«Μεγάλος αριθμός των ευρωπαίων πολιτικών είναι μερικής απασχόλησης», δήλωσε μεταξύ των άλλων, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε ανοικτή συζήτηση η οποία πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της Ρώμης, με θέμα το μέλλον της Ευρώπης.
Και αναφερόμενος στην σημερινή διακυβέρνηση της Ευρώπης, πρόσθεσε:
«Για ποιο λόγο είναι τόσο δύσκολο να κυβερνηθεί σήμερα η ενωμένη Ευρώπη; Τι έχει αλλάξει ακριβώς; Κατά το παρελθόν δουλεύαμε μαζί, έστω και με διαφορές και μεγάλες συζητήσεις. Αλλά υπήρχε η αίσθηση κοινής ευθύνης για την οικοδόμηση ενός σημαντικού κεφαλαίου της Ιστορίας μας».
Ο δε Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, θέλησε να υπογραμμίσει ότι «πρέπει να συμβαδίσουν η πολιτιστική πρόκληση και η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης των μεταναστών. Και η περίοδος η οποία διανύουμε, δεν είναι, βεβαίως, περίοδος κατά την οποία μπορούν και πρέπει να οικοδομηθούν τείχη».
Ο Ρέντσι στήριξε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφερόμενος, ειδικότερα, στο κοινό άσυλο, στην επανακαθιέρωση των κανόνων του Σένγκεν, στην κοινή διαχείριση του μεταναστευτικού φαινομένου, αλλά και στην συνεργασία με στόχο την ανάπτυξη των χωρών καταγωγής των μεταναστών.
Από την μεριά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, πρότεινε στις χώρες μέλη της Ένωσης να επιλέξουν μια θετική και ενεργή προσέγγιση και να μην παραδοθούν στην απαισιοδοξία.
«Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στην Ευρώπη, να είμαστε περήφανοι για την Ιστορία μας και να δράσουμε, παράλληλα, με αίσθηση ευθύνης και ρεαλισμό», πρόσθεσε, ζητώντας περισσότερη αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και τις χώρες οι οποίες δέχονται μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, παρεμβαίνοντας στην ανοικτή συζήτηση της Αιώνιας Πόλης, δήλωσε ότι «δεν πρέπει να δίδονται εθνικές απαντήσεις σε παγκόσμιου χαρακτήρα προβλήματα», διότι «όταν υπερισχύουν τα συμφέροντα κάθε μεμονωμένης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, εξυπηρετούνται, στην πραγματικότητα, τα συμφέροντα των λαϊκιστών».
Ο Σουλτς, τέλος, εξέφρασε την άποψη ότι στην Ευρώπη, «πρέπει να δοθεί έμφαση, στο εξής, στην κοινή προσπάθεια υπέρ μιας νέας, ισχυρής αίσθησης δικαιοσύνης, η οποία αποτελεί και την βάση της συνύπαρξης των διαφορετικών λαών και κρατών».