Quantcast
Handelsblatt: Καμία άλλη χώρα της Ευρωζώνης δεν έχει μειώσει τόσο γρήγορα το δημόσιο χρέος όπως η Ελλάδα - Τι λένε οι αναλυτές του Scope - enikonomia.gr
share

Handelsblatt: Καμία άλλη χώρα της Ευρωζώνης δεν έχει μειώσει τόσο γρήγορα το δημόσιο χρέος όπως η Ελλάδα – Τι λένε οι αναλυτές του Scope

δημοσιεύτηκε:

Καμία άλλη χώρα της Ευρωζώνης δεν έχει μειώσει τόσο γρήγορα το δημόσιο χρέος όπως η Ελλάδα αναφέρει δημοσίευμα της Handelsblatt. Ο συντάκτης του άρθρου αναφέρεται στο θέμα αυτό με αφορμή την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να καταβάλει τον Δεκέμβριο επιπλέον 8 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή του χρέους.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως η Ελλάδα που “φλέρταρε “με την χρεοκοπία έχει σημειώσει εδώ και αρκετά  σημαντική πρόοδο όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους . Μάλιστα από το 2020 έως το 2023 δηλαδή μέσα 3 χρόνια η Ελλάδα μείωσε κατά 45,1 ποσοστιαίες μονάδες το χρέος της. Και σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκε στο 163,9% στο τέλος του 2023 από 209% που ήταν το 2020. 

Την ίδια στιγμή ο συντάκτης του άρθρου αναφέρεται και στις πρόσφατες προβλέψεις που έκανε το ΔΝΤ για το χρέος της Ελλάδας. Όπως επισημαίνεται, το ΔΝΤ εκτιμά πως το χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί κατά 29,5 ποσοστιαίες μονάδες και πως αυτό θα ανέλθει στο 139,4% έως το 2029.

Ωστόσο οι αναλυτές του του οίκου Scope είναι ακόμη πιο αισιόδοξοι για την πορεία του χρέους της Ελλάδας από τις προβλέψεις του ΔΝΤ.  Συγκεκριμένα προβλέπουν πως το χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί στο 132,8% έως το 2029. Με βάση την εκτίμηση αυτή του οίκου Scope, η Ελλάδα θα παραδώσει το 2028 στην Ιταλία το «κόκκινο φανάρι» της χώρας με το υψηλότερο ποσοστό δημοσίου χρέους στην ΕΕ .

Για τα δάνεια

Τέλος το δημοσίευμα αναφέρεται εκτενώς στο θέμα της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων της χώρας προς τους πιστωτές της.  Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σχεδιάζει να πληρώσει τον Δεκέμβριο το ποσό των 8 δισ. ευρώ στους πιστωτές της  Ελλάδας για δάνεια που έλαβε η χώρα κατά την έναρξη της κρίσης χρέους, δηλαδή τον Μάιο 2010.  Ωστόσο η αποπληρωμή των δανείων αυτών θα έπρεπε κανονικά να γίνει κατά το διάστημα 2026- 2028.

Πάντως με την  πρόωρη αποπληρωμή, ο υπουργός Οικονομικών θέλει να μειώσει περαιτέρω το δημόσιο χρέος της χώρας, αναφέρει η Handelsblatt.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.