H Iταλία πενθεί για τον θάνατο του συγγραφέα και διανοούμενου Ουμπέρτο Έκο. Ο διάσημος σημειολόγος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 84 ετών. Η εφημερίδα La Repubblica τον περιγράφει ως «τον άνθρωπο που γνώριζε τα πάντα».
Προικισμένος με τεράστιο ταλέντο στην επικοινωνία, ο Έκο έγινε πασίγνωστος στο διεθνές κοινό, μεταξύ των άλλων με το μυθιστόρημα «Το όνομα του ρόδου» το 1980. Οκτώ χρόνια αργότερα σημείωσε επίσης τεράστια επιτυχία με «το Εκκρεμές του Φουκώ».
Πέρυσι ο Έκο αποφάσισε μαζί με άλλους συγγραφείς να εγκαταλείψει τον εκδοτικό οίκο Rizzoli, τον οποίο είχε μόλις αγοράσει ο όμιλος Μπερλουσκόνι. Συνέβαλε καθοριστικά στην δημιουργία ενός νέου εκδοτικού οίκου, τον οποίο ονόμασε, μαζί με συναδέλφους του, «Το πλοίο του Θησέα» («La nave di Teséo»).
Σύμβολο πολιτισμού και γνώσης
Με σημαντική παρουσία και στη δημοσιογραφία, ο ιταλός καθηγητής και συγγραφέας θέλησε να υπενθυμίσει πρόσφατα στους νέους: «Μπορεί να ασχολείται κανείς με τη δημοσιογραφία καταγγέλλοντας με έντιμο τρόπο. Άλλα όλο και πιο συχνά το επάγγελμα αυτό πέφτει θύμα των κουτσομπολιών και της ανεξέλεγκτης φήμης».
Μπορεί να πει κανείς ότι ο Έκο, στην Ιταλία και όχι μόνον, είχε καταφέρει να ταυτισθεί, να γίνει ο ίδιος σύμβολο πολιτισμού και γνώσης. «Ήξερε να ερμηνεύει το παρελθόν και να προβλέπει το μέλλον με μοναδικό τρόπο», έγραψε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. Είναι, όντως, μια εύστοχη περιγραφή της απεριόριστης δημιουργικότητας του ευρωπαίου αυτού διανοούμενου.
Πηγή: DW