Quantcast
Γουατεμάλα: Κοινοβουλευτική επιτροπή προτείνει την άρση της ασυλίας του Μολίνα - enikonomia.gr
share

Γουατεμάλα: Κοινοβουλευτική επιτροπή προτείνει την άρση της ασυλίας του Μολίνα

δημοσιεύτηκε:

Μια επιτροπή του Κογκρέσου της Γουατεμάλας ανακοίνωσε ότι εισηγείται να αρθεί η ασυλία του προέδρου της χώρας Ότο Πέρες Μολίνα, σε βάρος του οποίου υπάρχουν υποψίες ότι ενέχεται σε ένα σκάνδαλο απάτης και διαφθοράς, όπως ανακοίνωσε ο βουλευτής Φερνάντο Γκαρσία, προεδρεύων στην επιτροπή.

Ο Γκαρσία, του αντιπολιτευόμενου κόμματος Ανανεωμένη Δημοκρατική Ελευθερία (Lider) δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι έπειτα από δύο εβδομάδες εργασιών, τα μέλη της επιτροπής αποφάσισαν να παρουσιάσουν στο κοινοβούλιο το πόρισμα τους: εισηγούνται να αρθεί η ασυλία του προέδρου Πέρες.

“Θεωρούμε σκόπιμο να αρθεί η ασυλία του προέδρου ώστε τα αρμόδια νομικά όργανα, η εισαγγελία και το Ανώτατο Δικαστήριο να αποφασίσουν εάν ο πρόεδρος είναι ένοχος ή όχι”, ανέφερε ο Γκαρσία, χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία που θα επιδοθεί το πόρισμα της επιτροπής.

Η επιτροπή, που αποτελείται από πέντε βουλευτές, συστάθηκε την 12η Ιουνίου κατόπιν έκτακτης συνεδρίασης του κοινοβουλίου της Γουατεμάλας.

Η δικαιοσύνη στη Γουατεμάλα είχε ξεκινήσει μια διαδικασία άρσης της ασυλίας του προέδρου Πέρες Μολίνα κατόπιν σχετικού αιτήματος του αντιπολιτευόμενου βουλευτή Αμίλκαρ Ποπ του Γουινάκ, του κόμματος που έχει ιδρύσει η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης ιθαγενής ακτιβίστρια Ριγομπέρτα Μεντσού.

Ο Ποπ θεωρεί ότι ο πρόεδρος ήταν εν γνώσει των παρανομιών που φέρονται ότι διέπραξαν ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί—απάτες που προκάλεσαν μεγάλες ζημίες στα τελωνεία, αλλά και στο ίδρυμα κοινωνικής ασφάλισης της Γουατεμάλας.

Η πολιτική κρίση στη Γουατεμάλα ξέσπασε τον Απρίλιο, όταν ήλθε στο φως η δράση ενός κυκλώματος διαφθοράς και απάτης στα τελωνεία, ένα σκάνδαλο που οδήγησε την αντιπρόεδρο της Γουατεμάλας Ροξάνα Βαλδέτι να παραιτηθεί την 8η Μαΐου.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.