Η Διεθνής Αμνηστία Γαλλίας κατήγγειλε σήμερα τις σχεδόν συστηματικές επαναπροωθήσεις στην Ιταλία προσφύγων από τη νοτιοανατολική Γαλλία, χωρίς να εξεταστεί η κατάστασή τους όπως προβλέπεται από τον νόμο, πλήττοντας με αυτό τον τρόπο «το δικαίωμα για άσυλο», κυρίως των ασυνόδευτων ανηλίκων.
«Υπάρχει ένα πλαίσιο και πρέπει να γίνει σεβαστό», τόνισε ο Ζαν-Φρανσουά Ντιμπόστ, συντονιστής μιας αποστολής παρατήρησης της Διεθνούς Αμνηστίας που μετέβη στα τέλη Ιανουαρίου στα σύνορα Γαλλίας- Ιταλίας.
«Οι άνθρωποι που ελέγχονταν στα σύνορα στερούνται στην πλειονότητά τους κάθε δυνατότητα να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους, κυρίως αυτό της παροχής ασύλου», αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση σε ανακοίνωσή της. Και «τα παιδιά επαναπροωθούνται όπως οι ενήλικες, με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα να ασκήσουν τα δικαιώματά τους, ούτε καν να συνοδεύονται» από έναν ενήλικα που θα τους εκπροσωπεί νομικά.
Βασιζόμενοι σε μαρτυρίες δικηγόρων, αλλά επίσης σε αναφορές, μαρτυρίες και στοιχεία άλλων ΜΚΟ, η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ότι «οι αρχές έχουν μια καταχρηστική ερμηνεία της έννοιας του “ασυνόδευτου” ανήλικου», θεωρώντας ότι ένα παιδί δεν εμπίπτει στην κατηγορία αυτή «όταν βρίσκονται γύρω του ενήλικες».
«Αυτό είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι αποδεκτό», υπογράμμισε ο Ντιμπόστ. «Όποιος λέει ότι ελέγχει τα σύνορα, λέει προσπαθήστε να περάσετε αλλιώς, άρα καταφύγετε σε δίκτυα λίγο ως πολύ εγκληματικά. Και γενικά τα πρώτα θύματα των δικτύων αυτών είναι τα παιδιά», όπως στο Καλαί όπου υπήρχαν καταγγελίες για «δουλεμπόριο παιδιών, αναγκαστική εργασία».
«Αν δεν τα προστατεύσουμε όταν βρίσκονται στη δικαιοδοσία μας στη Γαλλία, συμβάλλουμε στην ενίσχυση του συστήματος αυτού στο οποίο συσσωρεύονται κίνδυνοι» που απειλούν τα παιδιά, επεσήμανε ο ίδιος.
Το γεγονός ότι αυτοί οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, κυρίως από το Σουδάν, την Ερυθραία και το Αφγανιστάν, «έρχονται από την Ιταλία δεν δίνει το δικαίωμα στη Γαλλία να αρνείται να καταγράψει και να εξετάσει το αίτημά τους για παροχή ασύλου», υπογραμμίζει η Διεθνής Αμνηστία, σημειώνοντας ότι βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα πρέπει να μπορούν «να επανενωθούν με μέλη της οικογένειάς τους» στη Γαλλία ή σε άλλες χώρες.