Quantcast
Η Ουκρανία έτοιμη να «πληρώσει το τίμημα» της εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ - enikonomia.gr
share

Η Ουκρανία έτοιμη να «πληρώσει το τίμημα» της εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ

δημοσιεύτηκε:

Η Ουκρανία είναι «έτοιμη να πληρώσει το τίμημα» για την εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε την Τετάρτη (16 Δεκεμβρίου) ο Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο.  Η Μόσχα αποφάσισε να περιορίσει τους εμπορικούς δεσμούς της με το Κίεβο λόγω της συμφωνίας που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου.

Η ΕΕ και η Ουκρανία υπέγραψαν μια σφαιρική και σε βάθος συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών (ΖΕΣ) στις 27 Ιουνίου του 2014 ως μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας σύνδεσης.

Οι διαφωνίες πάνω στην εμπορική συμφωνία ΕΕ-Ουκρανίας ήταν το αρχικό έναυσμα της αναταραχής στο Κίεβο, που κορυφώθηκε με την εκδίωξη του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς το 2014. Η Ρωσία τότε προσήρτησε την Κριμαία και υποστήριξε την αυτονομιστική εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία. Όλες αυτές οι κινήσεις οδήγησαν στην χειρότερη αντιπαράθεση της Μόσχας με τη Δύση εδώ και δεκαετίες.

Με την άφιξη του Ποροσένκο στις Βρυξέλλες, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την κυβέρνησή του να αναστείλει τη ζώνη ελεύθερου εμπορίου με την Ουκρανία από την 1η Ιανουαρίου, ως αντίποινα αν το Κίεβο προχωρήσει σε στενότερους δεσμούς της ΕΕ.

«Η Ουκρανία έχει επίγνωση των περιορισμών και την αναμενόμενη ζημιά στην ουκρανική οικονομία. Αλλά είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε αυτό το τίμημα για την ελευθερία μας και την ευρωπαϊκή επιλογή μας», δήλωσε ο Ποροσένκο στις Βρυξέλλες.

Πηγή: EurActiv με Reuters

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.