Quantcast
Γκιουλέν: Πάντοτε ήμουν κατά της επέμβασης των στρατιωτικών στην εσωτερική πολιτική - enikonomia.gr
share

Γκιουλέν: Πάντοτε ήμουν κατά της επέμβασης των στρατιωτικών στην εσωτερική πολιτική

δημοσιεύτηκε:

Για τον αντιπολιτευόμενο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορεί ότι κρύβεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής, η Τουρκία δεν είναι πλέον μια δημοκρατία, ενώ το μόνο που έκανε η απόπειρα αυτή πραξικοπήματος ήταν να ενισχύσει τον Ερντογάν και τους υποστηρικτές του.

Ο εξόριστος στις ΗΠΑ ιεροκήρυκας αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξή του στο αποτυχημένο πραξικόπημα, ενώ εκφράζει ανησυχία για την κατάσταση των θεσμών στη χώρα του.

Πρόκειται για έναν άνθρωπο καταπονημένο, που χθες δέχθηκε πολλά μέσα ενημέρωσης –μεταξύ των οποίων και το AFP– στην κατοικία του στο Σέιλορσμπεργκ της Πενσιλβάνια, το μέρος που επέλεξε να ζήσει από το 1999.

Στα 75 του (ο ίδιος λέει ότι είναι 77), ο Φετουλάχ Γκιουλέν υποφέρει από καρδιαγγειακές επιπλοκές και διαβήτη, σύμφωνα με τον περίγυρό του, και δηλώνει ότι δεν έχει βγει από το σπίτι του εδώ και δύο χρόνια.

Για άλλη μια φορά απορρίπτει αρνείται δική του ανάμειξη στο αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής που στοίχισε τη ζωή σε 308 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 100 πραξικοπηματίες.

“Πάντοτε ήμουν κατά της επέμβασης των στρατιωτικών στην εσωτερική πολιτική”, βεβαιώνει, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που μεταφράζονται στα αγγλικά από έναν διερμηνέα, και καταδικάζει αυτήν την απόπειρα πραξικοπήματος, την οποία θεωρεί “προδοσία του τουρκικού έθνους”.

Για τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ο τρόπος που εκτυλίχθηκε αυτή η απόπειρα πραξικοπήματος θέτει ερωτήματα, κυρίως για τον ενδεχόμενο ρόλο που διαδραμάτισε η τουρκική κυβέρνηση.

“Έχετε πληροφορίες από τον Τύπο ότι μέλη του κυβερνώντος κόμματος γνώριζαν για την απόπειρα οκτώ, δέκα, ακόμη και 14 ώρες πριν”, αποκαλύπτει.

“Αυτό το αποτυχημένο πραξικόπημα, όποιοι κι αν ήταν αυτοί που το έκαναν ή το υποκίνησαν, ενισχύει” τον πρόεδρο και τους υποστηρικτές του, σημειώνει.

Ο πρώην σύμμαχος και κατόπιν αντίπαλος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσθέτει εξάλλου ότι ανησυχεί για την καταστολή που ξεκίνησε ο Τούρκος ηγέτης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Σχετικά αναφέρει επίσης αιτήματα που έχουν, σύμφωνα με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, διατυπωθεί από υποστηρικτές του προέδρου Ερντογάν για επίθεση στα μέλη του Hizmet, του κινήματος του ιδίου.

“Σε ένα τοπίο όπως αυτό, δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για δημοκρατία, για Σύνταγμα, για μια μορφή ρεπουμπλικανικής διακυβέρνησης”, σημειώνει.

“Αυτό το καθεστώς φέρει μάλλον ομοιότητες με μια συμμορία ή με μια ηγεσία φυλής”, προσθέτει.

“Η Ιστορία μας διδάσκει ότι οι δικτάτορες μπορούν να ανέβουν στην εξουσία με την υποστήριξη μεγάλου αριθμού ανθρώπων”, υπογραμμίζει, αναφέροντας έως και τον Αδόλφο Χίτλερ, τον Σαντάμ Χουσέιν και τον Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ.

Στο ερώτημα που του τίθεται για μια ενδεχόμενη έκδοσή του στην Τουρκία, όπως ζητεί ο πρόεδρος Ερντογάν, ο Φετουλάχ Γκιουλέν απαντά ότι “δεν ανησυχεί” για την προσπάθεια αυτή που είναι, όπως πιστεύει, καταδικασμένη σε αποτυχία.

Σε σχετική ερώτηση που του έκανε το CNN, ο Ερντογάν είπε ότι η Άγκυρα θα παρουσιάσει εντός ολίγου στην Ουάσινγκτον επίσημο αίτημα για την έκδοση του Γκιουλέν βάσει μιας “συμφωνίας για την αμοιβαία έκδοση εγκληματιών” μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ.

Ο Γκιουλέν υπενθυμίζει ωστόσο ότι η κυβέρνηση είχε ήδη προσπαθήσει, μάταια όμως, να εξασφαλίσει την έκδοσή του μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου διαφθοράς που συγκλόνισε την Τουρκία το 2013 και είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση τριών υπουργών.

Οι ΗΠΑ “είναι ένα κράτος δικαίου”, εξηγεί ο Φετουλάχ Γκιουλέν. “Το δίκαιο βρίσκεται πάνω από όλα εδώ. Δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση αυτή θα δώσει προσοχή σε κάτι που δεν στηρίζεται στο δίκαιο”, υπερθεματίζει.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε χθες ότι μια έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν δεν αποτελεί ένα ενδεχόμενο που θα μπορούσε να εξεταστεί εν τη απουσία αποδείξεων και ότι εναπόκειται στις τουρκικές αρχές να τις παρουσιάσουν.

Ακόμη όμως κι αν γίνει δεκτό το αίτημα για την έκδοσή του, ο Φετουλάχ Γκιουλέν δεν ταράζεται.

“Θα πεθάνω μια μέρα. Είτε στο κρεβάτι μου είτε στη φυλακή, δεν δίνω δεκάρα”, λέει.

Όμως όσο δεν ανησυχεί για τη δική του τύχη, ανησυχεί όπως λέει για αυτή των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ.

Οι τούρκοι στρατιώτες, σύμφωνα με το ΑΠΕ, είχαν πολεμήσει στο πλευρό του αμερικανικού στρατού στον Πόλεμο της Κορέας και οι δύο χώρες συνεργάζονται εδώ και δεκαετίες στους κόλπους του ΝΑΤΟ, στους κόλπους του οποίου έχει ενταχθεί η Τουρκία ήδη από το 1952, υπενθυμίζει ο Φετουλάχ Γκιουλέν.

“Αν πρέπει να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ, η Τουρκία θα αντιμετωπίσει ένα χάος προβλημάτων. Θα εξατμιστεί. Θα έχει τελειώσει”, καταλήγει.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.