Η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε 1,1% σε ετήσια βάση στο τέταρτο τρίμηνο του 2015, λιγότερο από το 1,4% που είχε εκτιμηθεί αρχικά, αλλά η ιδιωτική κατανάλωση παρέμεινε αδύναμη, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το Γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου.
Τα στοιχεία υπογραμμίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός Σίντζο ‘Αμπε για την επαναφορά της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης. Ο ρυθμός αύξησης των κεφαλαιουχικών δαπανών αναθεωρήθηκε ανοδικά στο 1,5% από 1,4% στην πρώτη εκτίμηση, ενώ η κατανάλωση μειώθηκε 0,9% έναντι αρχικής εκτίμησης για μείωση 0,8%.
Αν και πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι η ιαπωνική οικονομία έχει σημειώσει ήπιο ρυθμό ανάκαμψης στο πρώτο τρίμηνο του 2016, οι ζοφερές προοπτικές για την παγκόσμια ζήτηση έχουν οδηγήσει ορισμένους να προβλέπουν συρρίκνωση του ΑΕΠ και στο τρέχον τρίμηνο, η οποία θα ωθούσε τη χώρα σε τεχνική ύφεση (που ορίζεται ως δύο συνεχόμενα τρίμηνα με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης). Αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Ρόιτερς, πριν την ανακοίνωση των σημερινών στοιχείων, αναμένουν ότι η ιαπωνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό 0,9% στο πρώτο τρίμηνο του 2016, αλλά ορισμένοι από αυτούς προβλέπουν ότι θα συρρικνωθεί.
Ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Νομουτέρου Ισιχάρα, δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στην άποψη της κυβέρνησης ότι τα βασικά μεγέθη της Ιαπωνίας είναι ισχυρά. ‘Αλλα στοιχεία, ωστόσο, έδειξαν ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώθηκε τον Φεβρουάριο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, σε χαμηλό έτους, μία ένδειξη ότι κινδυνεύουν οι προσπάθειες του ‘Αμπε να αναθερμάνει την οικονομία της χώρας, μετά από δεκαετίες αποπληθωρισμού και στασιμότητας.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αιφνιδίασε τις αγορές τον Ιανουάριο, επιβάλλοντας αρνητικά επιτόκια για να αποτρέψει να πληγεί το εύθραυστο επιχειρηματικό κλίμα από την αστάθεια στις παγκόσμιες αγορές. Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Χαρουχίκο Κουρόντα δήλωσε χθες ότι η κεντρική τράπεζα θα αναλύσει για την ώρα τις συνέπειες των αρνητικών επιτοκίων στην οικονομία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν επίκεινται άμεσα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας.
Οι υποτονικές εξαγωγές, όμως, θα αναγκάσουν πιθανόν την Τράπεζα της Ιαπωνίας να υποβαθμίσει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στο επόμενο δημοσιονομικό έτος κατά την τριμηνιαία επανεξέταση τον Απρίλιο, δήλωναν πηγές, διατηρώντας την πίεση στους αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας να κάνουν περισσότερα για την ανάκαμψη της οικονομίας.