Γκρέγκορ Γκίζι: Μόνο ως ΕΕ έχουμε κύρος διεθνώς

Νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς εξελέγη το Σάββατο ο Γκρέγκορ Γκίζι, ιστορικό στέλεχος της γερμανικής Αριστεράς και επί μια δεκαετία αρχηγός της Κ.Ο. του κόμματος «Η Αριστερά».

Αν και υπάρχουν φωνές, όπως της πορτογαλικής αριστεράς, που ζητούν την αποχώρηση της Πορτογαλίας από την ΕΕ, η συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς τάσσεται υπέρ της ενωμένης Ευρώπης, θεωρεί ωστόσο ότι ένα εντελώς νέο ξεκίνημα είναι απαραίτητο.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό DLF ο Γκρέγκορ Γκίζι μίλησε για τους στόχους της και τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Όπως επισήμανε, «η Ευρωπαϊκή Αριστερά θέλει ειρήνη και απορρίπτει την στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, ζητά περισσότερη αλληλεγγύη, περισσότερη δημοκρατία, καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος, διαφάνεια και λιγότερη γραφειοκρατία. Τα περισσότερα ευρωπαϊκά αριστερά κόμματα θέλουν να ασκείται αυστηρή κριτική στην ΕΕ, αλλά κυρίως επιδιώκουν τη μεταρρύθμισή της, ένα, αν θέλετε, νέο ξεκίνημα».

Όπως πρόσθεσε ο Γκρέγκορ Γκίζι, «σε αντίθεση ωστόσο με τα ακροδεξιά και λαϊκιστικά κόμματα, που θέλουν το τέλος της ΕΕ, τα αριστερά ευρωπαϊκά κόμματα έχουν πολλούς λόγους για τη σώσουν. Για παράδειγμα, η νεολαία είναι ευρωπαϊκή. Οι νέοι των ευρωπαϊκών χωρών έχει σπουδάσει στη μία χώρα και εργαστεί στην άλλη. Σκεφτείτε να επιστρέφαμε στα κλειστά σύνορα και τους ελέγχους διαβατηρίων. Το σημαντικότερο είναι ωστόσο ότι τα μεμονωμένα ευρωπαϊκά κράτη δεν έχουν κανένα βάρος έναντι των ΗΠΑ ή της Κίνας ούτε οικονομικά, αλλά ούτε και πολιτικά. Τι ρόλο πιστεύετε ότι διαδραματίζει το Λουξεμβούργο ή η Γερμανία στη διένεξη στην Εγγύς Ανατολή; Μόνο ως ΕΕ είμαστε οικονομικός και πολιτικός παράγοντας».

Οι ΗΠΑ πίεσαν την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία


Για μια ακόμα φορά ο Γκρέγκορ Γκίζι απέρριψε την επιβολή των κυρώσεων στη Ρωσία με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία και τις απέδωσε στην ασφυκτική πίεση της Ουάσιγκτον στις Βρυξέλλες. Κατά την άποψή του η Ρωσία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης και χωρίς αυτή δεν μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η ειρήνη στην Ευρώπη. Αντί να επιβάλλει κυρώσεις, η ΕΕ θα έπρεπε εξαρχής να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, τόνισε ο κ. Γκύζι. Αναφερόμενος στον πόλεμο στη Συρία ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς δείχνει να ελπίζει στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ:

«Διεθνείς κρίσεις δεν μπορούν να επιλυθούν στρατιωτικά. Οι πόλεμοι στο Ιράκ, στη Λιβύη και τη Συρία ήταν καταστροφικοί. Η κρίση στη Συρία θα επιλυθεί μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ένας συμβιβασμός μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Δεν εκτιμώ τον Ντ. Τραμπ. Δεν έχει κουλτούρα και έχει επιλέξει μόνο συντηρητικούς συνεργάτες. Στο μόνο που ελπίζω, και μακάρι να μην κάνω λάθος, είναι να λειτουργήσει η χημεία μεταξύ Πούτιν και Τραμπ. Αυτό βέβαια δεν αλλάζει φυσικά τα συμφέροντα που έχουν οι δύο χώρες, αποτελεί όμως μια ευκαιρία. Και χωρίς συμβιβασμό δεν θα τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία, ούτε θα βρεθεί διέξοδος στην ουκρανική κρίση».

Πηγή: DW

Exit mobile version