«Γράψαμε ιστορία για την προστασία του κλίματος»

Όλες οι συμμετέχουσες χώρες στην Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα συμφώνησαν στην υιοθέτηση ενός συμφώνου για την προστασία του κλίματος όπως ανακοίνωσε ο προεδρεύων της διάσκεψης και υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς. Μια πραγματικά σπάνια στιγμή στην ιστορία της ανθρωπότητας, μια κοινή πράξη δράσης και αλληλεγγύης.

Μια επιτυχία σε μια εποχή όπου οι «εθνικοί εγωισμοί» σε ολόκληρο τον κόσμο κυριαρχούν, αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η αίθουσα συνεδριάσεων στο Λε Μπουρζέ κοντά στο Παρίσι, η οποία για δυο εβδομάδες φιλοξένησε την Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα σείστηκε από τα χειροκροτήματα. Το σύμφωνο προβλέπει την σταδιακή απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα και τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας της γης.

«Η συμφωνία αυτή έχει ιστορικές διαστάσεις» δήλωσε ο Λοράν Φαμπιούς. Για πρώτη φορά πλούσιες και αναπτυσσόμενες χώρες συμφώνησαν να αντιμετωπίσουν από κοινού την αύξηση των ρύπων και μαζί την άνοδο της θερμοκρασίας. «Η συμφωνία που επετεύχθη είναι ισορροπημένη και φιλόδοξη» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

 

Μείωση των ορυκτών καυσίμων

Λίγες ώρες νωρίτερα είχε απευθύνει επιτακτική έκκληση στους συμμετέχοντες να υιοθετήσουν το προσχέδιο του το οποίο προέβλεπε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας της γης δεν θα έπρεπε να ξεπερνάει τους 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Το σύμφωνο προβλέπει μια επιπλέον ετήσια οικονομική ενίσχυση των αναπτυσσομένων χωρών ήδη πριν από το 2025, η οποία θα ξεπερνάει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2020. Η οικονομική αυτή ενίσχυση έχει στόχο να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να μειώσουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Η Γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντρικς δήλωσε «ικανοποιημένη και ανακουφισμένη». Χαρακτήρισε τη συμφωνία «φιλόδοξη και αποτελεσματική» ωστόσο προσέθεσε πως το Παρίσι δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή ενός δρόμου που θα διαρκέσει πολύ.

«Είμαι επιφυλακτική με τα μεγάλα λόγια αλλά σήμερα μπορώ να πω πως όλοι μαζί γράψαμε ιστορία».

 

Θετικός ο απόηχος της συμφωνίας

Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ πριν από το 2020 και στο δεύτερο μισό του αιώνα οι καθαρές εκπομπές καυσαερίων θα πρέπει να μειωθούν στο μηδέν.

Σε αντίθεση με το Πρωτόκολλο του Κιότο, η ισχύ του οποίου παύει το 2020 και το οποίο δεν έθετε δεσμευτικούς στόχους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αυτή τη φορά στο Παρίσι 186 κράτη δήλωσαν πρόθυμα να αυτοδεσμευθούν.

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι στόχοι αυτοί θα επανεξετάζονται κάθε πέντε χρόνια και θα γίνονται πιο αυστηροί. Οι βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες θα πρέπει να παρουσιάσουν συγκεκριμένες μειώσεις εκπομπών ρύπων ενώ οι υπόλοιπες χώρες θα πρέπει να «ενθαρρυνθούν» ώστε να πράξουν το ίδιο.

Η περιβαλλοντική οργάνωση WWW Γερμανίας εξήρε την διάσκεψη επισημαίνοντας «πως ήταν ένα αριστούργημα διπλωματίας όσον αφορά την πολιτική για το κλίμα». Θετικά αξιολόγησε τη συμφωνία και η Ένωση για την Προστασία της Φύσης Γερμανίας (Nabu).

Τέλος, ο Μάρτιν Κάιζερ από την Greenpeace δήλωσε πως «το Παρίσι δίνει ελπίδα στον κόσμο» ωστόσο προσέθεσε «πως αυτή η συμφωνία δεν είναι η τελευταία λέξη».

Πηγή: DW

 

Exit mobile version