Η Αυστραλία φοβάται σύρραξη στην Κορέα

Στην κρίση με τη Βόρεια Κορέα εντείνεται ο προβληματισμός για την κατάλληλη απάντηση στις πυραυλικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ. Επίκεντρο των ζυμώσεων ήταν σήμερα το Βλαδιβοστόκ, όπου κατά τη διάρκεια εργασιών οικονομικού φόρουμ, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Για Ιν απέκλεισε έναν πόλεμο στην κορεατική χερσόνησο.

Από την πλευρά του ο ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν τόνισε ότι η διένεξη για το πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας μόνο με διπλωματικά μέσα μπορεί να επιλυθεί. Υπέρ της επιβολής κυρώσεων τάχθηκε ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίζο Άμπε. Βορειοκορεατική αντιπροσωπεία στο ίδιο φόρουμ κατηγόρησε Νότια Κορέα και Ιαπωνία για «βρώμικη πολιτική» και απείλησε με δυναμικά αντίμετρα στις κυρώσεις.

Η Αυστραλία, πάντως ανησυχεί ότι το ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης είναι κοντά όσο ποτέ άλλοτε τα τελευταία 60 χρόνια. Η κυβέρνηση στην Καμπέρα, θέλοντας να είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα, προτρέπει όλους τους Αυστραλούς που βρίσκονται στη Νότια Κορέα, αλλά και την ευρύτερη ασιατική περιοχή να ενημερώνουν για τις μετακινήσεις τους τις αυστραλιανές προξενικές και διπλωματικές αρχές, ώστε σε περίπτωση που διαταχθούν εκκενώσεις περιοχών να απομακρυνθούν με ασφάλεια.

«Μεγάλος ο κίνδυνος ενός πολέμου»


Η προτροπή ήρθε από τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Μάλκομ Τέρνμπιλ, ο οποίος μιλώντας το πρωί σε αυστραλιανό τηλεοπτικό σταθμό, είπε ότι ο κίνδυνος πολέμου στην κορεατική χερσόνησο είναι ο μεγαλύτερος από το τέλος του πολέμου της Κορέας πριν 64 χρόνια. Ο κ. Τέρνμπιλ συνέκρινε μάλιστα την σημερινή κατάσταση, με την κρίση στην Κούβα επί προεδρίας Κέννεντι το 1962 μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και της τότε Σοβιετικής Ένωσης που έφερε τον πλανήτη στο χείλος του πυρηνικού ολέθρου.

Ο Αυστραλός ηγέτης σημείωσε, ότι αν τυχόν η Βόρεια Κορέα κάνει την «το πρώτο επιθετικό βήμα, θα είναι σαν να υπογράφει την καταστροφή της. Η απάντηση που θα λάβει, είπε, θα είναι συντριπτική και μαζική από στρατιωτικής άποψης». Ο αυστραλός πρωθυπουργός παρά τα όποια σενάριο κινδυνολογίας, είπε στο τηλεοπτικό κανάλι 9 ότι είναι «απόλυτα πεπεισμένος ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να χειριστεί κατάλληλα την πυρηνική κρίση με την Βόρεια Κορέα.

Σημειώνεται πως η Αυστραλία βρίσκεται υπό την στρατιωτική ομπρέλα προστασίας των ΗΠΑ βάσει διμερούς συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ Ουάσιγκτον και Καμπέρας μετά το πέρας του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Πηγή: DW

Exit mobile version