Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση της DW ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν σκέφτεται ενδεχόμενο «Grexit» και κάνει λόγο για αμοιβαίες παραχωρήσεις.
O πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στην τηλεόραση της Deutsche Welle αναφερόμενος στην κρίση στην Ουκρανία, στο μεταναστευτικό, στην ενίσχυση των ακροδεξιών κομμάτων και των ισλαμοφοβικών κινημάτων και φυσικά στο ζήτημα της Ελλάδας.
Στην επισήμανση ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν πήρε από το χέρι τον Αλέξη Τσίπρα για να βγουν έξω από την αίθουσα τύπου της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, ο κ. Γιούνκερ απαντά ότι ήθελε να τον υποδεχθεί φιλικά και αντιστρέφει την ερώτηση λέγοντας: «Γιατί θα έπρεπε να μην τον υποδεχθώ φιλικά; Δεν βρισκόμαστε σε πολεμική αντιπαράθεση με του Έλληνες και με την νέα κυβέρνηση στην Αθήνα».
Στην ερώτηση εάν συμμερίζεται την άποψη ότι ο έλληνας πρωθυπουργός έχει επιλέξει μια τροχιά σύγκρουσης με την Ευρώπη και εάν αυτή την εντύπωση αποκόμισε και ο ίδιος από την προσωπική συνομιλία που είχαν, ο πρόεδρος της Κομισιόν απαντά:
«Όχι δεν είχα αυτή την εντύπωση. Δεν συμφωνήσαμε σε όλα, αλλά παρόλα αυτά υπήρξε μια εκατέρωθεν προσέγγιση απόψεων. Δεν μπόρεσα να δω την πλήρη ομιλία του συναδέλφου Τσίπρα την περασμένη Κυριακή στην Αθήνα. Μου φάνηκε όμως ότι ήταν μια ομιλία που δεν διαπνεόταν από την βούληση να επιτευχθεί πάση θυσία συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους. Η Ευρώπη όμως έχει 21 δημοκρατίες και όχι μόνο την ελληνική και είναι θέμα του κυρίου Τσίπρα να καθορίσει το περιεχόμενο των θέσεών του ώστε να καταστεί εφικτή μια συμφωνία. Διότι δεν μπορεί μόνο οι «27» της ΕΕ ή τα 18 κράτη μέλη της ευρωζώνης να κινηθούν προς την πλευρά της Αθήνας. Εκεί απαιτείται μια αμοιβαία μετατόπιση, η οποία δεν μπορεί να είναι εντελώς συμμετρική».
Σημαντικό το κείμενο συμπερασμάτων του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012
O Αλέξης Τσίπρας με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες
O Αλέξης Τσίπρας με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες
Σημαίνει όμως αυτό ότι αν οι Έλληνες αρνηθούν αυτούς τους κανόνες, τότε θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη; Όπως επισημαίνει ο κ. Γιούνκερ, «αυτό δεν αποτελεί μέρος του σεναρίου μου, δεν βρίσκεται στο πεδίο του ραντάρ μου. Προσπάθησα επί τρία χρόνια ως επικεφαλής του Eurogroup, ώστε να μην βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, να μην την βγάλουν και ώστε να μη μετακινηθεί μόνη της στο περιθώριο. Τώρα που τα πράγματα έχουν ησυχάσει δεν υπάρχει κανένας λόγος για τέτοιου είδους σενάρια και ο κ. Τσίπρας είπε επίσης πως δεν αποτελεί μέρος του εθνικού του σχεδίου. Θα προσπαθήσουμε από κοινού η Ελλάδα να παραμείνει μέρος της ευρωζώνης. Αλλά αυτό προϋποθέτει ότι θα τηρηθούν οι βασικές δεσμεύσεις του σχεδίου διάσωσης για την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι η αλληλεγγύη του ενός συνεπάγεται την συνέπεια του άλλου. Το ένα προϋποθέτει το άλλο».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν θεωρεί πάντως σημαντική βάση το κείμενο συμπερασμάτων του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012, στο οποίο αναφέρεται πως «εάν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της τότε οι εταίροι θα μπορούσαν να κάνουν και αυτοί βήματα προς την κατεύθυνση της διάσωσης». Τέλος, ο κ. Γιούνκερ δεν διακρίνει κάτι μεμπτό στο ότι οι Γερμανοί θέλουν εξυγίανση του προϋπολογισμού ούτε όμως και η άλλη πλευρά κάνει κακό θέλοντας να διευρύνει την ατζέντα της συζήτησης περιλαμβάνοντας την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Πηγή: DW