ΗΠΑ: Οργή πολυεθνικών για τα φορολογικά μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες

Τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η αμερικανική κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής, θέτοντας στο στόχαστρο τη σχεδιαζόμενη εξαγορά της Allergan από την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer (μία συμφωνία ύψους 160 δις. δολαρίων), προκάλεσαν αντιδράσεις από ξένες πολυεθνικές με δραστηριότητες στις ΗΠΑ, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα κλιμάκωσε την επίθεση σήμερα, υποστηρίζοντας νέες προτάσεις για την αποφυγή των λεγόμενων αντίστροφων συμφωνιών (inversion deals), όπως αυτή των Pfizer και Allegran, που χρησιμοποιούν οι εταιρείες για να μεταφερθούν σε χώρες με χαμηλή φορολογία των κερδών, κατηγορώντας τις για εκμετάλλευση φορολογικών παραθύρων.

Οι πολυεθνικές αντέδρασαν, δηλώνοντας ότι βρέθηκαν αδικαιολόγητα να δέχονται τα πυρά της καμπάνιας του Ομπάμα, καθώς μπορεί να επηρεασθούν και οι δικές τους δραστηριότητες στις ΗΠΑ από τους νέους κανόνες.

Οι οργισμένες δηλώσεις έγιναν μετά τη χθεσινή ανακοίνωση νέων προτάσεων από το υπουργείο Οικονομικών, που απειλούν τη μεγαλύτερη έως τώρα αντίστροφη συμφωνία – την εξαγορά της Allegran που έχει την έδρα της στην Ιρλανδία από την Pfizer – και προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε κάποια hedge funds, όπως αυτό του John Paulson και το Third Point.

Τα μέτρα του υπουργείου Οικονομικών θα κάνουν λιγότερο επωφελείς τις αντίστροφες συμφωνίες, καταργώντας το φορολογικό όφελος όσων αποβλέπουν σε εσωτερική μεταφορά κερδών από τις ΗΠΑ σε άλλες χώρες με χαμηλό συντελεστή φορολογίας. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά θα στερήσουν το φορολογικό όφελος και από τις ξένες εταιρείες που έχουν δραστηριότητες στις ΗΠΑ.

Το φορολογικό όφελος προκύπτει από τη χρήση από τις εταιρείες της δυνατότητας του εσωτερικού δανεισμού. Φορτώνοντας τις αμερικανικές θυγατρικές με χρέος από την κεντρική έδρα τους, οι ξένες εταιρείες μπορούν να εκπίπτουν τις πληρωμές τόκων από τα κέρδη τους που φορολογούνται στις ΗΠΑ.

Με τον τρόπο αυτό, όμως, θα τιμωρηθούν και ξένες εταιρείες με μακρά ιστορία στις ΗΠΑ που χρησιμοποιούν νόμιμα δάνεια εντός της εταιρείας για να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις τους. Στις εταιρείες αυτές περιλαμβάνονται οι Nestle, Royal Dutch Shell, BASF, Airbus, Nissan, Unilever, Deutsche Telekom και άλλες πολυεθνικές.

Exit mobile version