Στα χέρια των ίδιων των Ευρωπαίων πολιτών βρίσκεται το μέλλον της ΕΕ σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Guardian.
Οι εκλογές σε Ελλάδα, Βρετανία, Ισπανία, Πολωνία, Δανία, Φινλανδία, Πορτογαλία και Εσθονία θα δώσουν απαντήσεις σε δύο μεγάλα ερωτήματα. Πρώτον, αν η απογοήτευση των Ευρωπαίων πολιτών από την ΕΕ βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής και δεύτερον αν το μοντέλο των μεγάλων παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων θα συνεχίσει να επιβιώνει.
Αναφερόμενο στην περίπτωση της Ελλάδας, το δημοσίευμα επισημαίνει πως οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής έχουν συμμαχήσει με τη λαϊκιστική αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και με τους λεγόμενους ανεξάρτητους αριστερούς προκειμένου να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση να προβεί σε πρόωρες εκλογές.
Σχολιάζει μάλιστα πως ο λαϊκισμός είναι αυτός που συνθέτει το πολιτικό σκηνικό αυτή την περίοδο στην Ελλάδα και είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει την χώρα τόσο εκτός ευρώ όσο και εκτός της ΕΕ.
Επίσης, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην επανεμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος ξεκινά ένα νέο κόμμα.
Ωστόσο, πέρα από την Ελλάδα ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία, όπου το εναλλακτικό κόμμα Podemos προηγείται σήμερα στις δημοσκοπήσεις ενώ ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μάριο Ραχόι, είναι ο ηγέτης ενός κλασσικού κόμματος του 20ου αιώνα.
Ο κ. Ραχόι όμως δεν φαίνεται αρνητικός σε ένα μεγάλο συνασπισμό με τους σοσιαλιστές, όπως συνέβη στη Γερμανία, ώστε να ανατρέψει την ανοδική πορεία του Podemos.
Στη Δανία όπου επικρατούν οι σοδιολδημοκράτες, βλέπουν να χάνουν έδαφος στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, κανένα κόμμα δεν έχει καταφέρει να συγκεντρώσει αυτοδυναμία από το 1909. Έτσι, ακόμα και αν ο πρωθυπουργός Helle Thorning-Schmidt χάσει τη θέση του, ο συνασπισμός είναι αυτός που τελικά θα νικήσει.
Οι Ελβετοί, ετοιμάζονται να εκλέξουν νέο κοινοβούλιο, αλλά η «μαγική φόρμουλα» που επιτρέπει σε όλους να κατέχουν μια ισχυρή θέση μέσα στο κοινοβούλιο δεν πρόκειται να αλλάξει.
Εν τω μεταξύ, τα κυρίαρχα κόμματα της Σουηδίας έκαναν πίσω την τελευταία στιγμή λίγο πριν η χώρα βρεθεί στο χείλος τους γκρεμού, και έτσι το πρόσφατα εκλεγμένο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2018.
Τέλος, στη Βρετανία ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει υποσχεθεί σε ομιλίες του πως θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα το 2017 για την παραμονή της χώρα στην ΕΕ σε περίπτωση που εκλεγεί.
Αν τελικά κερδίσει στις εκλογές και διεξαχθεί το δημοψήφισμα, οι περισσότεροι θεωρούν πως λίγοι θα είναι εκείνοι που θα ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της στην ΕΕ δεδομένης της άσχημης οικονομικής εικόνας της ευρωζώνης αλλά και του μεταναστευτικού προβλήματος.