Η Άγκυρα επιδιώκει καλύτερες σχέσεις με την Γερμανία

Η προσωρινή απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου για την υπό όρους απελευθέρωση της γερμανοτουρκάλας δημοσιογράφου Μεσαλέ Τολού δεν είναι σε καμία περίπτωση αθωωτική. Στη Μεσαλέ Τολού και τους έξι συγκατηγορούμενούς της δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψουν την Τουρκία ενώ οφείλουν να παρουσιάζονται κάθε Παρασκευή στις τουρκικές αρχές μέχρι τη συνέχιση της δίκης στις 26 Απριλίου. Ας σημειωθεί ότι η 33χρονη γερμανίδα υπήκοος από την πόλη Ουλμ, η οποία εργάζεται στην Κων/πολη στο μικρό πρακτορείο ειδήσεων Etha, κατηγορείται από την τουρκική δικαιοσύνη για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Σύμφωνα με την υπεράσπιση, οι κατηγορίες βασίζονται ως επί τω πλείστω στη συμμετοχή της Μεσαλέ Τολού σε διαδηλώσεις. Κατά την εκτίμηση των δικηγόρων της, οι κατηγορίες δεν αρκούσαν για την προφυλάκιση της. Πάντως ο πατέρας της κατηγορουμένης αποδίδει την απόφαση του δικαστηρίου στη βελτίωση των γερμανοτουκρικών σχέσεων το τελευταίο διάστημα.

Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις της Άγκυρας περί ανεξαρτησίας της τουρκικής δικαιοσύνης, παρατηρητές εκτιμούν ότι κατά πάσα πιθανότητα, η απόφαση για την απελευθέρωση της Μ. Τολού ελήφθη στην Άγκυρα. Είναι γεγονός ότι από το καλοκαίρι η τουρκική κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για αποκλιμάκωση των τεταμένων γερμανοτουρκικών σχέσεων. Ενδεικτικό είναι ότι τέλη Οκτωβρίου αφέθηκε ελεύθερος ο γερμανός ακτιβιστής Πέτερ Στόιτνερ.

Ο δρόμος για την Τουρκία είναι ακόμα μακρύς


Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεχμέτ Σίμσεκ εκτιμά μάλιστα στην εφημερίδα Daily Sabah ότι τα χειρότερα στις γερμανοτουρκικές σχέσεις πέρασαν. Σε παρόμοιο κλίμα και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Μαχίρ Ουνάλ, ο οποίος δήλωσε στους ανταποκριτές ξένου Τύπου ότι «οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται στο δρόμο της βελτίωσης».

Αφορμή για την απελευθέρωση της Μ. Τολού ενδέχεται να είναι ότι αυξάνονται τα προβλήματα της Άγκυρας στις σχέσεις με άλλα κράτη, κυρίως με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Φαίνεται ότι η τουρκική πλευρά συνειδητοποιεί πλέον ότι οι οικονομικές σχέσεις με τη Γερμανία, η οποία είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας δεν είναι αποκομμένες από τις πολιτικές. Με την απόφαση για την απελευθέρωση της δημοσιογράφου παραμερίζεται ένα σημαντικό εμπόδιο στη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Απομένουν ωστόσο και πολλά άλλα, με σημαντικότερο την απελευθέρωση του ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt Ντενίζ Γιουτσέλ, ο οποίος κρατείται εδώ και πάνω από 300 μέρες χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Στις τουρκικές φυλακές βρίσκονται και άλλοι επτά Γερμανοί πολίτες, οι οποίοι ωστόσο επέλεξαν να παραμείνουν ανώνυμοι.

Όσο ο Ντενίζ Γιουτσέλ βρίσκεται στη φυλακή, καμία γερμανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει λόγο για πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων. Ακόμα όμως και μετά την ενδεχόμενη απελευθέρωση του γερμανού δημοσιογράφου παραμένει ανοιχτό αν το Βερολίνο θα ξεχάσει τις προσβλητικές συγκρίσεις του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τους ναζί.

Πηγή Πληροφοριών: DW

Exit mobile version