«Η τρομοκρατία δεν πλήττει την οικονομία της Ευρώπης»

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες δεν φαίνεται ότι θα προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στη γερμανική και την ευρωπαϊκή οικονομία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διευθυντή του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Μαρσέλ Φράτσερ. «Με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες ενέργειες», τόνισε ο οικονομολόγος σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Όσο δεν υφίσταται φόβος ότι η κατάσταση με την τρομοκρατία θα παγιωθεί, οι οικονομικές επιπτώσεις θα παραμένουν ασήμαντες, εκτιμά ο ίδιος.

Ο Φράτσερ παρέπεμψε στις εξελίξεις στα χρηματιστήρια την Τετάρτη, «τα οποία δεν έδειξαν ιδιαίτερη ανησυχία». Εξάλλου ούτε οι επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο δεν είχαν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στη Γερμανία και την Ευρώπη. Ως εκ τούτου παραμένει αισιόδοξος, ότι η οικονομία δεν θα δεχθεί ούτε αυτή τη φορά ιδιαίτερα πλήγματα.

 

Θετικές εξελίξεις ως αντίβαρο στην ανασφάλεια

 

 «Η βασικότερη ανησυχία είναι ότι οι άνθρωποι αισθάνονται ανασφαλείς» εξήγησε ο Φράτσερ. Θεωρεί ωστόσο ότι τον τελευταίο καιρό –κυρίως στη Γερμανία– υπάρχουν ειδήσεις, οι οποίες είναι σαφώς ευνοϊκότερες για την ψυχολογία τόσο των καταναλωτών όσο και των επιχειρήσεων απ’ ό,τι τα γεγονότα των Βρυξελλών. «Έχουμε πολλές άλλες θετικές εξελίξεις αυτή τη στιγμή» τόνισε ο Φράτσερ. Ως παραδείγματα έφερε την προγραμματισμένη αύξηση των συντάξεων στη Γερμανία και τις μισθολογικές εξελίξεις. Εξάλλου ο ίδιος δεν θεωρεί ότι η συγκυρία θα μπορούσε να αποθαρρύνει τις επενδύσεις.

«Άρα στη Γερμανία τουλάχιστον τα σημάδια δείχνουν ότι θα έχουμε και φέτος ένα δυνατό από οικονομική άποψη έτος» συμπλήρωσε ο γερμανός οικονομολόγος. Κι όσο για την παγκόσμια οικονομία το Γερμανικό Ινστιτούτο Έρευνας της Οικονομίας εκτιμά –σε αντίθεση με τις απόψεις άλλων ειδικών– «ότι θα καταγραφεί βελτίωση της κατάστασης». Συγκεκριμένα το Ινστιτούτο υπολογίζει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα σημειώσει υψηλότερες τιμές φέτος απ’ ό,τι το 2015, περίπου της τάξεως του 3,5%.

 

Πηγή: Deutsche Welle

Exit mobile version