Quantcast
ΗΠΑ: Οι πτωχεύσεις στις εταιρίες παραγωγής πετρελαίου έχουν περιορισμένες συνέπειες - enikonomia.gr
share

ΗΠΑ: Οι πτωχεύσεις στις εταιρίες παραγωγής πετρελαίου έχουν περιορισμένες συνέπειες

δημοσιεύτηκε:

Καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί κατά τα 2/3 της αξίας τους, από το 2014, εδραιώνεται η πεποίθηση στις διεθνείς αγορές ότι προϋπόθεση ανάκαμψης των διεθνών τιμών πετρελαίου, είναι η χρεοκοπία αρκετών εταιριών στις ΗΠΑ, που παράγουν πετρέλαιο από σχιστόλιθους.

Με τις τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου, να παρουσιάζουν διακυμάνσεις γύρω από το ψυχολογικό όριο των 40 δολ το βαρέλι, δεν είναι λίγες οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρίες που βρίσκονται αντιμέτωπες με ενδεχόμενη χρεοκοπία.

Περισσότερες από 50 εταιρίες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου που δραστηριοποιούνται στις βόρειες περιοχές των ΗΠΑ εισήλθαν σε καθεστώς χρεοκοπίας το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του Ρόιτερς. Παρά το γεγονός ότι οι εταιρίες αυτές αντιστοιχούν σε ποσοστό μόλις 1% της πετρελαϊκής παραγωγής των ΗΠΑ, ο αριθμός των πτωχευμένων πετρελαϊκών εταιριών αναμένεται ότι θ’ αυξηθεί.

Σύμφωνα με την εταιρία παροχής διεθνών επιχειρηματικών συμβουλών Deloitte, το 1/3 των εταιριών που παράγουν πετρέλαιο από σχιστόλιθους είναι αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας, μέσα στο 2016.

Σε επίπεδο παραγωγής, η έρευνα που πραγματοποίησε το Ρόιτερς δηλώνει ότι οι χρεοκοπίες των αμερικανικών πετρελαϊκών εταιριών, έχουν περιορισμένες συνέπειες στην παραγωγή αμερικανικού πετρελαίου, με την αποθήκευση του αμερικανικού αργού να φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι εξελίξεις που δρομολογούνται εμπεριέχουν τον κίνδυνο “ξαφνικής μείωσης” της παραγωγής αμερικανικού αργού πετρελαίου ή ανάκαμψης των διεθνών τιμών.

Νωρίτερα σήμερα, μείωση κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές, εξαιτίας της ανησυχίας των επενδυτών για τη συνέχιση της υπερπροσφοράς πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, αλλά και την ενίσχυση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου.

Η τιμή του βαρελιού στα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του πετρελαίου τύπου Brent διεθνούς προέλευσης, μειώθηκε κατά 27 σεντς στα 40,06 δολ το βαρέλι. Οι τιμές για τα συμβόλαια του Μαίου που έληξαν χθες, σημείωσαν ανοδική διόρθωση κατά 34 σεντς στα 39,60 δολ το βαρέλι. Η τιμή του πετρελαίου Brent σημείωσε αύξηση 6% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016, μετά την αύξηση κατά 15% που είχε καταγράψει στο δεύτερο τρίμηνο του 2015.

Οι τιμές στα συμβόλαια μηνός για το αμερικανικό αργό σημείωσαν μείωση κατά 25 σεντς στα 38,09 δολ το βαρέλι, μετά την ανοδική διόρθωση που κατέγραψαν κατά 2 σεντς στην προηγούμενη συνεδρίαση. Οι τιμές του αμερικανικού αργού αυξήθηκαν κατά 4% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου καταγράφοντας την πρώτη αύξηση για φέτος, μετά την ανοδική πορεία τους κατά 25% στο δεύτερο τρίμηνο του 2015.

Οι συνεδριάσεις χαρακτηρίζονται από το μικρό όγκο των συναλλαγών, καθώς ενισχύεται η ανησυχία για τη συνέχιση της υπερπροσφοράς πετρελαίου στις διεθνείς αγορές κι ενώ αναμένεται η πετρελαϊκή διάσκεψη στη Ντόχα του Κατάρ, που έχει προγραμματιστεί για τις 17 Απριλίου.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.