Συνολικά η ανάκαμψη στη Γερμανία φαίνεται να έχει επιβραδυνθεί κι η ανάπτυξη να πατά σε ασταθείς βάσεις.
Αυτοί που συμβάλουν στην ανάπτυξη σήμερα είναι κυρίως οι καταναλωτές. Το 2016 θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω η ανάπτυξη, πιστεύει ο Χολγκερ Σμίντιγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank:
«Το επόμενο έτος θα μπορούσαν οι κρατικές δαπάνες να αυξήσουν το ΑΕΠ στο 0,6%». Εάν αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί είναι κάτι που προς το παρόν είναι αμφίβολο. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων της Γερμανίας υπολογίζει ότι η ώθηση της οικονομίας λόγω των προσφύγων μέσω της ζήτησης και της ανοικοδόμησης θα είναι ελάχιστη. Η επιπλέον αύξηση του ΑΕΠ θα ανέλθει, κατά τους ειδικούς, σε ποσοστό χαμηλότερο του 0,1%.
Από την άλλη όμως σύμφωνα με την πεποίθηση του οικονομολόγου Αντρέας Ρες «υπάρχει μεγάλη προσφορά εργασίας και οι μισθοί αυξάνονται. Κι οι πρόσφυγες αυξάνουν την κατανάλωση. Το σενάριο της κατανάλωσης διευρύνεται και το 2016».
Αυτό θα είναι απολύτως αναγκαίο για το επόμενο διάστημα, αφού δεν προβλέπεται ανάκαμψη των πτωτικών τάσεων στις επενδύσεις.
«Οι επιχειρήσεις κάνουν οικονομία στις επενδύσεις» σχολιάζει ο Τόμας Γκίτσελ. «Οι παγκόσμιες ανησυχίες είναι μεγάλες. Πολλές επιχειρήσεις κοιτούν ανήσυχες προς την Κίνα και ανακαλούν για καλό και για κακό τις επενδύσεις τους».
Απαραίτητες οι επενδύσεις στην εγχώρια αγορά
Οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank διαπιστώνουν μια οπισθοδρόμηση της βιομηχανίας όσον αφορά τις επενδύσεις στη Γερμανία, αν και πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ακόμη ρευστότητα και τα δάνεια είναι προς το παρόν φθηνά.
Προειδοποιούν ωστόσο ότι «ακριβώς για τη Γερμανία των υψηλών μισθών θα ήταν απαραίτητες εκείνες οι επενδύσεις στην εγχώρια αγορά που θα συνέβαλαν στη σταθερή αύξηση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων».
Η γερμανική μηχανουργία ανακόπτει επίσης σημαντικά τις πτωτικές τάσεις στις αγορές της Κίνας. Σύμφωνα με πρόσφατους υπολογισμούς οι κινεζικές παραγγελίες από το εξωτερικό έχουν μειωθεί κατά 18% σε σχέση με το 2014. Ωστόσο η οικονομία της Κίνας έχει αρχίσει σιγά σιγά να ανακάμπτει. Το Πεκίνο αναμένει για φέτος ανάπτυξη της τάξεως του 7%.
Την ίδια ώρα η ζήτηση στη Γερμανία καλά κρατεί λόγω των προσφύγων. Για τη στέγασή τους, τη τροφοδοσία, τη φροντίδα χρειάζονται περισσότερα χρήματα.
Με αυτό τρόπο οι πρόσφυγες δίνουν ζωή στη γερμανική οικονομία. «Εάν επιτύχουμε μια γρήγορη ενσωμάτωση των προσφύγων στη γερμανική κοινωνία, θα έχουμε θετικά αποτελέσματα και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας» σχολιάζει ο πρόεδρος της δημόσιας τράπεζας Sparkasse Γκέοργκ Φάρενσον.
Πηγή: DW