ΗΠΑ: Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 1,5% στο τρίτο τρίμηνο

Μεγάλη ήταν η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο, καθώς οι επιχειρήσεις της χώρας περιόρισαν την παραγωγή για δημιουργία αποθεμάτων, τα οποία ήταν ήδη υψηλά, αλλά η στερεή εγχώρια ζήτηση μπορεί να ενθαρρύνει την Fed να αυξήσει τα επιτόκια τον Δεκέμβριο, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,5% έναντι αύξησης 3,9% στο δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου.

Το πρόβλημα, όμως, από την πλευρά των αποθεμάτων είναι πιθανόν να είναι προσωρινό και οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ανάπτυξη θα ενισχυθεί στο τρίτο τρίμηνο, με δεδομένα τα ισχυρά εγχώρια βασικά μεγέθη.

Η Fed περιέγραψε χθες την οικονομία ως αναπτυσσόμενη με έναν συγκρατημένο ρυθμό και έβαλε στο τραπέζι το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο.

Οι επιχειρήσεις σχημάτισαν αποθέματα ύψους 56,8 δις. δολαρίων στο τρίτο τρίμηνο, που ήταν τα χαμηλότερα από το πρώτο τρίμηνο του 2014 και πολύ χαμηλότερα από τα 113,5 δις. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2015. Οι μειώσεις αφορούσαν τα αποθέματα της μεταποίησης και του λιανικού εμπορίου.

Το πλήγμα από τα αποθέματα μετριάσθηκε, ωστόσο, από τους αισιόδοξους καταναλωτές, οι οποίοι ενισχύονται οικονομικά από τη φθηνότερη βενζίνη και τις σταθερές αγορές εργασίας και κατοικίας.

Η καταναλωτική δαπάνη, στην οποία αντιστοιχούν πάνω από τα δύο τρίτα του αμερικανικού ΑΕΠ, αυξήθηκε με ρυθμό 3,2% μετά την άνοδό της κατά 3,6% στο δεύτερο τρίμηνο.

Η καταναλωτική δαπάνη είναι πιθανόν να ενισχυθεί και στη συνέχεια από την υγιή αγορά εργασίας και τον χαμηλό πληθωρισμό, ο οποίος στηρίζει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε 3,5% στο τρίτο τρίμηνο μετά την άνοδο κατά 1,2% στο προηγούμενο.

Άλλα στοιχεία από το υπουργείο Εργασίας έδειξαν ότι οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίαςκινούνται σε επίπεδα που έχουν να σημειωθούν από τα τέλη του 1973.

 

Πηγή: Reuters

 

Exit mobile version