H Ιταλία πληρώνει ακριβά το εμπάργκο της Δύσης στη Ρωσία

Καίριο πλήγμα έχουν δεχθεί οι ιταλικές εξαγωγές, το «made in Italy», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ιταλική εφημερίδα La Stampa, εξαιτίας των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβάλει Ε.Ε. και ΗΠΑ κατά της Ρωσίας, έπειτα από την προσάρτηση της Κριμαίας.

Στο σχετικό ρεπορτάζ της η ιταλική εφημερίδα τονίζει πως, εξαιτίας των κυρώσεων, οι ιταλικές εξαγωγές προς τη Μόσχα έχουν μειωθεί κατά 34%, από τα 10,7 δισ. ευρώ στα οποία ανήλθαν το 2013 στα 7,1% το 2015.

Η ιταλική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ισχυρίστηκε πως η Ιταλία επιδιώκει «να οικοδομήσει γέφυρες, όχι τείχη», αλλά οι Βρυξέλλες παρατείνουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, πλήττοντας τις ιταλικές επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα βαρύ είναι το τίμημα της συμμετοχής των κυρώσεων για την ιταλική βιομηχανία ρούχων, που βλέπει τις εξαγωγές της στη Ρωσία να έχουν μειωθεί κατά 31%, και ακόμη χειρότερα για την αυτοκινητοβιομηχανία της γειτονικής χώρας, που έχει δει τις εξαγωγές της προς τη Μόσχα να μειώνονται κατά 60%.

Σε ό,τι αφορά τον αγροτικό τομέα της Ιταλίας, οι απώλειές του υπολογίζονται σε 600 εκατ. ευρώ στα δύο χρόνια που έχουν παρέλθει από την προσάρτηση της Κριμαίας και την επιβολή των κυρώσεων, εξαιτίας της ραγδαίας μείωσης των εξαγωγών τροφίμων στη Ρωσία.

Σε ό,τι αφορά τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, το σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει τις βιομηχανικές περιοχές του ιταλικού Βορρά, τη Λομβαρδία που έχει χάσει 1,18 δισ. ευρώ, την Εμίλια-Ρομάνια με απώλειες 771 εκατ. ευρώ και το Βένετο με απώλειες 688 εκατ. ευρώ.

Επικαλούμενη, μάλιστα, το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Μελετών της Βιέννης, η La Stampa υπογραμμίζει πως οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν μειώσει το ΑΕΠ της Ιταλίας κατά 0,1% και έχουν οδηγήσει στην απώλεια 80.000 θέσεων εργασίας. Ενδέχεται, όμως, να μειώσουν το ιταλικό ΑΕΠ κατά 7 δισ. ευρώ και να οδηγήσουν στην απώλεια 215.00 θέσεων εργασίας.

«Εσωτερικές» αντιδράσεις

Η ιταλική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι τα συμβόλαια που υπέγραψε ο Ιταλός πρωθυπουργός προ δύο εβδομάδων στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης ωχριούν μπροστά στα δισ. που έχουν χαθεί από τη μείωση των ιταλικών εξαγωγών. Στο εσωτερικό της Ιταλίας οι αντιδράσεις στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας εντείνονται, με τον Μάλιο ντι Στέφανο, βουλευτή του κινήματος των Πέντε Αστέρων και μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, να υποστηρίζει πως η Ιταλία δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει έναν εμπορικό εταίρο τόσο σημαντικό όσο η Ρωσία. Εχει μάλιστα καταγγείλει, σύμφωνα με την Καθημερινή, τον Ιταλό πρωθυπουργό, καθώς δέχεται την παράτασή τους, ενώ έχει ταχθεί δημοσίως υπέρ της άρσης τους. Εν τω μεταξύ το κοινοβούλιο της Λιγουρίας υιοθέτησε ψήφισμα που καλεί την ιταλική κυβέρνηση να άρει τις κυρώσεις, και έχει τη στήριξη όχι μόνο της Λέγκας του Βορρά αλλά και του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος.

Σημειωτέον ότι την περασμένη εβδομάδα ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Die Welt φέρει τις γερμανικές επιχειρήσεις να παρακάμπτουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ιδρύοντας θυγατρικές στο εσωτερικό της. Σύμφωνα με το εν λόγω ρεπορτάζ, οι άμεσες επενδύσεις γερμανικών επιχειρήσεων στη Ρωσία αυξήθηκαν το 2015 1,78 δισ. ευρώ, ποσό που πλησιάζει τα αντίστοιχα των περιόδων ανάπτυξης πριν από την παγκόσμια κρίση του 2008. Η ίδια εφημερίδα εκτιμά ότι φέτος θα σημειωθεί νέο ρεκόρ, καθώς τα στοιχεία της Bundesbank φέρουν τις άμεσες επενδύσεις της Γερμανίας στη Ρωσία να αγγίζουν το 1,1 δισ. ευρώ μόνον το πρώτο τρίμηνο του έτους.


Exit mobile version