H Aυστρία ανεβάζει και πάλι τους τόνους στο προσφυγικό

Κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους κατέφθασαν στην Ευρώπη, διαμέσου της επικίνδυνης Μεσογειακής Οδού, σαφώς λιγότεροι πρόσφυγες και μετανάστες απ΄ ότι το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Ο έστω και μειωμένος συγκριτικά αριθμός των ανθρώπων αυτών όμως κατευθύνθηκε ως επί το πλείστον προς την Ιταλία. Περίπου 85.000 άνθρωποι καταγράφηκαν στα ιταλικά λιμάνια από τις αρχές του χρόνου. Το αντίστοιχο διάστημα πέρσι ο αριθμός τους δεν ξεπερνούσε τις 72.000.

Στο προοίμιο του συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ καλεί τις υπόλοιπες χώρες να επιδείξουν αλληλεγγύη και να συνδράμουν τις προσπάθειες της Ρώμης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Η Αυστρία όμως επέλεξε να απαντήσει στο κάλεσμα αυτό με απειλές επιβολής συνοριακών ελέγχων και την ανάπτυξη στρατού στα σύνορα.

Προς διάδοχη συμφωνία με την Τουρκία;


Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης από τις αρχές του χρόνου περίπου 101.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν προσεγγίσει τις ακτές της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ισπανίας. Το αντίστοιχο διάστημα πέρσι ο αριθμός ήταν κάτι παραπάνω από διπλάσιος και συγκεκριμένα 231.500. Η μεγάλη πτώση οφείλεται κυρίως στην προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Η διαφιλονικούμενη συμφωνία οδήγησε σε κατακόρυφη μείωση του αριθμού των νεοαφιχθέντων στην Ελλάδα από τις 158.000 το 2016 στις μόλις 9.300 το 2017.

Ο Γερμανός Επίτροπος Γκύντερ Έτινγκερ ζήτησε ήδη να παραταθεί η σχετική συμφωνία με την Άγκυρα. «Υποστηρίζω την υπογραφή μιας διάδοχης συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για τα επόμενα χρόνια. Είναι αναγκαίο προκειμένου οι διακινητές να μην έχουν καμία δυνατότητα να φέρνουν πρόσφυγες στην Ευρώπη έναντι αδρής αμοιβής», είπε πρόσφατα ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός στην εφημερίδα Die Welt.

Ο μεγαλύτερος όγκος των μεταναστών και προσφύγων μετακινείται πλέον μέσω της λεγόμενης Μεσογειακής Οδού και της Ιταλίας. Προκειμένου να αποσυμφοριθεί η κατάσταση, η Κομισιόν κάλεσε τις υπόλοιπες χώρες μέλη να επιταχύνουν τις διαδικασίες υποδοχής προσφύγων από την Ιταλία αλλά και να συνδράμουν στις προσπάθειες επιστροφής παράτυπων μεταναστών από την Ιταλία προς τις πατρίδες τους.

Νέα ένταση μεταξύ Ιταλίας-Αυστρίας


Λόγω της ραγδαίας το τελευταίο διάστημα επιδείνωσης της κατάστασης στην Ιταλία, η Αυστρία απείλησε τώρα με την επιβολή συνοριακών ελέγχων και την ανάπτυξη στρατού στα σύνορα και συγκεκριμένα στο συνοριακό πέρασμα του Μπρένερ στις Άλπεις. Η σχετική αποστολή προβλέπει τη συμμετοχή έως και 750 στρατιωτών. «Δεδομένων των εξελίξεων στην Ιταλία πρέπει να προετοιμαστούμε», δήλωσε ο αυστριακός υπουργός Άμυνας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ στην Kronen Zeitung.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ρώμης με το υπουργείο Εξωτερικών να καλεί τον αυστριακό πρέσβη προκειμένου να δώσει εξηγήσεις. Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Μάρκο Μινίτι από την πλευρά του τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία κατεπείγουσα κατάσταση στο μεθοριακό πέρασμα Μπρένερ. Πρόκειται για μια αδικαιολόγητη και πρωτοφανή πρωτοβουλία που, αν δεν διορθωθεί άμεσα, θα έχει αναπόφευκτα συνέπειες στη συνεργασία των δύο χωρών στο πεδίο της ασφάλειας», όπως είπε.

Σύμφωνα με πηγές της ιταλικής αστυνομίας πάντως, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούν να κατευθυνθούν από την Ιταλία προς τη βόρεια Ευρώπη μέσω του Μπρένερ είναι αμελητέος και δεν ξεπερνά καθημερινά έναν μικρό διψήφιο αριθμό.

Πηγή: DW

Exit mobile version