ΗΠΑ: Αυξάνεται ο αριθμός των εταιρειών που ανησυχούν για ύφεση της οικονομίας

Οι αμερικανικές εταιρείες γίνονται πιο ανήσυχες για το ενδεχόμενο ύφεσης της οικονομίας φέτος. Από την αρχή του έτους, έχει αυξηθεί κατά 33% σε σχέση με πέρυσι ο αριθμός των επιχειρήσεων, οι διοικήσεις των οποίων εξέφρασαν ανησυχίες για το ενδεχόμενο ύφεσης σε αναλυτές και επενδυτές.

Πρόκειται για την πρώτη τέτοια αύξηση από το 2009. Περίπου 92 εταιρείες έχουν αναφερθεί στο ενδεχόμενο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας στις ανακοινώσεις των κερδών τους, σύμφωνα με στοιχεία της Thomson Reuters.

Αυτές οι απαισιόδοξες συζητήσεις τονίζουν τις ανησυχίες ότι μπορεί να υπάρξει φέτος ανάσχεση της ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε (με ετήσιο ρυθμό) 0,7% στο τέταρτο τρίμηνο του 2015 από 2% στο τρίτο τρίμηνο, ενώ έχει διπλασιασθεί ο αριθμός των εταιρειών που μειώνουν ή κρατούν σταθερές τις κεφαλαιακές δαπάνες τους για το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters.

Αν και σχεδόν όλες οι εταιρείες, που έχουν αναφερθεί στο θέμα της ύφεσης, σημειώνουν ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές συνεχίζουν να δείχνουν ευρωστία, πολλοί ανησυχούν περισσότερο ότι οι μεγάλες μειώσεις στις τιμές ενέργειας και οι περικοπές θέσεων απασχόλησης στη βιομηχανία θα διαχυθούν στην ευρύτερη οικονομία. Σε έρευνα της 30ης Δεκεμβρίου, οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,4% φέτος.

Exit mobile version