Η ψηφορορία της Τετάρτης στη Bundestag για την Ελλάδα κρύβει κινδύνους για τη Μέρκελ

Σε μια διαδικασία που θα αποτελέσει δοκιμασία για την εξουσία της, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ θα ζητήσει από τους επιφυλακτικούς Γερμανούς κοινοβουλευτικούς να ταχθούν υπέρ της συμφωνίας για το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας την Τετάρτη, παρά την αβεβαιότητα σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτό.

Η έγκριση του προγράμματος από τη Μπούντεσταγκ δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι Πράσινοι αναμένεται να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας. Όμως η ψηφοφορία ενδέχεται να αποκαλύψει έναν βαθύ διχασμό στις τάξεις των συντηρητικών της Μέρκελ, πλήττοντας την καγκελάριο και τον στενό της συνεργάτη Φόλκερ Κάουντερ, τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU).

Ο Κάουντερ, που εξόργισε πολλούς την περασμένη εβδομάδα απειλώντας ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν οι Χριστιανοδημοκράτες βουλευτές δεν τηρήσουν την κομματική γραμμή και ψηφίσουν εναντίον της συμφωνίας, έχει χαρακτηρίσει τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου “προϋπόθεση” για την υποστήριξη της CDU, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Αλλά η συμφωνία η οποία εγκρίθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες προχθές Παρασκευή αφήνει ανοικτό το εάν το ΔΝΤ θα παίξει κάποιο ρόλο.

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είπε στο Eurogroup τηλεφωνικά ότι δεν μπορεί να δεσμευθεί ωσότου το Διοικητικό Συμβούλιο του διεθνούς χρηματοοικονομικού οργανισμού αξιολογήσει την κατάσταση το φθινόπωρο. Απηύθυνε εκ νέου έκκληση να υπάρξει “σημαντική” ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, ένα αίτημα στο οποίο η κυβέρνηση της Μέρκελ έχει προβάλει επανειλημμένα σθεναρή αντίσταση.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε την αντίθεσή του στην απομείωση της ονομαστικής αξίας του ελληνικού δημοσίου χρέους σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle χθες Σάββατο. Ο ίδιος σημείωσε ότι τα περιθώρια ηπιότερων μορφών ελάφρυνσης χρέους, όπως η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων, “δεν είναι πολύ μεγάλα”. Το Βερολίνο επιδιώκει το ΔΝΤ να συνεχίσει να παίζει ρόλο στην Ελλάδα.

Τον περασμένο μήνα, 65 βουλευτές του στρατοπέδου των συντηρητικών της Μέρκελ, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ, αρνήθηκαν να ταχθούν υπέρ της διαπραγμάτευσης για το πρόγραμμα στήριξης. Στην ψηφοφορία της Τετάρτης ενδέχεται οι αντάρτες να είναι ακόμη περισσότεροι, με την εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας Bild να υπολογίζει ότι ίσως φθάσουν τους 120 βουλευτές της CDU και του αδελφού της βαυαρικού κόμματος, της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU).

Η συζήτηση στη Μπούντεσταγκ αναμένεται να αρχίσει στις 09:00 την Τετάρτη (10:00 ώρα Ελλάδας), κάτι που προκαλεί προβλήματα στο πρόγραμμα της καγκελαρίου. Η Μέρκελ προγραμματιζόταν να αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στη Βραζιλία περίπου εκείνη την ώρα. Ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ ανέφερε ότι το ταξίδι της θα καθυστερήσει αρκετές ώρες.

Η Μέρκελ επίσης θα επισπεύσει για τη Δευτέρα ένα ταξίδι που σχεδίαζε να κάνει στο Μιλάνο. Επρόκειτο να έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι την Τρίτη, αλλά θα έχει επιστρέψει στο Βερολίνο εκείνη την ημέρα στο πλαίσιο της προσπάθειας εξασφάλισης της υποστήριξης των συντηρητικών στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

Εάν οι αντάρτες στις τάξεις των συντηρητικών είναι 100 ή περισσότεροι, αυτό θα θεωρηθεί σοβαρό πλήγμα για την καγκελάριο, που παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα της έπειτα από 10 χρόνια στο αξίωμα.

“Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα αληθινό δίλημμα”, σχολίασαν οι ηγέτες των Πρασίνων Κατρίν Γκέρινγκ-Έκαρτ και Άντον Χοφράιτερ σε ανακοίνωσή τους. “Δεν μπορεί να απαιτεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ και ταυτόχρονα να απορρίπτει τα αιτήματά του για ελάφρυνση χρέους”.

Εάν η εξέγερση στις τάξεις των συντηρητικών είναι μεγάλη ο Κάουντερ ενδέχεται να αντιμετωπίσει τα μεγαλύτερα προβλήματα. Η απειλή του το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι θα τιμωρήσει τους κοινοβουλευτικούς που θα ψηφίσουν εναντίον του προγράμματος μοιάζει να είχε το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο, ενισχύοντας το στρατόπεδο του “νάιν”.

Δύο σημαίνοντες σύμμαχοι της Μέρκελ, οι Ραλφ Μπρίνκχαους και Έκχαρτ Ρέμπεργκ, προσπάθησαν να προβάλουν τα θετικά στοιχεία της συμφωνίας με την Ελλάδα, τονίζοντας ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέσπασε παραχωρήσεις όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις και ότι η πρώτη δόση του δανείου —26 δισ. ευρώ— θα είναι μικρότερη από αυτή που σχεδιαζόταν αρχικά, κάτι που σημαίνει ότι η Αθήνα θα τελεί υπό τον αυστηρό έλεγχο των πιστωτών, κατ’ αυτούς. Επιπλέον, “αυτό που λέει το ΔΝΤ για τη μελλοντική συμμετοχή του είναι θετικό, ακόμη κι αν δεν είναι έτοιμο να δεσμευθεί ως το φθινόπωρο”, πρόσθεσαν.

Όμως η Bild έθεσε το ερώτημα “πόσο επικίνδυνα γίνονται τα πράγματα για την Μέρκελ;” στο πρωτοσέλιδό της. Εξήγησε ότι θα είναι “πολιτική καταστροφή” για την καγκελάριο εάν δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την υποστήριξη της συμφωνίας από την πλειοψηφία του στρατοπέδου των συντηρητικών στη Μπούντεσταγκ, που αριθμεί συνολικά 311 μέλη.

 

 

Exit mobile version