«Η Ευρώπη χρειάζεται κοινή στρατηγική στο προσφυγικό»

Σχόλια και απαντήσεις στο φλέγον προσφυγικό ζήτημα έδωσε ο Γ.Γ του ΟΗΕ Γιαν Ελίασσον στην αποκλειστική συνέντευξη προς τη Deutsche Welle. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην προσφυγική κρίση που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη σήμερα:

«Φυσικά και γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια τεράστια πρόκληση για την Ευρώπη. Παγκοσμίως υπάρχουν εκατομμύρια πρόσφυγες που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις χώρες τους εξαιτίας της φτώχειας. Επιπλέον υπάρχει μια τεράστια πίεση σε χώρες όπως είναι ο Λίβανος, η Ιορδανία και η Τουρκία. Ένα όμως πρέπει να είναι ξεκάθαρο: Τα μεγάλα βάρη της προσφυγικής κρίσης επωμίζονται οι γειτονικές χώρες των περιοχών που βρίσκονται σε κρίση. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει σύντομα μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης. Σ’ αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων ένα ευρύ νομικό πλαίσιο που θα αποτρέπει αυτές τις τραγωδίες στη Μεσόγειο. Τα Ηνωμένα Έθνη βοηθούν όσο μπορούν, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τη Σύμβαση της Γενεύης. Οι αρχές που θεσπίστηκαν το 1952 θα πρέπει να αποτελούν τα θεμέλια της ανθρώπινης αλληλεγγύης».

 

«Σημαντική η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας»

 

Στη συνέχεια ο κ. Ελίασον μίλησε και για τη σχετική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, για την οποία η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για του Πρόσφυγες είχε εμφανιστεί επιφυλακτική:

«Φυσικά και ήταν μια πολύ σημαντική συμφωνία. Εύχομαι να οδηγήσει στην καταπολέμηση των διακινητών και την ελάττωση των παράνομων δρόμων προς την Ευρώπη. Ένα όμως πρέπει να είναι ξεκάθαρο: Κάθε άνθρωπος που επιθυμεί να ζητήσει άσυλο στην Ευρώπη, πρέπει να ελέγχεται. Και πρέπει να εγγυάται ότι μπορεί να επιστρέψει με ασφάλεια. Υπήρξαν αναφορές σύμφωνα με τις οποίες σύροι υπήκοοι στάλθηκαν από την Τουρκία πίσω στην πατρίδα τους. Δεν μπορέσαμε να αποδείξουμε αυτές τις βαριές κατηγορίες. Ωστόσο είναι σημαντικό να συγκρατήσουμε ότι κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη».

 

«Πρέπει να συνεργαστούμε και να αποδεχτούμε την πολυμορφία»

 

Τέλος, ο αναπληρωτής Γ.Γ του ΟΗΕ μίλησε για τα φαινόμενα ρατσισμού αλλά και ανόδου της δεξιάς στην Ευρώπη σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα. «Ανησυχώ περισσότερο που οι πρόσφυγες εκλαμβάνονται ως πρόβλημα. Πολλοί άνθρωποι για παράδειγμα συνδυάζουν τους πρόσφυγες με την τρομοκρατία. Λόγω της δουλειάς μου γνωρίζω κάτω από ποιες συνθήκες έπρεπε να εγκαταλείψουν τις χώρες τους. Το ότι κάποιοι τους συνδέουν με τους τρομοκράτες είναι μια απίστευτα τραυματική εμπειρία για τους ίδιους. Γνωρίζω τις ανησυχίες των Ευρωπαίων. Υπήρξα υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας. Πρέπει να αλλάξουμε όμως στάση. Υπάρχουν τόσοι πολλοί τομείς στους οποίους οι πρόσφυγες θα μπορούσαν να ενταχθούν στην κοινωνία μας. Φτάνει να σκεφτεί κανείς μόνο την οικονομική ή την δημογραφική ανάπτυξη.

Γνωρίζω ότι οι άνθρωποι που φοβούνται επιθυμούν βραχυπρόθεσμες λύσεις. Όμως το βραχυπρόθεσμο δεν λειτουργεί. Μπορούμε να βρούμε λύση μόνο εάν συνεργαστούμε και αποδεχτούμε την πολυμορφία».

 

Πηγή: Deutsche Welle

Exit mobile version