Τσβάντσιγκερ.

Νέες διαστάσεις


Μέχρι σήμερα έρευνες σχετικά με την υπόθεση διενεργούσε η εισαγγελία της Φραγκφούρτης εναντίον των τότε υπευθύνων της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου με την κατηγορία της φοροδιαφυγής. Η έρευνα της ελβετικής εισαγγελίας δίνει στην υπόθεση νέες διαστάσεις. Εφόσον αποδεχθεί ότι οι υπόνοιες εναντίον του Φραντς Μπεκενμπάουερ ευσταθούν και ο ίδιος κριθεί ένοχος, κινδυνεύει με βάση το ελβετικό δίκαιο με επιβολή χρηματικού προστίμου, αλλά ακόμη και με φυλάκιση, που σε ειδική περίπτωση μπορεί να φτάσει και τα πέντε χρόνια. Η αρμοδιότητα της Ελβετικής Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας για την διενέργεια έρευνας κατά του Μπεκενμπάουερ βασίζεται στο γεγονός ότι οι ύποπτες συναλλαγές έγιναν μέσω Ελβετίας.

Ο ίδιος ο Μπεκενμπάουερ είχε αρνηθεί σε παλαιότερη συνέντευξή του ότι έχει διαπράξει οποιαδήποτε παρανομία, αρνούμενος ότι καταβλήθηκαν χρήματα για εξαγορά ψήφων.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.