ΗΠΑ: Πρόστιμο 57,8 εκατ. δολ. στην Bosch για «χειραγώγηση» τιμών

Πρόστιμο 57,8 εκατ. δολαρίων «συμφώνησε» να καταβάλει στις ΗΠΑ ο Γερμανικός κολοσσός Robert Bosch για «χειραγώγηση» τιμών στην αγορά των μπουζί, στους αισθητήρες οξυγόνου και στις μίζες εκκίνησης κινητήρων όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η Bosch είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής αυτοκινήτων στον κόσμο και στις ΗΠΑ αποτελεί έναν από τους λίγους μη-ιάπωνες προμηθευτές που παραπέμφθηκε μετά από μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησαν οι Αμερικανικές Αρχές.

Παρόμοιες έρευνες, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ διεξάγουν οι Αρχές σε Καναδά, Ευρώπη και Ασία.

Το Αμερικανικό Δικαστήριο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αναφέρει πως η Bosch χειραγώγησε τις τιμές για εξαρτήματα που πωλούνταν στις αυτοκινητοβιομηχανίες Ford, GM και Fiat-Chrysler την περίοδο 2000 έως 2011.

Η γερμανική εταιρεία κατηγορείται επίσης για χειραγώγηση των τιμών σε εξαρτήματα που πωλούνταν στην κατασκευάστρια εταιρεία Andreas Stihl AG & Co σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Επίσης στο κατηγορητήριο περιλαμβάνεται και ο ισχυρισμός πως υπήρξε και «χειραγώγηση» τιμών στις μίζες εκκίνησης των κινητήρων που πωλούνταν στις θυγατρικές της VW στις ΗΠΑ.

«Οι συμμετέχοντες σε αυτή την συνωμοσία για χειραγώγηση τιμών δεν βρίσκονται σε μία μόνο χώρα ή περιοχή του κόσμου αλλά έχει παγκόσμιο χαρακτήρα.» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Brent Snyder.

Από την άλλη μεριά εκπρόσωπος της Bosch σχετικά με την υπόθεση ανάφερε πως:
«Από την αρχή της διαδικασίας της Bosch συνεργάστηκε πλήρως με τις αμερικανικές αρχές και οι υφιστάμενες διαδικασίες θα βελτιωθούν περαιτέρω ώστε να  αυξηθεί η ευαισθητοποίηση της εταιρείας αξιών σε όλο τον κόσμο.».

Η Bosch απασχολεί 360.000 άτομα σε όλο τον κόσμο και 25.000 στη Βόρεια Αμερική.

Είναι μία από τις 34 μεγαλύτερες εταιρείες που παραδέχθηκε την ενοχή της και συμφώνησε να καταβάλει το πρόστιμο.

Το ύψος των προστίμων που έχουν επιβληθεί στις ΗΠΑ για χειραγώγηση τιμών σε εταιρείες ξεπερνούν τα 2,5 δις. δολ. τα οποία επήλθαν μετά από «συμφωνία».

Σύμφωνα πάντως με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ οι αυτοκινητοβιομηχανίες εδώ και τρία χρόνια καταγγέλουν προμηθεύτριες εταιρείες για «χειραγώγηση» τιμών μεταξύ των οποίων και η Bosch χωρίς ωστόσο να κατονομάσει τις άλλες εταιρείες…
Γιώργος Κ. Ανδρής

Exit mobile version