HRW: Ανησυχητική η συχνότερη εφαρμογή της θανατικής ποινής στη Μέση Ανατολή

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) επέκρινε την άρση του μορατόριουμ στην εφαρμογή της θανατικής ποινής στο Κουβέιτ, εκτιμώντας ότι αποτελεί «μια ανησυχητική τάση» στη Μέση Ανατολή.

«Η εκτέλεση επτά ανθρώπων στις 25 Ιανουαρίου φέρνει στο φως μια ανησυχητική τάση που επικρατεί στην περιοχή, να εφαρμόζεται ολοένα και περισσότερο η θανατική ποινή», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της η Σάρα Λία Γουίτσον, διευθύντρια του HRW για τη Μέση Ανατολή.

Ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας του Κουβέιτ και μια γυναίκα που κρίθηκε ένοχη επειδή πυρπόλησε μια σκηνή στη διάρκεια τελετής γάμου εκτελέστηκαν την Τετάρτη δι’ απαγχονισμού μαζί με πέντε ακόμη καταδικασμένους, οι πρώτες εκτελέσεις που έγιναν στο εμιράτο από το 2013.

«Η κυβέρνηση του Κουβέιτ θα μπορούσε να παρατείνει το μορατόριουμ, αντί να εκτελέσει αυτούς τους επτά ανθρώπους», πρόσθεσε η Γουίτσον, εκτιμώντας ότι η χώρα «πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση».

Το HRW έκανε λόγο για μια αύξηση των εκτελέσεων στη Μέση Ανατολή, υπενθυμίζοντας ότι στο Μπαχρέιν έληξε τον Ιανουάριο ένα μορατόριουμ έξι ετών στην επιβολή της θανατικής ποινής, με την εκτέλεση τριών ανθρώπων.

Τον Δεκέμβριο του 2014 η Ιορδανία είχε εκτελέσει 11 ανθρώπους, έπειτα από ένα μορατόριουμ οκτώ ετών.

Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν έχουν μεταξύ των πιο υψηλών ποσοστών εκτελέσεων σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το HRW.

Από το 2014 η Σαουδική Αραβία έχει εκτελέσει περισσότερους από 400 καταδικασμένους, ενώ το Ιράν εκτέλεσε 437 μόνο το 2016, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Την Τετάρτη η Διεθνής Αμνηστία είχε χαρακτηρίσει «σοκαριστικές και πολύ λυπηρές» τις εκτελέσεις στο Κουβέιτ.

«Επαναλαμβάνοντας τις εκτελέσεις, οι κουβεϊτιανές αρχές επιδεικνύουν μια αδικαιολόγητη περιφρόνηση προς το δικαίωμα στη ζωή», επεσήμανε η Σάμαχ Χαντίντ αναπληρώτρια διευθύντρια του περιφερειακού γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας στη Βηρυτό.


Exit mobile version